'Keurmerk biedt geen enkele garantie voor gezonde vis'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Kweekvis wordt vanaf nu, net als vlees, gecontroleerd op multiresistente bacteriën. Uit een steekproef van Stichting Wakker Dier blijkt dat de bacteriën in ruim de helft van de vis en garnalen uit Zuidoost-Azië zitten. Volgens de stichting komt dat door het grootschalige gebruik van antibiotica is viskwekerijen.

Jaarlijks sterven er volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisaties (WHO) 25.000 mensen in Europa door infecties met multiresistente bacteriën. Deze bacteriën ontstaan en floreren in een omgeving waar veel antibiotica wordt gebruikt, zoals het ziekenhuis en in de intensieve vee-industrie. Multiresistente bacteriën zorgen ervoor dat antibiotica niet meer werkt.

Kleine steekproef
Wakker Dier, een stichting die zich inzet voor dierenwelzijn, kocht voor haar onderzoek 43 verschillende producten uit het visschap van Nederlandse supermarkten en groothandels. In 24 van de onderzochte producten werden multiresistente bacteriën gevonden en in 19 producten zelfs meerdere soorten. Hanneke van Ormondt, woordvoerster van Wakker Dier, benadrukt dat het een kleine steekproef is en dat er dus geen conclusies aan verbonden kunnen worden. Maar volgens haar maakt het wel duidelijk dat de vis in Zuidoost-Azië onder erbarmelijke omstandigheden wordt geproduceerd.

Van Ormondt: "Er zitten daar heel veel vissen in piepkleine bassins met vies water. Alles is erop gericht om zo goedkoop mogelijk, zo veel mogelijk vis te produceren." Wakker Dier vindt dat alle kweekvis uit Zuidoost-Azië standaard op multiresistente bacteriën gecontroleerd moet worden. "Supermarkten moeten vis, schaal- en schelpdieren verantwoord inkopen. Door eisen te stellen aan de leveranciers kan de kwaliteit verbeteren." Volgens van Ormondt biedt het huidige keurmerk voor kweekvis, de ASC-certificering, geen enkele garantie op correct gekweekte vis. "Ook visproducten met dit certificaat werden in ons onderzoek positief getest op multiresistente bacteriën."

Eerder onderzoek genegeerd
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag gevraagd om vis "expliciet te monitoren" op de bacteriën. De NVWA concludeerde in 2009 al dat het gevonden niveau van resistentie op kweekwis ongewenst is, maar die bevindingen werden destijds genegeerd. In kweekwis zitten volgens de organisatie evenveel schadelijke bacteriën als in vlees uit de bio-industrie. Hoe de vis precies gekeurd gaat worden, moet de organisatie volgens een woordvoerster nog onderzoeken.

Mensen die voor vanavond - onder het mom van vrijdag visdag - toch een visje willen eten, hoeven zich volgens haar nog niet direct zorgen te maken. "Gewoon goed heet bakken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden