NieuwsEconomie

Keukenbedrijven krijgen veeg uit de pan voor misleiding: 1 miljoen euro boete

null Beeld

Keukencentrum Mandemakers, Brugman Keukens en Keukenconcurrent hebben van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) boetes gekregen wegens het misleiden van consumenten tijdens de verkoop van keukens op beurzen, tussen 2015 en 2017.

Het formulier dat de drie keukenmakers consumenten lieten ondertekenen om in aanmerking te komen voor een speciale beurskorting, gaf volgens de ACM ten onrechte de indruk dat consumenten verplicht waren een keuken te kopen. Zo stond in het formulier dat het om een koopovereenkomst ging, werd er een prijs genoemd en werden er betalingsvoorwaarden vermeld. Er stond ook in dat de consument 30 procent moest ­betalen als hij afzag van de koop.

Volgens de ACM was alles erop gericht om de consument de indruk te geven dat ze een keuken hadden gekocht, terwijl in werkelijkheid de consument tot niets verplicht was en het slechts om een niet-bindend aanbod ging. De ACM bestempelt deze werkwijze als misleidend, omdat consumenten ondanks de handtekening tot niets verplicht waren.

Onderzoek belemmerd

Mandemakers, Brugman en Keukenconcurrent zijn onderdeel van De Mandemakers Groep (DMG). Brugman kreeg een boete van 250.000 euro. Mandemakers en Keukenconcurrent kregen elk een boete van 375.000 euro. De boetes van Mandemakers en Keukenconcurrent vielen 50 procent hoger uit omdat zij het onderzoek van de toezichthouder belemmerden. Zo mocht die naar eigen zeggen geen vragen stellen aan beursmedewerkers.

De keukenbedrijven vechten het boetebesluit aan. DMG-directeur Robert Coppens vindt de straffen buiten iedere proportie. Hij is het ook niet eens met de verhoging van de boete voor Mandemakers en Keukenconcurrent. DMG had voorgesteld eerst de directeuren te spreken en indien nodig de beursmedewerkers. Op verzoek van de ACM heeft DMG wel de betreffende formulieren aangepast.

Lees ook:

Speelgoedwinkels krijgen de roe

Met aanbiedingen van speelgoed wordt gerommeld, waarschuwt de Consumentenbond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden