"Keuzemoment voor schooltype te vroeg"
Plasterk wil graag opnieuw discussiëren over het moment van schoolkeuze. Hij vindt het huidige stelsel niet houdbaar omdat leerlingen te vroeg moeten kiezen.
De PvdA-minister van Onderwijs probeert het politiek gevoelige debat over het moment van schoolkeuze opnieuw te openen. "In het huidige stelsel gaat er kostbaar talent verloren", aldus de minister.
Plasterk denkt dat uitstellen van het keuzemoment leerlingen kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Nu ligt dat keuzemoment direct na de basisschool. Kinderen die wat ouder zijn zouden beter weten wat ze willen en waar hun kwaliteiten liggen en kunnen dan beter de juiste keuze maken.
Volgens Plasterk is het vooral voor VMBO leerlingen het nog altijd moeilijk om door te stromen naar het MBO of hoger onderwijs. Met name allochtone leerlingen hebben hier last van omdat die vaak met een taalachterstand van de basisschool komen en daardoor eerder een VMBO-advies krijgen. De ouders zijn daarnaast meestal niet goed bekend met de mogelijkheden van het onderwijs en kunnen hun kinderen minder goed begeleiden naar een hoger niveau. Als leerlingen wat ouder zijn kunnen ze zelf goed worden voorgelicht voor ze de keuze voor het schooltype maken.
Walter Dresscher van de Algemene Onderwijs Bond vindt het verhaal van Plasterk weinig concreet. Hij heeft geen behoefte aan een nieuwe discussie over het uitstellen van het keuzemoment en denkt dat er ook maar weinig politiek draagvlak voor is. Wel erkent hij dat de doorstroming van lager naar hoger onderwijs beter kan. “De middenschooldiscussie is achterhaald. We werken aan nieuwe oplossingen om de doorstroming te bevorderen. Zoals soepelere overgangen tussen de verschillende schooltypen ”.
De minister komt met zijn uitspraken in ieder geval wel tegemoet aan een lang gekoesterde wens van Groen Links die groot voorstander is van het uitstellen van het keuzemoment. Partijleider Femke Halsema zegt in haar onlangs verschenen boek "Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast & hufterigheid" dat ze vindt dat het taboe van de middenschool moet worden opgeheven.
Minister Plasterk zegt overigens dat hij voorlopig niet met concrete voorstellen komt om het keuzemoment voor leerlingen uit te stellen. Na decennia van stelselwijziging op stelselwijziging in het onderwijs en experimenten met onder andere de middenschool is hij voorlopig niet van plan een stelselwijziging door te voeren. De commissie Dijsselbloem die het onderwijsbeleid van de afgelopen decennia onder de loep heeft genomen, adviseerde afgelopen voorjaar voorlopig geen wijzigingen in het onderwijsstelsel op korte termijn.