null Beeld
Beeld

TaalTon den Boon

Keuvelkassières voor de kassacommunicatie in het pintijdperk

Een paar weken geleden berichtte Omroep Brabant dat een supermarkt in Vlijmen gaat experimenteren met een kletskassa. ‘Eenzame ouderen kunnen daar tijdens het afrekenen nog ouderwets een praatje maken met een keuvelkassière’, schreef het Algemeen Dagblad naar aanleiding daarvan.

Kletskassa en keuvelkassière – wie van een chiquere spelling houdt, kan ook keuvelcaissière schrijven – zijn nieuwe woorden voor iets wat nog niet zolang geleden doodgewoon was: het uitwisselen van nieuwtjes aan de kassa van de dorpssupermarkt. Dankzij zegeningen van de moderne tijd als pinnen en cashloos betalen is het (vrijwel) sprakeloos boodschappen doen echter in korte tijd normaal geworden. Niet alleen bij de zelfscankassa kun je afrekenen zonder een woord te wisselen, maar ook bij de pinkassa is de conversatie tot een minimum beperkt.

Dankuwel

Zegt u nog ‘alstublieft’ als u uw pinbetaling uitvoert? En zegt de caissière ‘dankuwel’ als ze ziet dat het bedrag voor uw boodschappen digitaal is voldaan? Pinbetalen heeft niet alleen het overhandigen van geld en wisselgeld overbodig gemaakt, maar ook de woorden die daar beleefdheidshalve bij worden uitgewisseld. Het komt zelfs voor dat de winkelbediende het te betalen bedrag niet noemt als ze ziet dat de klant zijn pasje al in de pinautomaat heeft gestoken.

De enige communicatie die aan de pinkassa nog functioneel is, is de begroeting – goedemiddag, fijne dag verder, prettig weekend – maar als je niet oppast, schiet ook die erbij in: door de moderne betaalmethoden zijn zelfs die vertrouwde beleefdheidsformules niet meer vanzelfsprekend.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden