Keuze 28 januari t/m 4 februari

Beeldende kunst Outsiderkunst. Museum De Stadshof in Zwolle (Blijmarkt 18-20) specialiseert zich met toenemend succes in naïeve en outsiderkunst. Rond een echte, onvervalste outsider in de kunst is nu een overzicht samengesteld. Willem van Genk is met geen mogelijkheid in één van de bestaande categorieën onder te brengen en kan daarom als Nederlands meest uitzonderlijke buitenstaander in de kunst worden beschouwd. Van Genk is geboeid door alle soorten van vervoer en reist dan ook - al dan niet fictief - met treinen, vliegtuigen, trolleybussen en zeppelins van hot naar haar. Zo kan hij de wereld met zijn werk ordenen in een poging om zich tegen zijn angsten te wapenen die hij als schizofrenie-patiënt ervaart.

De Stadshof exposeert Van Genk in 60 schilderijen, tekeningen en objecten. Verlengd tot en met 28 februari.

Heer van stand. Het Donkere Bomen Bos, De Zwarte Bergen en De Zee zijn de drie landschappen uit de beroemde Bommel-strips van Marten Toonder die de centrale thema's vormen in de tentoonstelling 'Heer Bommel en de natuur' in Kasteel Groeneveld in Baarn. Het decor waarin de avonturen van Heer Olivier B. Bommel en Tom Poes zich afspelen vinden de organisatoren van de tentoonstelling minstens zo veelzeggend als de karakters zelf. Zo komen de bezoekers aan de tentoonstelling binnen via de knusse salon van Bommel in Bommelstein. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van het landschap zien zoals dat in de strips vorm kreeg. Originele tekeningen en tekstfragmenten en uitvergrotingen van de prenten zijn er te zien, naast modellen en kijkdozen. Daarnaast is er aandacht voor de grillige natuur als metafoor van de gemoedstoestand van de personages. Ook veroorzaakt de toestand van de natuur regelmatig wendingen in de verhalen. Een boom van Toonder is niet zomaar een boom, maar een knoestige woudreus, zwaar leunend op zijn wortels. De tentoonstelling wordt zaterdag geopend en duurt tot 30 augustus.

Architectuur Nieuwe Bouwen. Het Nedinsco-Centurioncomplex in Venlo is een van de vroegste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Nederland. Weinig bekend is het feit dat dit gebouw werd ontworpen door de Duitse architect Hans Schlag die tussen 1919 en 1952 aan het hoofd stond van het architectenbureau Schreiter en Schlag. Als huisarchitect van het opticaconcern Carl Zeiss in Jena ontwikkelde Schlag vooruitstrevende ideeën, die tot uitdrukking kwamen in het functioneel bouwen. Zoals het fabriekscomplex in het Oost-Duitse Jena bepalend voor deze stad is geworden, zo heeft Schlag met het Nedinsco-Centurioncomplex een gezichtsbepalend element voor Venlo ontworpen. Over het werk van deze tegenwoordig vergeten bouwmeester gaat een expositie in Galerie Romerhuis, Wijngaardstraat 2 in Venlo. Organisator is de stichting Kultuurfabriek Venlo, die zich inzet voor het behoud van het Nedinsco-Centurioncomplex.

Jonge architecten. In de Arcam Galerie in Amsterdam (Waterlooplein 213) opent dit weekend een tentoonstelling van werk van jonge architecten die ooit werden genomineerd voor de Archiprix Architectuur. Deze prijs is bestemd voor het beste afstudeerplan van academie-studenten. Voor dit overzicht vroeg de Arcam veertig architecten hun eerste gerealiseerde bouwproject te laten zien. De expositie gaat in op de vraag wat er n de prijstoekenning met de betrokken architect is gebeurd. Hebben prijs en debuut tot meer erkenning en werk geleid, of is de architect juist in de anonimiteit weggezakt? Tot de architecten die het tot bekendheid hebben gebracht behoren Dick van Gameren, Hans van Heeswijk, Bjarne Mastenbroek, Liesbeth van der Pol en René van Zuuk. Tot en met 13 maart.

Toneel Marinus van der Lubbe. Met 'Ongebluste kalk' presenteert Theatergroep Hollandia/Veenstudio elektrisch muziektheater over Marinus van der Lubbe. Fedja van Huêt wordt als 'Rienus' bijgestaan door componist Florentijn Boddendijk en poppenspeelster Marike Nieuwint onder regie van Paul Koek en Johan Simons. Vanavond Theater aan het Spui, Den Haag, 29 en 30 januari in de Haarlemse Toneelschuur. Tournee t/m 12 maart.

Aus Greidanus jr. is de opmerkelijke hoofdrol in 'Sladek', het grimmige toneelstuk over verveling, verraad en verkeerde keuzen waarin (tm)d"n von Horv th in 1928 al de countouren van Nazi-Duitsland schetst. Bij het Nationale Toneel onder regie van Antoine Uitdehaag. Tot en met 28 januari in het Haagse Theater aan het Spui, 29 en 30 januari Utrechtse stadsschouwburg, 2 en 3 februari Laktheater Leiden. Tournee tot en met 20 februari.

Fanfare. Het gezelschap 'De wetten van Kepler' speelt 'Concordia - een portret van ene kleine dorpsfanfare'. De fanfare repeteert voor het jaarlijks Hafa-concours in St. Hubert. Na het debacle van het vorig jaar zet de dirigent alles op alles om zich te revancheren. Over mensen die terecht zijn gekomen in geschiedenissen die groter zijn dan zijzelf. Tot en met 30 januari in Theater Bis, Den Bosch, 3 februari Arnhem, 4 februari Goes. Tournee tot en met 27 maart.

Acteren. Het Theater Instituut Nederland presenteert zondag 31 januari de eerste aflevering van 'De geschiedenis verteld/t'. Onder de titel 'Traditie en vernieuwing in acteren' praat regisseur Gerardjan Rijnders over het werken met acteurs van verschillende generaties. Theater Instituut Nederland, Herengracht 168 in Amsterdam, 15.00 uur.

Kleinkunst Hans Visser. De muzikale theaterprogramma's van het gezelschap rond gitarist Hans Visser, eind jaren zeventig mede-oprichter van de groep Flairck, behandelen steeds een episode uit de muziekgeschiedenis. Na voorstellingen rond onder meer de Europese folksong, de 'Latin music' en verschillende genres uit de rijke Amerikaanse muziekhistorie, oriënteren Hans Visser & Friends zich nu op 'de clubjaren'. 'The Club' handelt over drie vermaarde nachtclubs uit de jaren twintig tot vijftig: 'The Cotton Club' (New York), 'Des Folies Bèrgères' (Parijs) en 'Der Blaue Engel' (Berlijn).

Drie zangeressen die eerder ieder afzonderlijk optraden met Vissers vijfkoppige combo, treden nu gezamenlijk op in dit programma en vertolken ieder één deel van het repertoire. Marian Rolle vertegenwoordigt 'The Cotton Club', Marte Contreras 'Des Folies Bèrgères' en Barbara Stromberger 'Der Blaue Engel'.

Vanavond in De Kattendans, Bergeijk; vrijdag De Zaete, Yerseke; zaterdag Cascade, Hendrik Ido Ambacht; dinsdag De Vest, Alkmaar; woensdag Stadsgehoorzaal Vlaardingen.

Stef Bos. De in Vlaanderen woonachtige Nederlandse chansonnier Stef Bos is begonnen met zijn theatertour 'Zien'. Samen met vijf muzikanten brengt hij repertoire van recente cd's en splinternieuwe nummers. Zondag 30 januari is de première in de Stadsschouwburg van Sittard.

Josee Koning. Zelfs in Brazilië zelf oogstte zangeres Josee Koning groot succes met haar concerten. 'Dois Mundos' (Twee werelden) is de titel van de nieuwe cd en het nieuwe theaterprogramma van 'Josee Koning e Grupo'. Daarin laat ze, in het Portugees en Nederlands, horen hoe de culturen van Zuid-Amerika en Europa door de eeuwen heen met elkaar verweven raakten. Première zaterdag in de Leidse Schouwburg.

Dros. 'We zijn de Everly Borthers niet' zouden de cabaretiers Hans Paulides en Rick Lorenzo Dros aannemelijk maken in hun eerste gezamenlijke theaterprogramma. Hans Paulides stapte tijdens de voorbereidingsfase uit het project en nu zal Dros die titel in zijn eentje moeten duiden in wat zijn vierde cabaretsolo wordt. Van dinsdag 2 t/m zaterdag 5 februari treedt hij op in Theater Bellevue, Amsterdam.

Literatuur Winternachten. De vierde editie van het festival De Winternachten, dat van 29 t/m 31 januari plaatsvindt, is gewijd aan de relaties tussen de culturen van Indonesië, Suriname, De Antillen, Zuid-Afrika en Nederland. Schrijvers dragen op vrijdag en zaterdagavond in het Theater aan het Spui voor uit eigen werk, en in het filmprogramma in Cinematheek Haags Filmhuis introduceert James Polley, de directeur van het Cape Town International Film Festival, recente Zuid-Afrikaanse films.

Zondagmiddag 31 januari is er, ter afsluiting van het programma, tussen 14 00 en 17 00 uur een 'live bloemlezing' met zestien schrijvers uit vijf landen die hun favoriete prozafragment of gedicht voordragen. Deelnemers zijn onder anderen Gerrit Komrij, Breyten Breytenbach, Frank Martinus Arion en Rudy Kousbroek. Info: 070/3650222.

Voskuil. In de Stadsschouwburg van Nijmegen vindt op zondag 31 januari 'Een ontmoeting met J.J. Voskuil' plaats. Een week na het verschijnen van het vijfde deel van 'Het Bureau', 'En ook weemoedigheid', zal professor Paul van Tongeren een discussie leiden tussen lezers van 'de grootste roman ter wereld' en de schrijver zelf. Aanvang 13.30 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden