Keukentje, badkamer, vloerverwarming

Ze lijken de panacee voor het huisvesten van vluchtelingen: zeecontainers. Amsterdam zet die al jaren in voor bijvoorbeeld studenten. Hoe is dat, wonen in een container?

WILFRED VAN DE POLL

Vrachtwagens rijden af en aan in de Amsterdamse Houthaven. Ze verwijderen een wit containerdorp waar meer dan zevenhonderd studenten wonen. Het heeft er tien jaar gestaan. De op elkaar gestapelde zeecontainers zijn omhuld met wit kunststof en van binnen met goedkope materialen bewoonbaar gemaakt. Gipsplaten tegen het staal, keukenblokjes en douchecabines erin, laminaat op de vloer. Buiten, op de gevels, geven stukjes plexiglas van geel, rood of oranje de 'huizen' wat kleur.

Het einde nadert. Aan het eind van de maand moet het terrein weer leeg zijn. De containers verhuizen naar elders in de stad. De meeste - vijfhonderd stuks - gaan naar Nieuw-West, waar 250 studenten een 'community' moeten gaan vormen met 250 vluchtelingen. Die verruilen dan daadwerkelijk het asielzoekerscentrum voor een containerwoning, iets wat het kabinet in de nabije toekomst nog veel vaker hoopt te zien gebeuren.

Wat staat de vluchtelingen te wachten? Kun je in zo'n zeecontainer een beetje comfortabel wonen?

Feit is dat duizenden studenten het al jaren doen. Op het Zeeburgereiland, bijvoorbeeld, in het oosten van Amsterdam. Ook daar wonen 335 studenten in met prefabelementen aan elkaar geknutselde containers, al sinds 2010. Zwart zijn de gevels hier, met grote oranje huisnummers.

Woningcorporatie De Key heeft al die containers onder haar hoede. Zoals de corporatie in de buurt van Amstel Business Park ook een nog veel groter semipermanent complex runt - het grootste van de stad. In 'Wenckehof' staan duizend zeecontainers die in China tot woonruimte werden omgetoverd en toen naar Amsterdam zijn verscheept. Ze staan er ook al tien jaar. En blijven er nog wel even.

undefined

Langer dan een week

Bouwers van tijdelijke woningen en containerhuizen lieten de afgelopen weken in tal van media van zich horen. Ze ruiken kansen en beloven in no-time honderden woningen op te kunnen leveren. De ervaringen van De Key temperen de verwachtingen enigszins: een containerdorp kregen zij tot nu toe nooit in één of twee weken van de grond. Het kostte een jaar om Wenckehof op te bouwen en dat geldt ook voor het complex aan de Houthaven. Op Zeeburgereiland ging het aanmerkelijk sneller: vier maanden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden