Keuringsartsen kraken WAO-plan van kabinet

AMSTERDAM - Keuringsartsen hebben felle kritiek op de kabinetsplannen voor een nieuwe WAO. Ze vrezen een toename van conflicten in de spreekkamer omdat de strengere WAO een kwestie wordt van 'alles of niets'.

door Mariken Smit

Dat blijkt uit een onderzoek onder vierhonderd verzekeringsartsen dat morgen in Medisch Contact wordt gepubliceerd. Het demissionaire kabinet wil per 2005 alleen nog een WAO-uitkering toekennen aan mensen die minimaal vijf jaar geen enkel werk kunnen verrichten.

Keuringsartsen verwachten dat deze grens niet zo hard te trekken valt. Bijna 70 procent verwacht problemen bij de keuring van werknemers met klachten die moeilijk medisch te bewijzen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om chronische vermoeidheid, lage-rugklachten, whiplash, bekkenpijn en stress. De groep met deze klachten zal de druk opvoeren om toch een WAO-uitkering te krijgen. Daarbij zullen ze zich wapenen met medische gegevens, liefst van meerdere specialisten. Artsen zeggen deze trend nu al in de spreekkamer te merken. Ze verwachten ook dat patiëntenorganisaties hierin een actievere rol zullen gaan spelen.

De uitkomsten van het onderzoek komen overeen met een advies van vorig jaar van het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV), dat verantwoordelijk is voor de WAO-keuringen. In oktober schreef het UWV aan het kabinet dat het ondoenlijk is te meten of iemand vijf jaar lang niet kan werken. Geen enkele arts kan zulke voorspellingen doen, waarschuwde de grootste werkgever van de keuringsartsen.

Uit het onderzoek in Medisch Contact blijkt ook dat artsen kritisch zijn over het gebruik van een lijst met ziekten die voorspelt hoe lang iemand uitgeschakeld zal zijn. Een meerderheid van de artsen wil per individu een beoordeling kunnen maken of op zijn minst van zo'n lijst kunnen afwijken.

Hoewel de artsen ook positieve aspecten zien, vinden ze de wet in meerderheid overbodig. Ze denken dat recente strengere wetgeving rondom ziekteverzuim voldoende vruchten zal afwerpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden