'Keuring goed gedrag zegt helemaal niks'

'Goed gedrag wordt weer belangrijk binnen de gevangenis'. Het nieuws over het wetsvoorstel van minister Korthals van justitie om gevangenen op basis van goed gedrag vervroegd in vrijheid te stellen, heeft ook de Bond van wetsovertreders bereikt. Voorzitter Erik van de Maal zegt dat de nieuwe wet een omslag betekent in hoe de samenleving met daders omgaat.

van onze verslaggeefster

Van de Maal kent de verhalen van oud-gevangenen die nog te maken hadden met voorwaardelijke invrijheidsstelling. ,,Gedetineerden waren afhankelijk van de meningen van bewaarders over hun gedrag. Kon je goed met de bewaarders overweg, dan was je verzekerd dat een derde deel van je straf zou worden kwijtgescholden. Die tijd komt, als het aan het ministerie van justitie ligt, weer terug.''

Minister Korthals heeft zijn plan uitgewerkt in de nota Sanctie in perspectief. Korthals wil dat de gevangene niet meer automatisch een derde van zijn straf krijgt kwijtgescholden, zoals nu gebeurt volgens de wet Vervroegde in vrijheidstelling (VI). Hij wil een keuring instellen. Als iemand niet goed door de keuring komt, moet een gevangene na zijn straf een training volgen of zich veelvuldig melden bij de reclassering. Dat contact met de reclassering is nu nog vrijblijvend.

Volgens Van de Maal zegt zo'n keuring van goed gedrag helemaal niets. ,,Het zijn vaak schijn aanpassingen. De mensen die zich het beste binnen de gevangenis kunnen aanpassen, zijn niet altijd de beste mensen'', weet hij uit ervaring.

Ook de voorzitter van de stichting Themis, E. Hoos, vreest dat de samenleving verhardt tegenover gedetineerden. ,,Het voorstel zou alleen betrekking hebben op zedendelinquenten en verslaafden, maar zo staat het niet letterlijk in de nieuwe wet.'' Hoos denkt dat het voorstel onder devlag van de zedendelinquenten wordt ingevoerd, maar als de wet van kracht is, makkelijk op allerlei veroordeelden wordt toegepast.

Daarnaast vindt Hoos dat verslaafden niet na, maar binnen de gevangenis moeten worden behandeld en horen pedoseksuelen überhaupt niet in het strafrecht thuis. Bij de stichting Themis zijn honderden gedetineerden aangesloten. Zijn redenering waarom zedendelinquenten niet thuishoren in de gevangenis, is simpel: ,,Als je als heteroseksueel de gevangenis in komt, ga je ook als heteroseksueel de gevangenis uit. Dat is bij pedoseksuelen niet anders.''

De nota Sancties in Perspectief is vorige week aan de kamer gestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden