null Beeld

Ongeschoren BenenSeije Slager

Ketonen en oude demonen

Een spook waart door Frankrijk, of nou ja, ‘waren’ is wat sterk uitgedrukt. Het spook fladderde een paar rondjes rondom het peloton, en waaide alweer weg, maar het was voldoende: iedereen zat in de gordijnen.

Ja, het gaat over doping. Niet omdat ik denk te weten of het gebruik daarvan toeneemt, of afneemt. Dat interesseert me allemaal niet, de koers interesseert me, en ik hoor achteraf wel of er iemand gepakt is.

Ik ga het over doping hebben, omdat ik er zo van genoot hoe iedereen de afgelopen dagen in zijn oude rol verviel, terwijl er welbeschouwd weinig aan de hand was. Een paar geruchten over de terugkeer van het middel Aicar, een paar media-items over het nieuwe voedingssupplement ‘ketonen’. En een interview met Johan Bruyneel, de oud-ploegleider van Lance Armstrong, die uitlegde dat iedereen vijftien jaar geleden doping nam, en dat je het dan maar beter professioneel kunt begeleiden. Dat is positie 1: contextualiseren.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Hij werd op Twitter aangevallen door Thijs Zonneveld, AD-journalist en doping-inquisiteur, die vindt dat zondaars pas recht van spreken hebben, nadat ze rekenschap voor hun verleden hebben afgelegd. Positie 2: moraliseren.

Daar worden wielerschrijvers als Herman Chevrolet en Bert Wagendorp dan weer kriegel van. Wielrennen is immers altijd al met alle geoorloofde én ongeoorloofde middelen uitgevochten, dat hoort bij de romantiek. Dat is positie 3: heroïseren. Wielertijdschrift De Muur, onder hoofdredactie van Wagendorp, klaagde op Facebook dat er een hetze gevoerd werd rondom ketonen.

Maar in alle berichtgeving viel mij nou op dat alle commentatoren nu juist zo opzichtig mogelijk benadrukten dat ketonen heus, echt geen doping zijn. Zó nadrukkelijk en opzichtig, dat je vermoedt dat er ergens op de achtergrond toch nog een piepklein traumaatje speelt. Inderdaad, positie 4: negeren.

Het is zo voorspelbaar als het koersverloop van een vlakke etappe. Daarvan kan ik ook genieten.

Lees ook:

Wat had ik gedaan, toen doping normaal was?

Columniste marijn de Vries: Ik zou persoonlijk het liefst heel hard roepen dat ik natúúrlijk niet naar doping had gegrepen. Dat is het makkelijkst, het meest sociaal wenselijk ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden