Ketsende lijven I. F Stone's pleidooi vertaald in een duet dans

t/m zat. in Bellevue, in Korzo te Den Haag 16 t/m 18 dec.

Galili heeft Nederland in korte tijd veroverd. Tijdens de Golfoorlog, nu drie jaar terug, presenteerde deze 32-jarige Israelische choreograaf zijn werk met een ad hoc groepje dansers die net als hij hun bedreigde vaderland waren ontvlucht.

Dat debuut was verrassend. Galili vestigde zich als zelfstandig choreograaf in Nederland en wordt sindsdien vaak te gast gevraagd door diverse groepen.

De roerige gebeurtenissen in Israel lieten hem intussen niet los. Dat blijkt ook uit dit programma 'In case of love'. Via Stone's tekst, die deze uitspreekt als onderdeel van Scott Johnson's compositie 'Soliloquy', verwijst Galili naar de recente hoopvolle politieke ontwikkelingen daar.

Menselijke verbroedering is het enige effectieve wapen tegen bittere haat. Die anachronistische ressentimenten moeten de wereld uit geholpen worden, voor het te laat is. Galili vertaalde Stone's oproep in een dansant duet dat hij 'When you see god tell him' noemde.

Felle strijdbaarheid in de bewegingen suggereren heftige conflicten: de ketsende lijven staan voor geweldadige botsingen, de gestrekte armen en vingers voor een schietklare houding. Moegestreden is er ook berusting en kalmte in dit indrukwekkende duet dat Galili samen met Jennifer Hanna ook subliem danste.

Muze

Deze voormalige danseres van het Nederlandse Dans Theater, die onlangs in Kylian's 'Whereabouts unknown' een unieke rol vertolkte, is tevens Galili's levenspartner. Galili werd meer dan geinspireerd door deze begaafde muze. Het duet vormt het hoogtepunt in dit, in z'n geheel boeiende en goed uitgevoerde programma.

Galili's expressieve taal sprak ook helder uit zijn tweede nieuwe werk. 'To Topography too' was een abstract groepswerk waarvan de dynamische, acrobatische danstaal meer dan enerverend is, terwijl de heldere en ijzersterke structuur - een continue reeks van duetten - voor de nodige rust en daarmee tegenwicht zorgde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden