Keurmerken, labels en logo's

(\N) Beeld
(\N)

Een keurmerk toont dat een product aan bepaalde eisen voldoet. Welke eisen dit zijn en wie dat controleert, varieert per keurmerk. Een keurmerk geeft geen informatie over de kwaliteit. Een product zonder keurmerk is niet per sé minder goed.

Tips

- Er zijn veel soorten keurmerken. Voor alle betrouwbare keurmerken geldt dat ze aantoonbaar doen wat ze beloven én dat informatie beschikbaar is die duidelijk maakt waar ze voor staan.

- Vindt u dat een keurmerk niet doet wat het belooft, of lijkt een keurmerk verwarrend veel op een ander keurmerk? Dien dan een klacht in bij de controlerende instantie, de Reclame Code Commissie, of de Consumentenautoriteit.

Daarom keurmerken

Keurmerken helpen de consument bij het beoordelen van producten op eigenschappen die niet direct zichtbaar zijn, zoals de veiligheid of milieuvriendelijkheid. Een product ontvangt namelijk pas een keurmerk als de fabrikant heeft voldaan aan de specifieke eisen van dat keurmerk. Een onafhankelijke betrouwbare organisatie voert de controle en toekenning uit. Voor een paar keurmerken controleert de overheid, maar in de meeste gevallen doet een stichting, branchevereniging of andere organisatie dat. Een deel van die organisaties heeft daarvoor ook accreditatie gekregen van de Nederlandse Raad voor Accreditatie.

Consument en keurmerk

Er zijn veel verschillende Algemene keurmerken . Sommigen geven garanties over de veiligheid van een product, andere over gezondheid, milieuvriendelijkheid of dierenwelzijn. Driekwart van de consumenten let wel eens op keurmerken bij de afweging om een product wel of niet aan te schaffen. Consumenten kijken daarbij vaker naar keurmerken die iets zeggen over veiligheid en gezondheid, dan naar ideële Milieukeurmerken , voor dierenwelzijn en milieu. Voor voeding bestaan zo’n vijftig keurmerken .

Verpakking

Daarnaast zijn er ook informatielabels die aangeven wat er met een product of de verpakking moet gebeuren na gebruik; naar de glasbak of in de afvalbak bijvoorbeeld. Dit zijn Verpakkingssymbolen .

(\N) Beeld
(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden