KEUZE 28 JANUARI T/M 4 FEBRUARI

Concertmuziek Mahler Drie. 'We kunnen er nóg wel een zaal mee vullen'. Zo luidt de verzuchting bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest met welk ensemble chef-dirigent Valery Gergjev deze week twee keer de derde symfonie van Mahler uitvoert: op 28 januari alleen Mahler Drie, en op 29 januari klinkt daarvóór het concert voor altviool en orkest van Sofia Goebaidoelina met Joeri Basjmet als solist. Een herhaling in Amsterdam: zaterdagmiddag 15.00 uur in het Concertgebouw.

Sjostakovitsj. Het Concertgebouworkest biedt op 29 januari in het Amsterdams Concertgebouw eenmalig een programma met twee werken van Sjostakovitsj, waarvan de Suite uit filmmuziek voor 'Hamlet' (1963/64) voor het eerst op de lessenaars staat; het andere werk is het pittige concert voor piano, trompet en strijkorkest met Ronald Brautigam en Peter Masseurs in de solo-rollen. Na de pauze de tweede symfonie van Rachmaninov, een van de stukken die meegaan op tournee naar de VS. Riccardo Chailly dirigeert. Ook op radio 4, 7 februari, 14.00 uur.

Gesplitst orkest. Het Noord Nederlands Orkest speelt in een regio met 1,5 miljoen, nogal verspreide inwoners. Tot voor kort kwam het N.N.O. echter maar in enkele centra met een grote zaal: Groningen, Leeuwarden, Drachten. Geen goed beleid, oordeelde de nieuwe directeur Ben van der Meer; hij kwam met een plan om het orkest gedurende enkele periodes zodanig in tweeën te splitsen dat ook plaatsen met kleinere zalen het orkest volwaardig kunnen genieten. Deze week trekt chef-dirigent Viktor Liberman met de ene helft langs Delfzijl (30 januari), Heerenveen (31), Assen (2 februari), Emmen (3) met Mozarts symfonie nr 40, Bachs vioolconcert in E (Liberman als solist) en Griegs strijkkwartet in orkestbewerking van Liberman. De andere helft gaat onder leiding van Saulius Sondeckis en met pianosolist Eugen Indjic langs Hoogeveen (30 januari), Stadskanaal (31), Hoogezand (2 februari) en Winschoten (3). Op d t programma een concert van Unico van Wassenaer (prachtige Nederlandse barok), pianoconcert nr. 2 van Chopin, Brandenburgs Concert nr. 3 van Bach en de Kamersymfonie van Sjostakovitsj. Prima keuze van het N./N.O.

Renes en Beethoven. Lawrence Renes, chef-dirigent van Het Gelders Orkest, haalt dit seizoen Beethoven naar voren. Diens vijfde pianoconcert (met Leif Ove Andsnes) staat driemaal geprogrammeerd met 'Also sprach Zarathustra' van Richard Strauss, vanavond in Nijmegen De Vereeniging, en morgenavond en zondagmiddag in Arnhem Musis. Op 2 februari is de opname te beluisteren via radio 4, 20.00 uur.

Orgel Alphen a.d. Rijn. Simon Stelling koos voor zijn orgelconcert op 29 januari (20.15 uur, gratis toegankelijk) in de Adventskerk de groots opgezette 'Sonata eroïca' van Joseph Jongen en twee kleinere werken van Jacques Lemmens, twee Belgische componisten uit de romantische school. Daarnaast twee bekendere stukken van Cesar Franck en Max Reger, fraai passend op het Steinmeyer-orgel.

Rotterdam. Zang (alt Els Kloos) en orgel (Aad Zoutendijk) vullen 30 januari in de Bergsingelkerk vanaf 16 uur het gewelf. Een ontmoeting tussen de saxofoon (Aurelia saxofoon-kwartet) en het orgel (Ben van Oosten) vindt op dezelfde dag om 20.00 uur plaats in de Grote Laurenskerk, met veel Franse muziek. Toegangsprijs 24,50.

Zoetermeer. Dirk Out speelt op 30 januari in de Oude kerk om 20.00 uur (toegangsprijs 7,50) een gemengd programma.

Oude muziek Barok. Icarus wilde hoog vliegen; dat vijf musici met blokfluit, barokviool, barokcello, gitaar en klavecimbel zich als Icarus Ensemble aanduiden, geeft de hoge ambitie aan om triosonates, suites en concerten uit de Duitse barok te laten horen op 29 januari, 20.15 uur, in de Engelse kerk op het Begijnhof in Amsterdam. Het is het eerste in een serie van drie: op 9 april Italiaanse barok en op 11 juni liederen en theatermuziek uit zeventiende-eeuws Napels.

Vocale muziek Blijmarkt. In een vocaal feest presenteert de Zwolse schouwburg Odeon op en rond de Blijmarkt van vandaag tot en met 31 januari twintig concerten met de stem in de hoofdrol. Lichte muziek, klassieke a capella, jeugdmuziektheater en jazz-vocalisten te kust en te keur. Info/kaarten 038/4218500.

Robert Burns. Vanavond zingt bariton Arjen Liesker een Burns-programma in de Haagse Kunstkring (Dennenweg 64). Ruim 600 gedichten waarvan 300 liederen schreef de Schotse dichter Robert Burns (1759-1796); de meeste werden getoonzet onder meer door Haydn, Beethoven, Weber.

Dans Introdans is met het 'Klassiekers in muziek en dans' uitgebreid op tournee. Op het programma staan 'Petroesjka' van de Fin Jorma Uotinen, 'Boléro', uiteraard op de muziek van Ravel, van de Zwitserse choreograaf Bern R. Bienert en 'Thème et quatre variations' van Jean-Christophe Maillot. Bij een deel van de voorstellingen klinkt de muziek vanaf band, maar deze week begeleidt het Nederlands Ballet Orkest live. Vrijdag 29 januari in de Goudse Schouwburg; zondag Stadsschouwburg Eindhoven; woensdag 3 februari Zaantheater Zaandam. Daarnaast presenteert de jeugdafdeling van Introdans op zaterdag 6 februari de première van de nieuwe voorstelling 'Picobello', met werk van Hans van Manen en Jiri Kylian.

Byrd. Andrea Leine en Harijono Roebana hebben in hun nu tien jaar durende samenwerking een opvallende plek veroverd in de wereld van de internationale moderne dans. Ook in hun jongste werk putten zij uit hun enorme diversiteit aan bewegingscombinaties. 'Byrd' is gezet op muziek van Yannis Kyriakides en William Byrd. Zaantheater Zaandam, 29 januari; De Veste Alkmaar, 30 januari; Bellevue Amsterdam, 2 tot en met 6 februari.

Jazz Robert Jan Vermeulen oogstte met zijn Amsterdam jazz Quintet internationaal opzien met het project-cd 'Portraits'. Voor het nieuwe project 'Playground' haalde Vermeulen zangeres Fee Claassen in zijn groep. Claassen gaat verder dan menig jazzvocaliste door haar stem ook instrumentaal in te zetten. Het programma 'Playground' beleeft vanavond zijn première in Tros Sesjun in Nick Vollebregts Jazzcafé te Laren (ook op Radio 4). Morgen volgt De Tor in Enschede, waarna het kwintet afreist naar Parijs.

Noach. Terwijl in het Amsterdamse Muziektheater Guus Janssens 'opera' 'Noach' aan een succesvolle reprise is begonnen, plaatst de componist zijn werkstuk zondagavond in het BIM-huis in een breder kader. Samen met zijn New Artis Orkest en de boventoonzangers uit Tuva, die ook in de opera zingen, levert Janssen commentaar op de muziek uit 'Noach'. Verder treedt de pianist aan met zijn trio Janssen Glerum Janssen en voert het Japanse Lotus String Quartet Janssens strijkkwartet Streepjes uit.

Corrie van Binsbergen. Maandag krijgt gitariste Corrie van Binsbergen de VPRO/Boy Edgarprijs 1997/1998 uitgereikt in het Amsterdamse BIM-huis. De veelzijdigheid van de prijswinnares spreekt duidelijk uit het feestprogramma met korte concerten van vier eigen groepen: Corrie & De Grote Brokken, Links, Brokken 5 en Vanbinsbergen. Daarnaast zijn er optredens van het Mondriaan Strijkkwartet en het Erik Vaarzon Morel Trio. De avond begint al om 20.00 uur en is deels live te volgen in het programma Supplement op Radio 4.

Jeugd Twee Torven Hoog is de titel van een groots theaterfestival voor peuters en kleuters. Vier dagen lang staat de stad Almere met vijftig voorstellingen in het teken van het theaterleven van de allerkleinsten. Er is dans, mime en poppentheater te zien. Je kunt fantaseren over een feest, meezingen in een liedjesspeeltuin en dansen tijdens een peuterpopconcert. En als je even bij wilt komen: ga dan naar de 'Kleuter Denk Tank'. Te zien, van 29 januari tto en met 1 februari, op diverse locaties in Almere. Op 31 januari is er een forumdiscussie rond het peutertheater. Informatie en reserveren: 036/5339400.

Plume is een surrealistische avonturenpop zonder spierballen en zonder hersens. Maar bang is hij niet. In het visuele spektakel voor de hele familie speelt Plume op hoge poten met helden, treinen, Barbies en afwasborstels. De voorstelling van ELS en Theater Sirkel is te zien: 28 tot en met 30 januari in het Van Ostadetheater in Amsterdam. Vanaf acht jaar.

Gehandicapt. De acteurs van Huis aan de Amstel trokken een tijd lang op met verstandelijk gehandicapten en vertaalden hun ervaringen in een theatraal dagboek. In 'Bijna was ik goed' passeren grote en kleine levensvragen de revue en zijn de personages 'koning in hun eigen hoofd'. Vanaf negen jaar. Te zien: 30 januari in het Parktheater in Alphen a/d Rijn, 31 januari in Junushoff in Wageningen. Tournee tot eind maart. Reserveren: 020-4272350.

Bad Angel. 'De komende drie jaar geen gedoe met vrouwen!', zegt de koning in 'Bad Angel (Sonnet 114)'. Toneelgroep Amsterdam brengt deze versie van Shakespeare's komedie 'Love's labour's lost' met een cast van elf jongeren. Over 'flashen' en 'gedist worden', de liefde, de toekomst en vooral: weten wat je wilt. Te zien: 28 t/m 30 januari in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

De Kijkdoos. Speelgoedmuseum 'De Kijkdoos' is gevestigd in een authentiek zeventiende-eeuws pand in Hoorn. De levendige collectie antiek speelgoed is verdeeld over drie etages, met antieke poppen, keukentjes, winkeltjes, schooltjes, bouwdozen, constructie-speelgoed. Vanaf 1 februari is de tentoonstelling 'Kunst en Vliegwerk' te bezichtigen. Italiaanse Zeedijk 106 in Hoorn.

Kinderatelier. Bij het Haags Kinderatelier kunnen kinderen die meer van kunst willen weten met beeldend kunstenaars aan het werk. In vijf werkhoeken kunnen kinderen tekenen, schilderen, kleien en timmeren. Rond lopende tentoonstellingen komen thema's als schilderkunst, sculptuur, dans of theater aan bod. Het atelier, in de Copernicussstraat 159 in Den Haag, is dagelijks geopend. Informatie en reserveren: 070/3633745.

Kinderschrift. Haalt het handschrift het jaar 3000?

Die vraag proberen dit jaar het Museum van het Boek in Den Haag, het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam en het Scryption in Tilburg in afzonderlijke tentoonstellingen te beantwoorden. Het Scryption bijt van 31 januari t/m 31 mei het spits af met 'Apenkrabbels & Kinderschrift', over de bron van (schrijf)creativiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden