Keurmerk voor leraren die zich bijscholen

Leraren willen laten zien dat ze hun vak goed bijhouden. Ze maken kwaliteitsregisters.

Gymnastiekleraren die voldoende zijn bijgeschoold kunnen zich vanaf vandaag inschrijven in een nieuw beroepsregister.

Steeds meer vakverenigingen voor leraren zijn bezig een kwaliteitsregister te ontwikkelen. Ook het basisonderwijs en het mbo willen straks aan de hand van een ’keurmerk’ laten zien dat het niveau van hun leraren op maat is. Zij beginnen dit jaar met voorbereidingen.

De Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL), die proefprojecten met registratie begeleidt, ziet het enthousiasme bij docenten om mee te doen groeien. Naast de gymnastiekleraren experimenteren ook de vakvereniging voor leraren in levende talen, wiskunde, economie, levensbeschouwing en natuurkunde met een beroepsregister. Ook andere vakverenigingen oriënteren zich op een eigen register.

Alle leraren moeten aan algemene, wettelijke bekwaamheidseisen voldoen. Maar anders dan bij bijvoorbeeld artsen, hoeven zij zich niet verplicht te laten bijscholen om hun beroep te mogen uitoefenen. De commissie-Rinnooy Kan, die zich in 2007 boog over het lerarentekort, is wel voorstander van verplichte registratie voor alle leraren. Hoewel de minister dat advies niet heeft overgenomen, experimenteren leraren nu zelf met een kwaliteitsregister. Het lerarenvak moet daardoor een hogere status krijgen en professionaliseren.

Scholen kunnen reclame maken met geregistreerde leraren, zegt Annet Kil, voorzitter van SBL. „Een werkgever kan zo laten zien: hier werken gekwalificeerde mensen. Ze kunnen daar ook een beloning aan koppelen: ben je geregistreerd, dan verdien je ook meer.”

De Koninklijke Vereniging voor Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) begon twee jaar geleden met de registratie van gymleraren. Zij kregen behalve voor bijscholing ook punten voor nascholing, werkervaring en vakbekwaamheid en kwamen op een zogenaamd ’initieel register’. Zo'n 450 leraren hebben hieraan meegedaan. Wie voldoende punten heeft verworven, kan nu op het officiële beroepsregister komen te staan.

Ook de lerarenopleiders werken al jaren met een keurmerk. Een klein deel van hen is op dit moment geregistreerd. „Maar we zien een langzame groei”, aldus Steven ten Brinke van de Vereniging voor Leraren Opleiders Nederland.

Leraren moeten wennen aan een kwaliteitskeurmerk, ziet Baukje Zandstra van KVLO. „Het brengt wat administratieve last met zich mee. En je moet als leerkracht jezelf bewijzen, laten zien wat je allemaal kan. Dat werkt alleen maar bevorderend voor de kwaliteit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden