'Keurmerken implantaten werken niet'

Ieder ziekenhuis en elke privékliniek moet gaan bijhouden of vrouwen (borst)implantaten hebben gekregen. In de Tweede Kamer klinkt bij PvdA, VVD, CDA, SP en GroenLinks de roep om een betere registratie, zodat vrouwen langere tijd gevolgd kunnen worden en er onderzoek mogelijk is.

'Nu moet de inspectie ze zoeken en een oproep doen en weten we niet eens om hoeveel vrouwen het eigenlijk gaat', vindt Khadija Arib (PvdA). Volgens haar is het bovendien hoog tijd dat de Gezondheidsraad een advies gaat geven over de veiligheid van prothesemateriaal.

De SP zit op dezelfde lijn. 'De keurmerken die we hebben werken niet. Het is toch niet te veel gevraagd om minimaal te eisen dat een prothese langdurig veilig is? In Amerika zijn de implantaten die hier zoveel ellende veroorzaken gewoon verboden', stelt Henk van Gerven.

Linda Voortman (GroenLinks) pleit ervoor om vrouwen met implantaten regelmatig te controleren. Anne Mulder (VVD) wil eveneens duidelijkheid hebben over de veiligheid van de implantaten. Mulder wil van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten of er bij alles wat nu gebeurt nog aanvullend onderzoek nodig is. De Kamer spreekt in april met de minister over de kwestie.

Niet gemeld
Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden problemen met borstimplantaten niet altijd gemeld bij de IGZ. Fabrikanten zijn dat echter wel verplicht.

'We weten dat er sprake is van gevallen waarin geen melding wordt gemaakt. Soms komt dat doordat ziekenhuizen de problemen niet melden bij de makers, soms doordat fabrikanten het niet aan ons doorgeven', aldus een woordvoerster. Volgens het IGZ is het van belang dat een probleem altijd bij iedereen bekend is, zodat het product verbeterd kan worden. Over mogelijke gevaren van het niet melden van een probleem laat het IGZ zich niet uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden