Keurmerk voor echte auralezers

Wetenschappers moeten niets hebben van mediums, astrologen en kaartleggers. Toch gelooft 42 procent van de Nederlanders erin. Een aantal beoefenaren probeert het kaf van het koren te scheiden. Kan dat? Of zijn zij vooral goede volkspsychologen?

Anniek van den Brand

Een tijdlang runde Marisa Bottenheft een winkeltje in esoterische parafernalia in Harderwijk. Tarotkaarten, geneeskrachtige stenen, pendels, klankschalen - dat werk. Haar klanten vertelden haar soms vreselijke verhalen over mediums, paragnosten en kaartleggers, zegt ze. "Een mevrouw met duidelijk minder verstandelijke vermogens vertrouwde me toe dat ze al drie jaar iedere dag op de betonnen banken van het Dolfinarium zat te wachten omdat een paragnost haar had voorspeld dat ze een relatie zou krijgen met een dolfijnentrainer. Hoe kun je zoiets tegen zo iemand zeggen? Ik vond het zó ontzettend zielig."

Een ander vertelde aan Bottenheft dat ze voor een vriendin voor vijftig euro een cadeaubon had gekocht bij een medium. Toen de vriendin een afspraak wilde maken, bleek het telefoonnummer niet te kloppen. Weg geld. "Ik ben zelf medium. Ik dacht: zulke oplichters zetten de paranormale wereld in een slecht daglicht. Daar moet ik iets aan doen."

Bottenheft richtte de stichting Enigma op die tot doel heeft consumenten houvast te bieden in de zoektocht naar een betrouwbare paranormale hulpverlener.

Uit een enquête van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat 42 procent van de Nederlandse bevolking openstaat voor paragnosten, mediums, auralezers, chakrahealers, kaartleggers, handopleggers en pendelaars. Van huisvrouw tot minister, van topondernemer tot zanger - dwars door alle milieus heen zoekt half Nederland van tijd tot tijd zijn heil bij iemand met 'een gave'.

Schemerige bedrijfstak
"Het is een schemerige bedrijfstak met vreselijk veel kaf onder het koren", geeft Jacky van de Berkt (67) onmiddellijk toe. Van de Berkt is medium - iemand die zegt contact te kunnen maken met overledenen - en sinds 2011 de voorzitster van Enigma, dat inmiddels vijf jaar bestaat. "Wij proberen consumenten te behoeden voor teleurstellingen en geldklopperij. De paranormale hulpverleners die bij ons zijn aangesloten, hebben allemaal een proeve van bekwaamheid afgelegd en voeren vaak al jarenlang een praktijk."

Van de Berkt - voor haar pensioen eigenaar van een pr- en marketingbureau - spaart haar collega's in vage zaken niet. "Helaas zijn binnen de parabranche veel mensen werkzaam die we met de beste bedoelingen niet talentvol kunnen noemen. De verhalen over oplichters die geld verdienen aan andermans ellende zijn legio. Veel parabeurzen zijn verworden tot een kermisattractie", zegt ze.

Waar de onwetende consument aan wordt overgeleverd? "Aan mensen die in het leven weinig hebben gepresteerd maar zich tijdens een consult graag voordoen als de grote tovenaar. Aan types die hun 'kennis' ongevraagd over anderen uitstorten: 'Ik voel dat je hoofdpijn hebt'. En aan mensen die van alles zien en voelen maar geen idee hebben hoe ze dat moeten interpreteren: 'Mijn gids zegt dit, en mijn gids zegt dat', krijg je dan."

Waar komt de informatie vandaan?
'Van alles voelen, zien en horen', is haar niet goed genoeg, zegt Van de Berkt. "Je moet begrijpen waar je informatie vandaan komt. Stel: ik maak contact met een dierbare overledene en ik zie een molen. Betekent dat dan dat diegene een molenaar was, in de Molenstraat woonde of Molen van zijn achternaam heette? Dat moet je dus wel weten voordat je geld vraagt voor een consult."

Als medium kun je mensen maken en breken, weet Van de Berkt. "Vaak blijft wat je zegt wel tien jaar in iemands hoofd hangen. Je moet dus zorgvuldig formuleren. En je mond houden als je iets niet zeker weet. Je moet je realiseren dat sommige mensen gaan leven naar jouw uitspraken. Zoals die mevrouw in het Dolfinarium."

Een serieus medium, kaartlegger of aurareader heeft een groot bewustzijn, volgens Van de Berkt. Het is iemand met levenservaring, iemand die beschikt over empathie, die zich zorgvuldig kan uitdrukken, die voorbij zijn ego kijkt, die de nodige spirituele opleidingen heeft gedaan én zich nog altijd laat bijscholen. Zelf vertrekt ze over een paar weken weer naar het Arthur Findlay College in het Britse Stansted Hall, een opleidingsinstituut voor de bevordering van paranormale wetenschappen.

Ondubbelzinnig bewijs bestaat niet
Professor Hans Gerding is directeur van het Parapsychologisch Instituut, dat wetenschappelijk onderzoek doet naar paranormale verschijnselen. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar metafysica in de geest van de theosofie aan de faculteit der geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden. Beroepsmatig heeft hij veel mediums bezocht. "Privé zou ik ze niet consulteren."

Of betrouwbare mediums bestaan, kan volgens Gerding niet wetenschappelijk worden onderzocht, laat staan dat je zoiets per individu kunt bepalen. "Waarom niet? Omdat niemand kan zeggen welk feit je moet constateren dat als ondubbelzinnig bewijs geldt. Het is voor de wetenschapper daarmee een onoplosbaar probleem."

Er zijn volgens Gerding mediums die zelf oprecht geloven dat zij voor cliënten in contact treden met overleden dierbaren. "In alle tijden en in alle culturen speelt contact met de overledenen een grote rol. De afgelopen driehonderd jaar verdween het geloof in die mogelijkheid bij een deel van de westerse wereld. Helemaal verdwijnen zal het echter nooit. Mensen blijven massaal ervaringen rapporteren van contact met overleden dierbaren, in dromen en in verschijningen. Mede daarom willen ze een consult bij iemand die volgens hen beter tot een dergelijk contact in staat is dan zijzelf."

Troost
Vaak zijn cliënten tevreden, zegt Gerding. "Dat komt onder andere doordat een medium dikwijls een goede volkspsycholoog is. Net als een taxichauffeur, een barman of een kapster. Mensen vinden er troost. Ouders die een kind verloren, laten op televisie echte tranen zien na een consult bij Char, bijvoorbeeld. Bij Chars kwaliteit als medium zet ik overigens wel grote vraagtekens."

Dat volgens de wetenschap 'een zesde zintuig' niet te bewijzen valt, is Van de Berkt bekend. "Wetenschappers zijn mensen met een andere kijk op de wereld; daar heb ik inmiddels alle begrip voor. Als je bepaalde dingen niet wilt geloven, dan zie en hoor je ze niet. Ik haal zó een beginnende hoofdpijn bij je weg, maar als jij dat niet wilt, dan lukt me dat niet. Dat een violist muzikaal is, kun je ook niet bewijzen; dat hóór je. Een zesde zintuig, als je het zo moet noemen, is een oerweten, het is intuïtie, het is het luisteren naar signalen die doorgaans aan mensen voorbij gaan. Iedereen kan het leren, hoewel het net zo is als met pianospelen: de een heeft er meer gevoel en aanleg voor dan de ander."

De afgelopen vijf jaar screende Jacky van de Berkt samen met oprichtster Marisa Bottenheft en oud-ict'er en financiële man van de stichting Rob Kemper meer dan duizend mensen. "Gemiddeld kunnen wij drie op de tien mensen goedkeuren", zegt Bottenheft.

Tijdens een screening test het Enigmateam mensen die aanspraak maken op een zesde zintuig op hun vaardigheden. "We kijken of ze kunnen wat ze zeggen te kunnen", aldus Van de Berkt. Proefpersonen geven twee consulten aan twee klanten, terwijl iemand van Enigma meekijkt. "Niet iedere klap hoeft raak te zijn maar we nemen geen genoegen met vage verhalen die op iedereen van toepassing zouden kunnen zijn. Mocht iemand zijn dag niet hebben, dan is een tweede afspraak mogelijk. Daarna houdt het op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden