Keuze 14-21 januari

Concertmuziek Studenten Orkest. Muzikaal aangelegde studenten laten zich niet kisten door studieduur en studiepunten: zij willen muziek maken, en spelen in orkestverband scoort hoog. Vorige week pakte het Symfonie-orkest van de VU de tweede Mahler aan. De ambities zijn navenant bij het jaarlijks geformeerde Nederlands Studenten Orkest dat voor de

47ste keer op tournee gaat. Niet minder dan de achtste symfonie van Bruckner, geleid door Jurjen Hempel, vormt de hoofdschotel bij de première vanavond in De Vereeniging te Nijmegen, en nog acht keer daarna: Leiden 15, Eindhoven 16, Maastricht 17, Groningen 18, Enschede 19, Utrecht 20, Rotterdam 21 en Amsterdam 22 januari. Een jeugdig, zeer getalenteerd violiste, Janine Jansen, levert het solo-werk in de beroemde 'Poème' van Ernest Chausson. Nieuw is het opdrachtwerk 'Deus ex machina' van Ron Ford.

Concertgebouworkest. De achtste van Bruckner staat ook op de lessenaars bij het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly: op 20 en 21 januari in Amsterdam Concertgebouw, 22 januari in Nijmegen en 30 januari in Groningen! Amsterdam krijgt nog een stevig romantisch programma: vanavond en zondagmiddag (en op 27, 28 en 29 januari) zowel het vioolconcert (solist Vadim Repin) van Brahms als de tweede symfonie.

S ndor/Staier. Twee fameuze pianisten op één avond (morgen) in hetzelfde Concertgebouw Amsterdam: in de grote zaal de oude Hongaarse grootmeester Gy"rgy S ndor (Liszt, Bartok, Debussy, Kodaly) en in de kleine zaal de prachtig fortepiano spelende Duitser Andreas Staier (Clementi, Schubert).

Orgel Jos van der Kooy. Koude kerken en toch orgelconcerten: in het warme Concertgebouw Haarlem houdt Jos van der Kooy op zondag 17 januari tussen 14 en 16 uur open huis (dus gratis naar binnen) rond het verwaarloosde, maar interessante Cavaillé-Coll orgel. Hij laat er de geëigende Franse muziek op klinken en hoopt zo de broodnodige restauratie op gang te brengen.

Peter Westenbrink. Een warme kerk in Amsterdam: de Ronde Lutherse (Kattengat bij de Nieuwe Zijds) want die is in gebruik als hotelzaal. Het achttiende-eeuwse orgel is piekfijn gerestaureerd. Peter Westenbrink speelt Bach, om 15 uur. Ook gratis.

Oude muziek Anima Eterna. Beethoven als 'oude muziek'. Dat komt door de uitvoerenden: het op tijdeigen ('oude') instrumenten spelende orkest Anima Eterna geleid door Jos van Immerseel. De symfonieën nr. 3 en 7 op 19 januari in de Rotterdamse Doelen, zoals het Rotterdams Philharmonisch onder Gergjev ze nooit zou spelen.

Moderne muziek Simeon ten Holt. Een nieuw werk van Simeon ten Holt: 'Meandres'. Vier spelers volvoeren op vier vleugels een vele kanten op slingerende zoektocht 'in het labyrint waar grenzen van tijd en ruimte worden ondervraagd', aldus de toelichting bij dit avondvullende pianowerk, het vijfde in een reeks. Als voorafje 'Soloduiveldans IV'. Er zijn twee nieuwe cd's uit met stukken van Ten Holt. De ene bevat 'Eadem sed Aliter' en 'Soloduiveldans nr. 3' en wordt tijdens het concert aangeboden; de ander bevat 'Incantatie IV' voor drie piano's. Deze laatste dubbel-cd, PP 9800(3), is van het label Piano Productions, Culemborg. Distributie Clavicenter Amsterdam.

Opera/Operette Nelly Miricioiu. De adem inhouden: Nelly Miricioiu verschijnt toch weer in de 'Matinee op de vrije zaterdag'. Op 16 januari om 14 uur schittert zij in en als 'Norma' van Bellini met het Radio Symfonie Orkest onder leiding Maurizio Barbacini.

Salome. De Nationale Reisopera herneemt de indrukwekkende 'Salome' die zij in het Gergjev Festival 1997 presenteerde in de regie van Willy Decker en met het trappendecor van Wolfgang Gussmann. Nu speelt het Brabants Orkest onder leiding van Guido Rumstadt de zinnenprikkelende muziek van Richard Strauss; in de titelrol wisselt Helen Field met Anna Behnke af. Première morgen in Utrecht Stadsschouwburg met herhalingen op 17 en 19 januari. Verder Arnhem 22, Maastricht 26, Den Haag 30 en 31 januari en Eindhoven 2 en 4 februari.

Jazz Borstlap/Glerum/Bennink. Wie vanavond naar de Anton Philipszaal in Den Haag gaat in de hoop het Trio Clusone te zien optreden, komt bedrogen uit. Michael Moore (rieten), Ernst Reijseger (cello) en Han Bennink (drums) vormden ooit een van de bijzonderste improvisatietrio's die ons land ooit heeft voortgebracht. Onoverbrugbare verschillen van mening hebben er, naar verluidt, voor gezorgd dat ze uit elkaar zijn gegaan. De drie musici zullen elkaar beslist nog vaak ontmoeten - ook op het podium - maar het optreden van vanavond wordt verzorgd door het trio van Michiel Borstlap (piano), Ernst Glerum (bas) en Han Bennink. Geen slechte vervanging, trouwens, want ook dit trio stelt lyriek voorop in organische improvisaties waarin flarden uit de jazztraditie voor de nodige houvast zorgen.

Vera Westera. Ze schieten als paddestoelen uit de grond, zo lijkt het wel, de jazzvocalistes. Wat ze gemeen hebben, is een respectabele techniek. Aan persoonlijkheid ontbreekt het vaak echter nogal. Dat laatste geldt niet voor Vera Westera, kort geleden winnares van De Roos-Gesinkprijs, een aanmoedigingsprijs voor jong afgestudeerd talent uit Arnhem. Een citaat uit het juryrapport: 'Ze durft zich op het podium over te geven aan het moment en aan het publiek, zonder de muzikale lijn uit het oog te verliezen.' Wat ze in haar mars heeft, laat ze morgenavond horen op het Utrechtse SJU-podium. Haar begeleiders zijn pianist Tom van Beers en bassist Dion Nijland. Het trio speelt zowel jazz- en bluesstukken als poprepertoire en gaat van The Beatles via Duke Ellington tot Tom Waits.

Dans Introdans. Morgenavond beleeft 'Klassiekers in muziek en dans' zijn première bij Introdans. Begeleid door het Nederlans Ballet Orkest worden onder meer twee Nederlandse premières gedanst: 'Petroesjka' van de Fin Jorma Uotinen en 'Boléro', uiteraard op de muziek van Ravel, van de Zwitserse choreograaf Bern R. Bienert. Het derde ballet is 'Thème et quatre variations' van Jean-Christophe Maillot uit 1991. Schouwburg Arnhem, 15 januari, Theater aan het Vrijthof Maastricht, 20 januari. Tournee t/m 2 april.

Sabaté. De dansopera 'A taste of glamour' van Joachim Sabaté is op 17 en 18 januari te zien in Theater Bellevue in Amsterdam. Op live uitgevoerde muziek van Patricio Wang en een libretto van Michiel Bollinger dansen vier countertenoren van het hof van Caligula naar het China van de Mantsjoe-dynastie.

Jeugd Geitenjong. In het huis van het 'Geitenjong' van Stella Den Haag is de spanning om te snijden. Het staat aan de rand van het veenmoeras, waar het verraderlijke drijfzand zuigend op slachtoffers wacht. Het Geitenjong Dennie barricadeert de ramen en deuren om het naderende onheil buiten te sluiten. De sprookjesachtige thriller is te zien op op 15 en 17 januari in het Stella Theater in Den Haag, vanaf 9 jaar.

Kati?!/Kato?! van Speeltheater Gent is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van de Japanse auteur Hisahi Yamanaka. Een jongen en een meisje kruipen in elkaars huid en wisselen van gedaante. Ze ruilen van huis en van ouders en in de huid van het meisje Kati zit nu een jongen. Is het een speling van het lot of tovenarij?

Vanaf 9 jaar, te zien op 17 januari in de Rotterdamse Schouwburg, op 18, 19 en 21 januari in Theater Kumulus in Maastricht. Reserveren: 09-2337000.

Annie. De musical over de eigenwijze, roodharige 'Annie' toert door het land met een keur aan nieuwe 'weeskinderen', die in wisselende bezetting de hoofdrol spelen. Nellie Frijda vertolkt met verve de rol van de akelige weeshuisdirectrice en Will van Selst ontfermt zich over het dappere weesmeisje als de barse miljardair Daddy Warbucks. De familievoorstelling speelt 16 en 17 januari in de Stadsschouwburg Brugge en 20 tot 24 januari in Schouwburg Amphion, Doetinchem. Reserveerlijn: 0.900.300.5000.

Poppenspeelmuseum. Het poppenspelmuseum in Vorchten organiseert Poppenspe(e)elspeurtochten door de collectie van het museum. Er zijn tentoonstellingen over Pinocchio en het schimmentheater, poëtische peepshows, mini-theaters en tal van poppen, foto's, prenten en video's te zien. Op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Kerkeweg 38 in Vorchten, tel. 0578-631329.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden