Kersverse docent wordt voortaan junior-leraar

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs.Beeld anp

Docenten die net van school zijn en beginnen met lesgeven, zullen voortaan aan de slag gaan als junior-leraar. Daardoor zullen ze de eerste jaren van hun carrière intensiever worden begeleid. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs hopen jonge docenten hiermee beter op weg te helpen. Dat schrijven ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer over de Lerarenagenda.

'Veel studenten geven aan dat ze behoefte hebben aan meer coaching en begeleiding tijdens hun eerste jaren voor de klas. Vaak voelen ze zich toch een beetje in het diepe gegooid', zegt Bussemaker.

De Lerarenagenda moet docenten meer carrièreperspectief geven, omdat jonge docenten zich breder willen ontwikkelen. Er staat in de agenda ook dat het makkelijker moet worden voor docenten om naast het lesgeven nog een andere baan te hebben, bijvoorbeeld als ondernemer.

Bussemaker en Dekker schrijven verder in de brief dat ze leerlingen strenger gaan beoordelen voor de toelating tot de docentenopleiding. Nu wordt al gekeken naar de prestaties van een student op het gebied van taal en rekenen, in de toekomst komen daar nog wat onderwerpen bij en gaat ook het karakter en de motivatie van een leerling een rol spelen.

Een andere maatregel is de invoering van een lerarenregister, waar alle docenten uiterlijk in 2017 in moeten staan. Om te bevorderen dat leraren zich inschrijven, komen voortaan alleen nog geregistreerde docenten in aanmerking voor een lerarenbeurs. 'Leraren werken met ons belangrijkste bezit: het brein van onze kinderen. Ouders mogen dan ook verwachten dat leraren over de juiste papieren beschikken en continu hun vakkennis bijhouden', vindt Dekker.

Lerarenvakbond AOb is kritisch op de lerarenagenda en noemt het een poging van de minister om problemen te versluieren. Zo zou er niets gebeuren tegen de mogelijkheden om onbevoegden voor de klas te zetten. In het lerarenregister ziet de bond geen heil, omdat het niet terzake doet of iemand die zich inschrijft de lerarenopleiding heeft voltooid, aldus de AOb.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden