Ketens failliet: meer WW-aanvragen

Vooral regio's Utrecht en Groningen zwaar getroffen

De maand februari toont opvallende cijfers. Ja, de werkloosheid daalde ten opzichte van een jaar geleden. En ja, in de afgelopen twee maanden nam het aantal WW-uitkeringen af. Maar op maandbasis tellen het CBS en uitkeringsinstantie UWV wel zevenduizend werklozen en 4400 WW-uitkeringen meer dan vorige maand. De voornaamste oorzaak: de reeks faillissementen in de januari.

Door de teloorgang van V&D en schoenenreus Macintosh was het aantal WW-aanvragen 1 procent meer dan een maand geleden en maar liefst 3,1 procent meer dan een jaar eerder. Daar zijn de lopende aanvragen van 5400 voormalige V&D-medewerkers nog niet bij opgeteld. Vooral de regio's Rijnmond, Midden-Utrecht en Groningen zijn het hardst getroffen door de faillissementen. Zo nam in Groningen het aantal uitkeringen van mensen die bij een groot filiaal werkten met 34 procent toe. In Amersfoort was dit 23,2 procent en in Midden-Utrecht zelfs 42,6 procent.

Dat vooral deze regio's de meeste pijn voelen, is mogelijk te wijten aan de nabijheid van universiteiten, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van UWV. "Retailmedewerkers van 45 jaar of ouder, van wie V&D er veel in dienst had, moeten in universiteitssteden concurreren met studenten. Die zijn voor werkgevers aantrekkelijker dan oudere werknemers."

Aan de stijging van het aantal WW-uitkeringen komt voorlopig geen eind. Perry Sport en Aktiesport worden na een faillissement gered, zo bleek gisteren, maar of alle werknemers hun baan behouden is onduidelijk. Dat blijkt in de cijfers over april. In mei krijgt het UWV het aantal nieuwe uitkeringen van de woensdag ineengestorte thuiszorgorganisatie TSN in het vizier.

De reeks faillissementen zorgt voor een verwrongen beeld, zegt Witjes. "Over het algemeen gaat het steeds beter. Het UWV heeft in sinds januari 17 procent minder nieuwe WW-uitkeringen verstrekt dan in dezelfde periode het jaar ervoor. En in de meeste sectoren nam het aantal aanvragen vorige maand af, uitgerekend in de zorg met 33 procent."

Andere signalen van een herstellende arbeidsmarkt zijn een rap toegenomen vraag naar ICT'ers, de stijging van het aantal technische mbo-banen en een groeiende groep mensen die eerder niet wilde werken en nu weer op zoek gaat naar een baan. Witjes: "Maar de faillissementen creëren een beeld waardoor Jan op de straat zegt: 'Het gaat nog niet zo lekker'".

Maar, geeft Witjes ook toe, het herstel van de arbeidsmarkt gaat traag. Met een economische groei tussen de 1,5 en 2 procent misschien wel iets te traag. "Daarmee herstelt de arbeidsmarkt mondjesmaat. Willen we echt vaart gaan maken met de banengroei, dan moeten we boven die 2 procent groei gaan zitten. Kortom: het lentegevoel is er nog niet. Her en der waait nog een koude wind."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden