Keuze Gouden Uil-jury verrassend

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Het nieuws dat 'Paarden zijn ook varkens' van de schrijver Guido van Heulendonk met de Gouden Uil 1996 is bekroond, zal onder het Nederlandse publiek wellcht met enige verbazing zijn ontvangen. Voor zover de roman al in Nederland werd besproken, waren de recensenten niet buitengewoon lovend. 'Paarden zijn ook varkens' werd gezien als een door en door Vlaams boek, vol zware humor in de groteske Vlaamse literaire traditie.

In Vlaanderen daarentegen is de roman van Van Heulendonk enthousiast besproken. De criticus - en tevens juryvoorzitter van de Gouden Uil voor fictie - Jos Borré schreef op 27 oktober van het vorig jaar een groot stuk in de Belgische krant De Morgen, waarin hij 'Paarden zijn ook varkens' vergeleek met een 'ingenieuze machinerie à la Tinguely'. Toch wilde de jury vermijden, zo vermeldt het juryrapport met nadruk, een nieuwe tegenstelling tussen Nederland en België te kweken. Desalniettemin had de jury lang nodig voordat ze voor Van Heulendonks roman kozen en niet voor een van de vier werken van Nederlandse genomineerden. 'Het strakke plan dat leidt naar een duizelingwekkend perpectief en een uitgesproken persoonlijke visie op de hele wereld' gaf uiteindelijk de doorslag bij de keuze voor dit boek.

In 'Paarden zijn ook varkens' krijgt ene Eduard Bottelaer van zijn artistieke vriendin een opdracht. Terwijl zij drie weken in New York verblijft, moet hij in het zomerse Gent een aantal voorwerpen verzamelen die haar afwezigheid markeren. Die opdracht leidt, zo schrijft de jury, naar 'een hilarische finale'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden