Keuze

Informatie-uitwisseling. 'Changing views', oftewel wisselende uitzichten heet een intrigerende tentoonstelling in de Kunsthal Hof 88 in Almelo (Elisabethhof 2). Uitgangspunt is de houding van een aantal kunstenaars in niet-westerse landen wier werk door de uitwisseling van informatie (reclame, internet, televisie) de laatste jaren aan verandering onderhevig is geraakt. Negen kunstenaars uit Azië en Latijns-Amerika, onder wie Zeng Hao, Yang Mia, Wang Xingwei en Luis Saleazar, laten zien dat het er tegenwoordig niet meer op aankomt waar de kunstenaar vandaan komt, maar hoe hij zijn bronnen begrijpt en gebruikt. Tot en met 28 maart.

Genius Loci. Frits van der Zander schildert landschappen waarvoor hij inspiratie vindt in zijn eigen tuin bij zijn huis in het landelijk gelegen Houthem-Sint Gerlach. Voor Van der Zander is zijn tuin een 'genius locis', een plek met een bijzonder karakter die hem als schilder boven de werkelijkheid uittilt. Zijn landschappen zijn te zien op een expositie die zondag opengaat in de Oude Kerk in Amsterdam (Oude Kerksplein 23). Tijdens de vernissage (14 uur) brengt Paul Coenjaarts een zelfgeschreven compositie ten gehore: een 'klanklandschap' dat door het klinken van de orgels in de Oude Kerk bezocht kan worden. Tot 12 april te zien.

Glas

Jaarobject. De Leerdamse Glasfabriek nodigt regelmatig kunstenaars uit om een ontwerp te maken voor het zogeheten jaarobject, een ontwerp dat vervolgens door de fabriek in een kleine oplage op de markt wordt gebracht. Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam (Lingedijk 28) toont nu de ontwerpen voor het 'jaarobject 1998' op een tentoonstelling die al het werk omvat dat de geselecteerde kunstenaars tijdens hun aanwezigheid in de fabriek mochten (laten) maken. Deelnemers aan deze wedstrijd waren Susan Hammond, Deborah Hopkins, Jelena Popadic, Richard Price en Sabine Lintzen. Het ontwerp van Lintzen wordt als jaarobject uitgevoerd.

Willem Heesen. Beschouwd naar leeftijd, maar ook naar zijn kwaliteit mag Willem Heesen de grand old man van het Nederlandse glas worden genoemd. Sinds Heesen (1925) eind jaren zeventig opstapte bij de Leerdamse Glasfabriek, heeft hij zich als vrij kunstenaar in een snelstijgende lijn ontwikkeld. Heesen woont in Leerdam maar werkt in een voormalig watergemaal in Acquoy, waar zijn zoon Bernard Heesen aan zijn ontwerpen werkt. Hij laat zich door het landschap in zijn streek inspireren. Nieuwe objecten, ontstaan na een periode waarin hij zich vooral op vlakglas toelegde, zijn te zien bij Galerie Carla Koch in Amsterdam (Prinsengracht 510). Nog tot en met zaterdag (dag. 12-18 uur).

Floris Meydam. Op de ontwerpafdeling Leerdamse glasfabriek was Floris Meydam een collega van Willem Heesen. Het is echter toeval dat tegelijk met Heesens presentatie in Amsterdam in Leerdam een prensentatie van nieuwe objecten van Meydam is te zien. Samen met glassculpturen van Frans Willebrands exposeert Meydam in Glasgalerie Leerdam (Zuidwal 44). Hoewel Meydam en Heesen collega's waren, stemmen ze in hun werk en ontwikkeling weinig overeen. De objecten van Heesen verwijzen naar organisch leven, Meydam werkt veel abstracter en bovendien in kristal, wat een eigen kleur aan het materiaal geeft. Tot en met 18 april. De galerie is op zondag geopend (13.30-17.00 uur).

Nog meer glas. Ook de Franse kunstenares Catherine Zoritchak ontleent in haar glazen sculpturen vormen aan de natuur. Haar werk is te zien op een expositie bij Braggiotti Gallery in Amsterdam (Singel 424) die komende zaterdag (17-19 uur) opengaat. Tot en met 17 april. Komende zaterdag opent Rob van den Doel in zijn galerie in Den Haag (Anna Paulownastraat 105a) een overzicht van nieuwe objecten van de Tsjechische glasontwerper Bohumil Elias. Net als veel van zijn landgenoten werkt Elias in een abstract-geometrische stijl, waarbij hij een geraffineerd gebruik van het licht maakt. Tot en met 11 april.

Toneel

Carver. 'Met gevoel voor mededogen' zegt theatergroep Carver de alledaagse werkelijkheid te tonen, dit keer met het fenomeen 'ex'. In de gelijknamige voorstelling komen portretten van eenzame mensen in hun gevecht met de wereld, met humor als wapen om te overleven. Met Leny Breederveld, René van 't Hof, Beppie Melissen en Helmert Woudenberg. Vanavond t/m 13 maart Huis aan de Werf, Boorstraat 107 in Utrecht.

Rouwklacht. Theathergezelschap De Trust herneemt het indrukwekkende 'woordenstuk' 'Rouwklacht' van Wallace Shawn. Met Jappe Claes, Marisa van Eyle en Ton Kuyl. T/m 20 maart in het Amsterdamse Trusttheater.

Bewth. Het bewegingstheater BEWTH speelt in de Zuider Vermaning in Westzaan. In het landschap van de Zaanstreek met waterrijke velden, houten huizen en schuren langs smalle dijken. T/m 11 april steeds op zaterdag- en zondagmiddagen. Reserveren noodzakelijk: 020/6826650.

Les enfants terribles. Na 'Ich Ewiges Kind' en 'Tales from a traveller' besluit Erwin Kokkelkoren besluit zijn trilogie over ziekte en dood met 'Zero tolerance'. Een maand in Afrika had een vakantie van strand en rust moeten worden, maar mondt uit in een confrontatie met de wereld. Regie Bert Oele. Amsterdamse Stadsschouwburg, t/m 21 maart.

Drempelhonger. Op het voormalige Stork/Würtsilüterrein aan de Amsterdamse Czaar Peterstraat 213 speelt de performancetheatergroep Warner & Consorten de locatievoorstelling 'Drempelhonger'. Het licht acteert, spelers bedienen machines, materialen dansen, het publiek verplaatst zich. Geen tekst, veel beweging en kabaal. T/m 28 maart, (niet op ma- en dinsdag.) Reserveren: 020/6826650.

Kleinkunst

Fay Lovsky heeft een nieuw programma met een gewijzigde 'Bande dessinée'. Zo verdween multi-instrumentalist Joost Belinfante. Gitarist Cok van Vuuren en drummer Louis Debij zijn nog wel van de partij in 'The next generation'. Vanavond in De Oosterpoort, Groningen. Vrijdag Diligentia, Den Haag, zaterdag De Stoep, Spijkenisse en zondag De Flint, Amersfoort.

Astrid Seriese noemde haar nieuwe muzikale theaterprogramma 'Weep'. De zangeres laat zich daarin begeleiden door een viermans combo, onder wie gitarist Martijn van Agt. Samen met Seriese maakte Van Agt onlangs de indrukwekkende cd 'On children', met liedjes uit de door de NCRV uitgezonden tv-serie 'De kinderen van de Hondsberg'. In zijn eentje begeleidt Van Agt haar dan ook in een aantal van die songs. Première 14 maart in De Kleine Komedie, Amsterdam. Daar ook nog 15 en 16 maart.

Arthur Umbgrove was stand-up comedian en cabaretier, maar ontwikkelde zich de laatste jaren vooral als muzikaal theatermaker. De cd met liedjes uit zijn huidige theaterprogramma 'Twee straten verder', dat hij brengt met pianist Alberto Klein Goldewijk, werd onlangs zelfs genomineerd voor een Edison. Van woensdag 17 t/m zaterdag 20 maart treedt Umbgrove ermee op in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Literatuur

Boekenweek. In de Boekenweek, die nog tot 20 maart duurt en die gewijd is aan het thema 'familie', vinden talloze literaire manifestaties, lezingen en schrijversoptredens plaats. Onderstaand lijstje is niet meer dan een zeer, zeer scherpe selectie:

Donderdag 11 maart om 20.00 uur treden Willem Jan Otten en Helga Ruebsamen op in de Openbare Bibliotheek van Baarn.

In het St. Vituscollege in Bussum vindt op vrijdag 12 maart om 20.00 uur de 'Literaire Manifestatie 1999' plaats. De presentatie is in handen van Michaël Zeeman, de schrijvers Inez van Dullemen, Moses Isegawa, Louis Ferron, Manon Uphoff, Kees van Beijnum, Adriaan van Dis en Connie Palmen treden op.

Zaterdag 13 maart is er een Boekenfestijn in het Concordia Theater in Enschede. Na een optreden van Levi Weemoedt en Hans Dorrestijn (16.30 uur) spreekt Manon Uphoff om 20.00 uur met Jean-Paul Franssens, Vonne van der Meer en Lisette Lewin.

Zondag 14 maart is er in De Bijenkorf in Amsterdam vanaf 13.00 uur een schrijversmarkt, waar meer dan dertig schrijfsters (o.a. Nelleke Noordervliet, Tessa de Loo en Marion Bloem) komen signeren.

Connie Palmen schreef het boekenweekgeschenk, 'De erfenis' en is de hele week op tournee. Enkele data en plaatsen: donderdag 11 maart 20.00 uur, boekhandel De koperen tuin in Goes, gesprek met Jeroen Vullings; zondag 14 maart 11.00 uur in de Gemeentebibliotheek van Rotterdam, literair ontbijt met Maarten 't Hart; maandag 15 maart, Odeon in Zwolle, interview door Ed van Eeden; dinsdag 16 maart, 20.00 uur, gesprek met Jeroen Vullings in de Amsterdamse Bibliotheek, Anna Paulowna.

Grote liefdes. De komende maanden organiseert De Groene Amsterdammer een viertal lezingen over grote liefdes. Maandag 15 maart spreekt Martin van Amerongen als eerste over 'De liefde van Erich Küstner voor zijn moeder'. Hij doet dat in een klein atelier aan de Amsterdamse Bloemgracht 116. Aanvang: 19.30 uur. Entree: fl. 5,-.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden