Keus te over voor iedereen die foutloos wil spellen

JAAP DE BERG

Deze week verschijnt een nieuwe editie van het 'Groene Boekje' (GB, Van Dale, euro 24,95). Het is bijgewerkt en geüpdatet (ja, zo schrijf je dat), maar de regels waarop de staatsspelling gebaseerd is, zijn niet veranderd. Zo serveert het GB nog steeds pannenkoeken en kent het alleen een grenzeloos (en geen grenzenloos) Europa.

In meer dan één opzicht is de Taalunie, die het GB aanbesteedde, overtroefd door het Genootschap Onze Taal. Vorige week al kwam, als gebonden Prisma, zijn concurrent van het GB uit: de 'Spellingwijzer', opvolger van het 'Witte Boekje'. Die is goedkoper (euro 17,50), bevat ook legio eigennamen, van Aarle-Rixtel tot Halbe Zijlstra, en verwijst bij elk woord door naar het spellingvoorschrift erachter.

Voor wie niet (meer) aan papier hecht, zette Onze Taal een uitgebreide elektronische versie van de 'Spellingwijzer' op internet: de Spellingsite.nu, gratis te raadplegen. Je tikt, pakweg, lokatie in, krijgt te lezen dat het locatie moet zijn en kunt doorklikken naar een pagina die uitlegt wanneer de klank k als c, k of q gespeld wordt.

Anders dan in het nu vervangen 'Witte Boekje' vormt de staatsspelling met haar ruggenmergloze zielenpieten het uitgangspunt van de 'Spellingwijzer' en de Spellingsite.nu. Wel wordt bij vrijwel iedere woordvorm die witte spellers mishaagt, een 'goed verdedigbaar' alternatief aangeboden: barbecuen en ideeënloos bijvoorbeeld naast de 'officiële' vormen barbecueën en ideeë-loos. Commercieel bezien een begrijpelijke aanpak, maar ook een teken dat het rebelse verzet tegen onderdelen van de staatsspelling verflauwd is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden