Keus voor rebellen Syrië kan Turkije zuur opbreken

'De oorlog kan zo naar ons overslaan. Ook hier zijn veel soennieten en sjiieten.'

ISTANBUL - De Turkse regering kiest openlijk partij voor de Syrische oppositie. Maar gaat die partijdigheid zo ver dat Turkije oogluikend wapentransporten toestaat aan Al-Noesra, de aan Al-Kaida gelieerde rebellengroep?

Een rechtszaak tegen wapenhandelaars in het Turkse Adana zal komende maand misschien een tipje van de sluier oplichten. De Turkse krant Taraf meldt dat de officier van justitie telefoongesprekken tussen vijf Syriërs en een Turk als bewijs gaat opvoeren. De krant citeert ook uit de gesprekken, die aantonen dat de verdachten zonder veel problemen wapens aan Al-Noesra hebben geleverd. Ze reppen zelfs over de aanschaf van materialen voor de productie van het zenuwgas sarin. Die aankoop willen ze bij de Turkse staatswapenfabriek MKE doen.

De Turkse regering wordt er door de oppositiepartijen al langer van beschuldigd partij te kiezen voor de djihadisten in Syrië en door die houding het eigen land in gevaar te brengen. De leider van de oppositionele Partij van de Vrede en Democratie, BDP, zei twee weken geleden dat leiders van Al-Noesra vanuit Turkije leiding geven aan de oorlog in Syrië. "Mocht de regering geïnteresseerd zijn in de adressen van deze mensen, laat ze het maar aan mij vragen. Ik zal ze die informatie graag geven", aldus Selahattin Demirtas.

Dat de Turkse regering steun verleent aan de soennitische geloofsgenoten in Syrië is geen geheim. Maar volgens politiek-analist Orhan Kemal Cengiz doet Turkije daar niet verstandig aan. "Onze regering heeft al haar geld op het vertrek van Assad gezet en wil hem zo snel mogelijk weg hebben. Maar de Turkse leiders zien de nare gevolgen van hun radicale houding over het hoofd. Syrië is een buurland, de oorlog kan gemakkelijk naar ons overslaan. Net als Syrië heeft ook Turkije te maken met grote groepen soennieten en sjiieten", aldus Cengiz

De Syrische oorlog heeft Turkije vooralsnog met een half miljoen vluchtelingen opgezadeld. Daarnaast zijn er tientallen doden gevallen bij bomaanslagen aan de grens met Syrië. De streek langs de negenhonderd kilometer lange grens wordt inmiddels behalve door het Turkse leger ook door Al-Noesra en de strijders van de Koerdische PYD, een zusterorganisatie van de PKK in Syrië, beheerst.

De Turkse regering van premier Erdogan hoopte na de gifaanval op een buitenwijk van de Damascus dat een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten militair zou ingrijpen in Syrië. Het uitblijven van die interventie en de rechtszaak over het wapenverkeer tussen Turkije en Al-Noesra lijkt tot verdeeldheid te leiden onder de Turkse leiders. Premier Erdogan legt de nadruk op het misdadige karakter van het Syrische regime, president Abdullah Gül wijst op het gevaar dat groeperingen als Al-Noesra vormen voor de veiligheid van Turkije. Turkije zal dit soort groeperingen op eigen grondgebied nooit dulden, zegt Gül.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden