'Ketterse' geschiedenis van hindoeïsme uit de handel

Fragment van de omslag van Donigers boek.Beeld Penguin

Een van de populairste en meest gezaghebbende boeken over het hindoeïsme is niet meer te koop in India. 'De hindoes: een alternatieve geschiedenis' van de Amerikaanse indoloog Wendy Doniger zou de religie in een kwaad daglicht zetten.

Het 780 pagina's tellende werk haalde na het verschijnen in 2011 de Indiase bestsellerlijsten, maar was ook direct doelwit van felle kritiek. Orthodoxe hindoes verwijten Doniger dat ze bewust 'ketterijen en feitelijke onjuistheden' verspreidt.

Doniger ontkent bijvoorbeeld dat er zoiets bestaat als een 'hindoe-canon'. Vegetarisme, geweldloosheid en het kastesysteem zijn volgens haar geen inherent onderdeel van het hindoeïsme, maar zouden door de eeuwen heen zijn opgenomen in hindoeculturen. Ook wijst ze op de onderschatte rol van vrouwen en onaanraakbaren. Zij zouden het hindoeïsme hebben gemaakt tot wat het nu is, maar zijn uit de geschiedenisboeken geschreven.

De terugroepactie is het gevolg van een schikking die Donigers uitgever deze week trof. Een groep orthodoxe hindoes klaagde het Britse Penguin Books in 2011 aan, omdat Donigers boek 'de Indiase geschiedenis en historische figuren' onjuist zou weergeven.

'Kleine groep heeft samenleving in de greep'
Veel binnenlandse academici spreken schande van de boekenvernietiging. De aanklagers maken deel uit van een marginale maar luidruchtige stroming binnen het Indiase hindoeïsme. Volgens velen hebben ze banden met nationalistische en militante groepen. Sommigen voerden eerder al campagne tegen seksuele voorlichting op scholen. De academici noemen het een veeg teken dat die groepen nu censuur kunnen afdingen.

Overigens is het boek niet alleen omstreden om religieuze redenen. Hindoenationalisten zijn minstens zo boos over het beeld dat Doniger schetst van Mahatma Gandhi. Hij zou de gewoonte hebben gehad om 'te slapen naast' minderjarige meisjes en zou zijn vermoord door een lid van India's grootste hindoenationalistische partij. Ook ontkennen ze dat de grootste hindoenationalistische organisatie de militante vleugel is van de belangrijkste oppositiepartij, Bharatiya Janata (BJP).

Beeld Penguin
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden