Keuze 4-11 februari

Orgel

Oude muziek

Bachvereniging. Met werken van Bach (mis in G), Vivaldi, Albinoni (hoboconcert) en Antonio Lotti (Kyrie uit een van zijn vele missen) vult de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven een programma 'Bach en tijdgenoten uit Venetië'. Een van de solisten is de Duitse mannen-alt Andreas Scholl. Te horen vanavond Naarden Grote kerk, vrijdagavond Amsterdam Westerkerk, zaterdagavond Groningen Martinikerk, 8 februari Rotterdam De Doelen en 9 februari Utrecht Muziekcentrum Vredenburg.

Pergolesi. Wat anders dan zijn beroemde 'Stabat Mater' klinkt er zaterdag 6 februari (aanvang 20.30 uur; prijs 40/45 gulden) in de Concertzaal Tilburg? Gezongen door Emma Kirkby en countertenor Derek Lee Ragin. Apart zingen ze, begeleid door het barokorkest Concerto '91, het 'Salve Regina' van Pergolesi en 'Nisi Dominus' van Vivaldi. Hetzelfde 'Stabat Mater' mét Kirkby, maar dan gesecondeerd door countertenor James Bowman en The Academy of Ancient Music klinkt op 11 februari (aangevuld met andere werken van Pergolesi) in De Harmonie te Leeuwarden, 20.15 uur, prijs 60,-.

Vocale muziek

Winterreise. Schuberts liederencyclus 'Winterreise' als bijzondere muziekgebeurtenis in de winter. De 24 gedichten van Wilhelm Müller over de liefde en de dood bevatten immers veel winterse natuurbeelden. Altijd gezongen door mannen, meestal baritons. Maarten Koningsberger, begeleid door Roger Braun, maakte met 'Winterreise' een korte tournee die hij vrijdagavond 5 februari afsluit in het Muziekcentrum 's-Hertogenbosch (Prins Bernhardstraat 4; 073/6122123). Udo Reinemann, begeleid door Dido Keuning, draagt de cyclus voor op zondag 7 februari om 15.00 uur in Zaal Rehoboth (naast de herv. kerk) in Ouderkerk aan de Amstel (prijs 15 gld) en op maandag 8 februari om 20.00 uur in de aula van de Landbouw Universiteit (Gen. Foulkesweg 1a) Wageningen.

Kaljuste. De nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor, Tonu Kaljuste, afkomstig uit Estland, combineert composities uit de Baltische streken ('Rakastava' van Sibelius, 'Karelian Destiny' van Veljo Tormis en 'The marriage of heaven and hell' van de Deen Bo Holten) met werk van de Nederlander Joep Franssens, diens 'Harmony if the spheres'. Vrijdagavond Utrecht Pieterskerk, 6 februari Groningen Oosterpoort, 7 februari Breda Antoniuskerk, 10 februari Alkmaar Laurens, 11 februari Enschede Grote kerk en 13 februari Amsterdam Beurs van Berlage.

Muziektheater

Combattimenti. De Nationale Reisopera herneemt deze week een zowel vocaal als scenisch erg mooie theaterproductie rond madrigalen van Monteverdi op het thema 'liefde en strijd'. Konrad Junghünel leidt het ensemble Cantus Colln met onder meer de sopranen Johanna Koskowski en Johannette Zomer. De première en eerste voorstellingenreeks was in Utrecht tijdens het Festival Oude Muziek. Nu is 'Combattimenti' te beleven in Dordrecht (6), Leuven (7) en Rotterdam Schouwburg (10 februari).

Quelli che restano. Componist Jan van de Putte gaf deze Italiaanse titel (betekenis: 'zij die blijven') aan een compositie die wordt omschreven als 'geen gewoon muziektheater'. Want 'er zijn geen vocalisten, er is geen libretto, er zijn geen hoofdrolspelers'. Wel zijn er de musici van het Ives Ensemble die spelen bij de projectie van een vrouwfiguur, naakt live gefilmd vanuit een andere ruimte. De componist omschrijft zijn 'Quelli che restano' als een 'studie naar kijken waarbij meerdere media samenkomen'. In ieder geval een alternatief evenement voor wie wil komen én blijven: Utrecht Theater aan de Werf (Boorstraat 107) op vrijdag en zaterdag om 20.30 uur en zondag om 16.00 uur; verder in Nijmegen O 42 10 februari, Den Haag Korzotheater 11 februari, Middelburg Kloveniersdoelen 13 februari, Amsterdam De Balie 21 februari, Den Bosch Muziekcentrum 25 februari, Groningen Grand Theatre 27 februari.

Jazz

Tenor Titans. Vorige maand gaf pianist Rein de Graaff altsaxofonist Charles McPherson alle gelegenheid te schitteren. De komende dagen probeert hij met zijn trio dezelfde voorwaarden te scheppen voor concerten met de Amerikaanse tenorsaxofonisten Red Holloway en Harold Lang in het programma Tenor Titans. Holloways vette sound is ideaal om zijn publiek op te zwepen. Lang deed ervaring op in de groepen van Clifford Brown en Max Roach. Vanavond in het BIM-huis in Amsterdam, morgen in de Oosterpoort in Groningen, zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Pachora. Een bijverschijnsel van de aandacht voor klezmermuziek vanuit de jazz en geïmproviseerde muziek, zoals Klezmokum dat doet in ons land, is de herontdekking van de muzikale rijkdom van de Balkan-regio. Het New Yorkse kwartet Pachora vermengt oorspronkelijke melodieën uit landen als Griekenland, Bulgarije en Turkije met moderne improvisaties. Dat dat laatste wel goed zit, blijkt uit de bezetting met klarinettist Chris Speed, drummer Jim Black, drummer Skulli Sverrisson en gitarist Brad Shepik die ook Portugese gitaar en Turkse saz speelt. Het resultaat, een warm, pittig, rijkgeschakeerd tapijt vol mediterrane muziekinvloeden waarop Ivo Papasov jaloers zou zijn, is zondag te beluisteren in het Grand Theatre te Groningen.

De 'Nieuw' tour. De tweede cd van het trio Sprinkhuizen Fennis & Didderen heet 'Nieuw'. En dus heet de tournee die daaraan is gekoppeld 'De 'Nieuw' Tour'. Drummer Rob Sprinkhuizen, gitarist Rik Fennis en bassist Jo Didderen grossieren in moderne gitaarjazz die ook al op de eerste cd 'Vleesch en Visch' wist te imponeren. Vanavond spelen ze in Tilburg (Paradox). Deze maand verder in Aken (Du Mont, zondag), Vlaardingen (Villa Musica, 14 februari) en Purmerend (d'Hooge Ghast, 21 februari).

Jeugd

Nog bij moeder is een voorstelling van 't Bos Theaterprodukties over Ot en Sien, naar de beroemde leesboekjes van Scheepstra en Ligthart. Ot en Sien kijken vol ongeduld uit naar hun eerste schooldag. Waarom vindt iedereen ze te klein en waarom duurt het zolang voor ze groot zijn? Vanaf vier jaar. Te zien: 7 februari in Theater De Uitstek, Zwijndrecht, 10 februari in De Purmaryn, Purmerend. Tournee t/m 14 april. Reserveren: 020/4211221.

Gewoon. In de jongerenvoorstelling 'Gewoon' gijzelen Eddie en Suzan voor de gein een meisje. Een meisje dat niemand mist en die je gemakkelijk mee kunt nemen. Theatergroep De Kaap laat in de voorstelling zien hoe een grap uit verveling kan ontaarden in zinloos geweld tussen jongeren. Vanaf twaalf jaar. Te zien op 4 en 5 februari in het Museumtheater in St. Niklaas, 9 en 10 februari in Schouwburg Ogterop in Meppel. Tournee tot eind februari. Reserveren: 020/4227899.

Wijnand Stomp houdt zich al tien jaar bezig met de kunst van het vertellen. Voor 'De Olifantsteen' baseerde hij zich op een verhaal van Rudyard Kipling in een vertaling van Annie M. G. Schmidt. Met muziek en beeld vertelt hij over de onmogelijke opdracht van een dromerige steenhouwer. Hoe hak je het mooiste en waarachtigste beeld aller tijden uit een massief rotsblok? De Olifantsteen, vanaf zes jaar, op 7 februari in De Roestbak, Almere Haven, op 10 februari in de St. Katharinakapel in Harderwijk. Tournee t/m eind april. Reserveren: 020/6274792.

Kinderpopconcerten. Dirk Scheele, bekend van de 'Liedjesspeeltuin', speelt op 7 februari met 'De Band Krijgt Kinderen' kleuterliedjes van zijn nieuwe CD, in Paradiso in Amsterdam. Daarna tournee tot eind februari.

Op 10 februari geeft de Vlaamse 'Crêcheband' een swingend luisterconcert in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Met hedendaagse muziek voor kinderen van zes tot twaalf jaar.

Workshops. In het weekend van 5, 6 en 7 februari bruist het in het Apeldoornse Huis voor Schoone Kunsten van de activiteiten. Er zijn workshops 'sprookjesdans', 'griezelen', 'monsters maken' en 'cartoons'. Jongeren kunnen componeren en percussie spelen en Eddie d. presenteert een multimedia-tentoonstelling in de expositieruimte. Ook is de finale te zien van het concours 'Piano Plus', waarin jonge pianisten strijden om de eer. Reserveren: 055/5213967.

Kunststukjes. De expositie 'Kunststukjes' is een memory-spel waarmee kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met beeldende kunst. Liesbeth van Ginneken ontwikkelde het spel samen met kinderen en het is toegankelijk voor iedereen vanaf vijf. De kunstwerken in het spel zijn ook te zien op de expositie in het Museum Hillesluis. Riederlaan 200 in Rotterdam, telefoon: 010/4198698.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden