Kerstreces: bijslapen, reflectie, doorwerken

Op de laatste dag probeert iedereen nog een punt te maken

Hoe dichter het kerstreces nadert, hoe dieper de wallen zich aftekenen onder de ogen van politici. Gisteren was daar dan de laatste Kamerdag van het kalenderjaar, waar door sommigen reikhalzend naar werd uitgekeken.

Nu de stortvloed aan moties en urenlange stemmingen achter de rug zijn, wachten drie Kamervrije weken. Al werkt bijna iedereen ten minste twee daarvan door - crises hebben immers ook geen vakantie. "Ik laat me elke dag grondig informeren, maar ik ga ook uitgebreid van de natuur genieten", zegt staatssecretaris Henk Bleker. "En aan de keukentafel bijpraten met schapenboeren."

Het was een in elkaar geperste dag, volgens PvdA'er Diederik Samsom. "Enorm veel vergaderingen, onder iets te grote tijdsdruk. Typisch een dag waarin er politieke ongelukken kunnen gebeuren. De kwaliteit gaat een beetje achteruit. Veel moties worden niet door meerdere personen ingediend, waardoor er fouten insluipen."

Minister Maxime Verhagen had tussen die moties door graag zijn Aanbestedingswet behandeld, die hij ruim een half jaar geleden indiende. Daar bleek opnieuw geen tijd voor te zijn. "Veel Kamerleden willen aan het einde van het jaar nog snel een motie op hun naam krijgen. Jammer, want deze wet is hard nodig om de kleine bedrijven staande te houden." Maar niets ten nadele van de moties, benadrukt hij.

Na talloze 'ongenadig harde persoonlijke aanvallen en bedreigingen', kijkt PVV-Kamerlid Dion Graus uit naar een onbekommerd weekje. Zoals gebruikelijk staan de bovenste knoopjes van zijn overhemd open, de paarse brillenglazen heeft hij ingeruild. "Nu kan ik mijn sociale contacten weer ophalen, tijdens de politieke sneltrein is dat onmogelijk." D66'er Boris van der Ham gaat eerst vooral bijslapen, daarna staat zijn reces in het teken van reflectie en voorbereiding. "De financiële crisis wacht niet."

"De duur van de laatste Kamerdag wordt structureel overdreven", vervolgt Samsom. "Aan het einde van de avond zal het wel afgelopen zijn. Stemmingen tot diep in de nacht komen al jaren niet meer voor, dat is een mythe. Maar zoals dat gaat met mythes, leeft dat idee nog wel een poosje door."

Na afloop van de dag wordt er traditioneel stevig geborreld, al laat Samsom de nachtelijke festiviteiten aan zich voorbij gaan. Als jonge vader snelt hij naar zijn gezin, de barkruk blijft onbemand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden