Kerstmis tussen Maria en Millenniumprobleem

Je bent weekblad en je maakt een dubbeldik kerstnummer. Wat doe je dan? Je blikt terug op 1998, op de afgelopen eeuw, en je kijkt vooruit: het millenniumprobleem. Daarnaast schrijf je veel over politici en over vrouwen. En je zet Maria op je voorpagina.

Elsevier heeft een Millennium Test. 'Bent U klaar voor het grote technologische gevaar?' Maar het geeft niets als dat niet zo is, want als troost is er een interview met Wim Kok. Die heeft al die technologie als minister-president ook niet nodig. “Als ik in de Kamer was gebleven dan weet ik zeker dat ik me als Kamerlid het computerwerk eigen was gaan maken. Want daar heb je het echt nodig.” Kok heeft zijn pen en zijn blocnote. En zichzelf. “In mijn hoofd en in mijn lijf zijn tientallen processen gaande, die soms met de besluitvorming in de ministerraad te maken hebben, of met de meningsvorming binnen en tussen de departementen. Je bent altijd bezig.” Maar mensen dichten hem meer macht toe dan hij heeft. “Je bent hier als minister-president voorzitter van de ministerraad en strikt genomen ook niet meer dan dat.” Toch geeft hij toe: “Feitelijk is de rol van de minister-president toegenomen in de afgelopen jaren. De rol van de minister-president is zwaarder dan uit de formele aanduiding en taakomschrijving voortvloeit. Ook in de samenleving ziet men dat kennelijk zo. Men verwacht van de minister-president dat hij allerlei dingen kan regelen en beïnvloeden waar hij echter níets over te zeggen heeft.” Dan weet president Bacharuddin Jusuf Habibie van Indonesië veel korter uit te leggen waar hij mee bezig is. “Ik ga niet reageren op mensen die zeggen dat ik het oude regime voortzet. De mensen zeggen zoveel. Ik doe gewoon mijn werk.”

Vrij Nederland heeft geen Maria op de voorpagina, maar Annemarie Oster ('Mensen denken dat ik een bitch ben'), Cisca Dresselhuys ('Ik ben in ieder geval niet vreselijk raar') en Tineke Netelenbos ('de strenge romanticus') binnen in. Dat is echter niet genoeg vrouw voor Vrij Nederland, want er is ook nog een groot artikel over 'gevallen vrouwen'. 'Mislukken aan de top is niet exclusief voorbehouden aan vrouwen. Maar een man aan de top kan veel tekortkomingen hebben, ze worden zelden in verband gebracht met zijn mannelijkheid. Vrouwen die het niet redden zijn er stuk voor stuk van overtuigd dat hun sekse minimaal heeft meegespeeld.' Een (mannelijke) psycholoog heeft daar echter wel een verklaring voor: 'Waar vrouwen allemaal over klagen is dat ze zo weinig steun krijgen. Mannen gaan er niet vanuit dat ze gesteund worden.' Met Hans Teeuwen en een dubbelinterview met Klaas de Vries en Bram Peper komen de mannen in VN echter ook aan bod. En ontbreekt met een inventarisatie van de christelijke doemdenkers en de new age-onheilsprofeten in 1999 het fin de siècle-gevoel niet.

HP/De Tijd doet keurig mee: Emma Brunt en Saskia Temmink (uit de serie 'Oud Geld') en Frank de Grave en Jan Pronk. Als terugblik een gesprek tussen Andries Knevel, Jeroen Pauw en Pauline Terreehorst over 1998 en een artikel over de vervlogen idealen van deze eeuw: fascisme, communisme en socialisme. En jawel, ook een visie: op 13 oktober 2000 maken negen mannelijke en vijf vrouwelijke ministers zich klaar voor de bordes-scène. Het onmogelijke is toch gebeurd: PvdA en GroenLinks gaan samen regeren. De druppel die de emmer van Paars deed overlopen was... het millenniumprobleem.

De Groene Amsterdammer heeft wel een dubbeldik kerstnummer, maar heeft als thema 'Beroemd' genomen. Veel bekende Nederlanders passeren de revue. Plus een kerstverhaal van Arnon Grunberg.

Alleen HN doet niet mee met het kerst-gedoe. Geen terugblik, geen voorspellingen, geen millennium. Allen wel net als Vrij Nederland een interview met Tineke Netelenbos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden