Keuze 14-21 januari

Beeldende kunst De Ploeg. Onder de raadselachtige, maar wel lustopwekkende titel 'Naakt in rode gloed' gaat zondag in het Museum De Wieger in Deurne (Brabant) een thematentoonstelling rond de Groningse kunstenaarsbent De Ploeg open. Centraal onderwerp op deze expositie is de wijze waarop de Noordelijke expressionisten het menselijke figuur hebben neergezet. De kleur rood in de titel van de tentoonstelling verwijst naar een zolderatelier waar de Ploegleden naar model schilderden. Dat vertrek was helemaal rood geschilderd en kreeg daarom de bijnaam 'de rode hel'. T/m 14 maart.

Fotografie Marrie Bot. Dit weekeinde ontsluit het Museum voor religieuze Kunst in Uden (Brabant) een expositie van beelden die Marrie Bot heeft gemaakt naar aanleiding van uitvaart- en rouwrituelen. Zoals bij haar gebruikelijk is, heeft de Rotterdamse fotografe over een periode van vele jaren vormen van afscheidnemen bij uiteenlopende lagen in de bevolking vastgelegd. T/m 5 april.

Ons Amsterdam. Lezers van Ons Amsterdam, het jubilerende maandblad dat de hoofdstad van Nederland centraal zet, hebben zich uitgeput in het fotograferen van hun eigen interieur. Dat levert een bescheiden maar aardige collectie beelden op waarin de nostalgie welig tiert. T/m 7 maart in het Amsterdams Historisch Museum.

Amazone Nativel. 'Stad en leven' zijn de twee thema's van de Franse fotografe Amazone Nativel. Hoewel geboren in zuidwest Frankrijk heeft ze zich sinds vele jaren in Amsterdam gevestigd, waar ze na een studie psychologie en verschillende culturele activiteiten in de fotografie terecht is gekomen. In Maison Descartes is t/m 29 januari haar visie op Amsterdam te zien. Reportagewerk uit de laatste tien jaar en portretten van kunstenaars leiden de tentoonstelling in.

Toneel Phaedra. Hugo Claus baseerde zijn toneelstuk 'Phaedra - een verboden liefde' (1980) op het klassieke drama van de Romein Seneca. Het Maastrichtse gezelschap Het Vervolg speelt 'Phaedra' tot 13 februari dinsdags tot en met zaterdags in het eigen Vervolgtheater boven de Stadsschouwbrug aan het Vrijthof. In afwachting van haar man bezwijkt Phaedra (Marie-Christine de Both) vrijwel van hartstocht voor de schone jongeling Hippolytus (Geert Jan Romeijn). Maar Hyppolytus jaagt liever in de bossen en wijst haar liefde af. Dan breekt de strijd los. Het Vervolg belooft een 'sappige en zinnelijke' voorstelling onder regie van Léon van der Sande.

Brecht. Ook voor 'onmogelijke klassiekers' draait het Utrechtse gezelschap 't Barre Land, dat bekendheid verwierf vanwege z'n ogenschijnlijke terloopse ensceneringen, de hand niet om. Na 'Henry IV', 'Faust II' en Tsjechovs wodkadrama 'Langs de grote weg' is nu het jeugdstuk 'Dickicht' van Bertolt Brecht aan de beurt. 't Barre Land viel collectief voor Brecht omdat “de zinnen als een krachtige eau de vie in je keel branden en de beelden hard en grillig zijn.” 'Dickicht' gaat over George Garga, die van het platteland naar Chicago trekt om in de bibliotheek een hongerloontje te verdienen. Daar dient zich de houthakker Schlink aan, die van Garga verlangt zijn ideeen te verkopen. Garga beroept zich op vrijheid van gedachte, en weigert. Met een uitslaande ruzie als gevolg. T/m 16 januari in het Huis a/d Werf, Boorstraat 107 in Utrecht. Tournee t/m 13 maart.

Levend verleden. Het Theaterinstituut Nederland houdt in de lezingenserie 'Levend verleden' maandag 18 januari (20 uur) een bijeenkomst met 't Barre Land-acteur Czeslaw de Wijs. Op zoek naar de geschiedenis van Discordia-regisseur Jan Joris Lamers praat De Wijs over 'de machtige troost van de ordening die kunst heet'. Herengracht 168 in Amsterdam.

Golfbrakers. Bemoeizucht, nonchalance en onwetendheid vormen de rode draden in 'Golfbrakers', dat regisseur Frans Strijards voor zijn gezelschap Art & Pro schreef. Jaarlijks komt een clubje dertigers bijeen in het huis van Camilla. Na het feest volgt vanzelfsprekend 'the day after': als een jaar later de zielkundige boekhouding wordt afgesloten, blijkt men zich niet te kunnen herinneren wat men ooit besloot te vergeten. Stadsschouwburg Groningen, 16 januari, 20.15 uur.

Theatersport is een toneelvorm die door het publiek wordt geregisseerd. De toeschouwers geven korte aanwijzingen, waarop de spelers ter plekke moeten improviseren. Spelen de spelers slecht of onwaarachtig, dan mag het publiek hen vervangen. Of opdrachten voor een ander intrige geven. Zaterdag 16 janauri (20.30 uur) organiseert Crea in het eigen gebouw op het Binnengasthuisterrein (Turfdraagsterpad 17) in Amsterdam een Theatersportwedstrijd.

Literatuur Kouwenaar. Ter ere van de 75ste verjaardag van Gerrit Kouwenaar organiseert de Openbare Bibliotheek van Oss op maandag 18 januari een avond over het werk van de dichter. Naar aanleiding van zijn recente bundels 'Een glas om te breken' en 'Helder maar grijzer' zal Wim van Til hem interviewen en vindt er een publieksdiscussie plaats. Verspreid over de avond zal Kouwenaar gedichten voordragen uit alle perioden van zijn dichterschap. Aanvang: 20 00 uur. Toegang: 7,50 Info: 0412-622618.

Joods-Amerikaans.'The block and beyond' is de titel van de eerste avond in de lezingencyclus over Joods-Amerikaanse literatuur, woensdag 20 januari in het Haagse Literaire Theater Branoul. Professor Gert Buelens behandelt de schrijvers tot 1940, onder wie Mary Antin en Henry Roth. Rabbijn Soetendorp houdt een inleiding over het thema 'Assimilatie en het behoud van joodse identiteit' en is er een tekstvoordracht van Bob van Tol. Aanvang: 20 00 uur. Info: 070-3657285.

Slauerhoff. De expositie 'Slauerhoff, dichter op zee' in het Scheepvaart Museum in Amsterdam is wegens succes (er kwamen al 229 000 bezoekers) langer te zien: t/m 31 januari. De tentoonstelling geeft een beeld van het leven van Slauerhoff als scheepsarts. Aan de hand van nooit eerder getoonde foto's, boeken, scheepsmodellen en vooral de gereconstrueerde behandelkamers en scheepskooien - waarin zelfs Slauerhoffs originele scheepskist is te zien - is te zien hoe de romantische dichter over de wereldzeeën voer. Info: 020-5232222.

Kleinkunst Kerkhof/Stoof. Het Rotterdamse cabaretfestival Cameretten kreeg in november een verkeerde winnaar. De jury vond Patrick Stoof de beste. De toeschouwers zagen het gelukkig beter en beloonden Jacqueline Kerkhof met de publieksprijs. Oordeel zelf. Samen met de derde finalist, het duo Stenzel & Geraldo, treden Kerkhof en Stoof van 19 t/m 23 januari op in Theater Bellevue, Amsterdam.

Heessels. Cabaretière Kiki Heessels verbeeldde in een proloog en twee avondvullende theatersolo's haar groei naar volwassenheid. 'Blond en Blauw' wordt het slot van haar trilogie. Daarin wast ze de onschuld van zich af. Zelf noemt ze het een programma over hoop, 'ondanks de schurende werking van het bestaan'. 15 januari De Ijsherberg, Dokkum, 16 januari Twee Hondjes, Hellevoetsluis, 19 januari De Vest, Alkmaar.

Macrander. In 'Stomstomston' wil cabaretière Hester Macrander alles: man, kinderen, werk en geld. En ze wil ook nog dat het allemaal leuk is. Maar is dat geen onmogelijke opgave? Voor het eerst zonder pianist Geert Bremer, maar met accordeonbegeleiding door afwisselend Otine van Erp en Greetje de Oude. 14 januari in De Vest, Alkmaar, 16 januari in Parktheater, Alphen a/d Rijn en 19 januari in Stadsgehoorzaal, Kampen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden