Keuze

Concertmuziek

Orgel

Broederkerk. Vanavond start in de Broederkerk in Kampen een kleine concertserie. De serie wordt geopend door organist Ab Weegenaar. Op het Hinsz-orgel speelt hij werk van Van Noordt, Walther, Sweelinck, Bruhns, Bach en Hendrik Andriessen. De werken zullen mondeling worden toegelicht. Aanvang 20.00 uur. Op 25 februari zal Jaap Zwart jr. het orgel bespelen.

Oude muziek

Anne Azéma. Het uiterlijk van een engel en de stem van een engel: de Franse sopraan Anne Azéma. Weinig anderen weten zo overtuigend de middeleeuwse liedkunst over te dragen. Met de fenomenale vedelspelers Margriet Tindemans en Shira Kammen en de fluitiste Jesse Lepkoff voert zij de luisteraar terug naar de troubadours en trouvères uit de 12de en 13de eeuw. Te genieten in Amsterdam Waalse kerk 14 februari; Vreeland Nicolaaskerk 16 februari; Rotterdam Doelen 17 februari.

Traverso's. Een kwartet van vier traverso's (de houten, kleploze voorganger van de dwarsfluit) is een zeldzaamheid. Het Attaignant Consort wordt gevormd door vier traverso-spelers, die al enige tijd in diverse Europese ensembles spelen. Zij gaven hun consort de naam van Pierre Attaignant, die een serie bundels met instrumentale muziek uitgaf. Zondagochtend 14 februari speelt het Consort in de Synagoge te Groningen bewerkingen voor hun ensemble onder de titel 'Chansonneries et danseries in Europa rond 1500'. Aanvang 11.30 uur, toegangsprijs 15,-.

Moderne muziek

Kronos. Het Amerikaanse Kronos Quartet bestaat 25 jaar. In die tijd heeft het strijkkwartet zich sterk gemaakt voor hedendaagse muziek. Liefst 400 composities werden speciaal voor het kwartet geschreven. Een en ander is te beluisteren op de speciale cd-box die Warner/Nonesuch onlangs van het Kronos uitbracht. De celliste Joan Jeanrenaud heeft dit jaar een sabbatical year genomen, zodat haar plaats wordt ingevuld door Jennifer Culp. In die samenstelling zal het Kronos Quartet op vrijdagavond een concert geven in het Muziekcentrum Enschede; een week later treedt het kwartet op in De Harmonie in Leeuwarden. Hoofdmoot van de concerten is Steve Reichs compositie 'Different trains'. Verder muziek van o.a. Riley, Piazzolla en Hildegard van Bingen.

Vocale muziek

Russische zangers. Al jaren blijkt dat er in de voormalige Sovjet-Unie een enorm reservoir aan uitstekende zangers is. Velen van hen werden hier geïntroduceerd door de Kirov Opera van Valeri Gergjev. Zijn assistent daar is de Italiaan Gianandrea Noseda. Noseda presenteert in een concert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest twee voor Nederland nieuwe namen: sopraan Olga Goerjakova en tenor Badri Maisuradze. Op het programma louter muziek van Verdi en Wagner. Alleen en samen zullen zij fragmenten ten gehore brengen uit 'Otello', 'Lohengrin' en 'Un ballo in maschera'. Vrijdagavond in het Amsterdamse Concertgebouw en zaterdavond in de Rotterdamse Doelen.

Muziektheater

Brecht en Weill. Het Vlaamse gezelschap Muziektheater Transparant toert door Nederland met de double-bill 'Mahagonny Songspiel'/'Happy End'. Beide stukken van Bertolt Brecht en Kurt Weill stammen uit eind jaren twintig en gaan over de kloof tussen rijke machthebbers en het proletariaat. Muzikale leiding is in handen van Etienne Siebens, regie voert Ian Burton. Vrijdagavond Leiden Stadsgehoorzaal, 18 februari Eindhoven Stadsschouwburg en 21 februari Den Haag Lucent Danstheater.

Jazz

Music: World Series. Een goed initiatief van het Utrechtse SJU Jazzpodium is het instellen van concerten op de zondagavond waarop jazzmusici geconfronteerd worden met musici met heel andere achtergronden. Komende zondag zijn dat de jazzmusici Steven Kamperman (altsaxofoon en altklarinet) en Fernand de Willigen (trombone) en twee musici uit de Marokkaanse hoek: Sattar al Saadi (percussie) en Mohammed Gomar ('oud' en 'djoze').

Aardvark. Violiste Alison Isadora kennen we vooral van het Maarten Altena Ensemble. Daarnaast speelt ze ook in andere groepen en leidt haar eigen band Aardvark. In dit kwartet, dat vanavond speelt in het Amsterdamse BIM-huis, probeert Isadora met Cor Fuhler (toetsen), Ann la Berge (fluit) en Rozemarie Heggen (contrabas) improvisatiemuziek te spelen, waaruit een verbinding blijkt met de zogenaamde aleatorische muziek die componisten als de Engelsman Cornelius Cardew en de Amerikaan Morton Feldman in de jaren zestig maakten.

Walter Lampe Trio. Het Walter Lampe Trio opereert vanuit Amsterdam, maar bestaat uit twee Australiërs (pianist Lampe en drummer Tony Buck) en een Canadees (bassist Joe Williamson). Samen maken ze improvisatiemuziek met een sterk melodisch-intuïtieve aanpak. Zaterdag speelt het trio in het BIM-huis, dinsdag in het Groningse Grand Theatre (samen met het Michael Moore Trio) en volgende week zaterdag op het Utrechtse SJU-Jazzpodium.

Dans

Krisztina de Châtel. Vrijdag gaat de nieuwe productie van dansgroep Krisztina de Châtel in première in de Haarlemse Toneelschuur. 'Solo's' bestaat uit choreografieën van Dries van der Post ('Equilibrium'), Mirjam Bos ('Delirium') en De Châtel zelf ('Solo IV'). Bij alledrie gaat het om een solo voor een man, respectievelijk Dries van der Post, Massimo Molinari en Wen Cheng Lee. 'Solo's' is ontstaan in nauwe samenwerking met videokunstenaar Quirine Racké. Tot en met 13 februari in Haarlem, 16 tot en met 20 februari Theater Bellevue, Amsterdam, tournee tot eind maart.

Galili Dance. presenteert op 16 februari in Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden, zijn tweede programma. 'Nocturnal Lament' bevat nieuw werk van Itzik Galili, Anouk van Dijk ('Call it a day') en het duo Roni Haver & Guy Vaizman ('In remains'). Tournee tot begin mei.

NDTII. Het 20-jarige jubileum van Nederlands Dans Theater II wordt gevierd met de avondvullende productie 'X-press' van de Franse choreograaf Lionel Hoche. De jonge, met video en Internet opgroeiende generatie neemt Hoche als vertrekpunt voor zijn poging de dynamische overgang te schetsen van de 20ste naar de 21ste eeuw. 'X-press' gaat over 'jezelf uitdrukken'. Twee VJ's van Captain Video mixen hun beelden live op het podium. 18 (première), 19 en 20 februari in het Danstheater, Den Haag. Tournee tot begin april.

Jeugd

Burrp!. Overdag schijnt de zon in de vuurtoren van Siepie, maar 's nachts droomt hij over donkere wolken en nachtdieren. Gewapend met zijn lichtgevende knuffel Edison bindt hij in 'Maannacht' de strijd aan met de Strooister van de Nacht en de jaloerse Maan. De kleutervoorstelling van Theatergroep Burrp! speelt 14 februari in het Lak Theater, Leiden en 17 februari in het Kruispunt, Barendrecht. Tournee door het land t/m mei.

Alleen op de wereld. Remi, de arme vondeling uit het beroemde boek 'Alleen op de wereld', staat in een muzikale familievoorstelling op de planken. Guus Ponsioen componeerde de muziek en Ad de Bont tekent voor de regie van deze ontroerende voorstelling vol koude sneeuw en warme tranen. 'Alleen op de wereld', vanaf zes jaar, van het KJT is te zien: 14 februari in de Twentse Schouwburg, Enschede; 16 februari in De Kampanje, Den Helder; 17 februari in Schouwburg Kunstmin, Dordrecht.

Teatro Mungango. Als Jannie Julia geen zin meer heeft in de ruzies van haar vader en moeder trekt ze zich terug in de blauwe stoel op zolder. Samen met haar beer en poppen beleeft ze grootse avonturen. Teatro Mungango liet zich voor 'De Blauwe Stoel' inspireren door het gelijknamige boek van Imme Dros. Vanaf vier jaar. te zien: 13 februari in in De Boerderij in Huizen, 14 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Kindermuseum. In het Kindermuseum van het Amsterdamse Tropenmuseum is het tijdens de voorjaarsvakentie elke dag Carnaval. De tentoonstelling 'Indianen van het Hoge land' brengt het leven van de bewoners van de Boliviaanse Andes tot leven. Kinderen kunnen meedoen in programma's rond de tentoonstelling. Dansende condors, zwierende rokken, gemaskerde dansers en rookwolken zetten de wereld even op zijn kop. Van 13 tot en met 28 februari.

Verre vrienden van Jan Klaassen is een solo-expositie van beeldend kunstenaar Florian Gottke met video's, bedienbare poppen en een installatie. Toeschouwers kunnen kleine figuurtjes manipuleren en op video zijn wonderlijke poppen het slachtoffer van geheimzinnige installaties. De expositie is te zien van 11 tot en met 28 februari. Korte Achterstraat 2a in Hoorn. Telefoon: 0229-274498.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden