Kerstliedjes

Aan George Michael, Bob Geldof en Mariah Carey hebben we de meestgedraaide kerstnummers te danken. Hebben zij zelf een leuke Kerst?

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Zou je kunnen leven van één succesvol kerstliedje? Ja, dat kan. Als we de berichten mogen geloven levert 'Last Christmas' van Wham, dat sinds 1984 in de decembermaand vakkundig wordt stukgedraaid, jaarlijks 8 miljoen euro op. Dus ja, George Michael zou daar, als hij een beetje rustig aan doet, prima van kunnen rondkomen.

Hij schreef het nummer en hij zong het, dus het leeuwendeel van het geld gaat naar hem. Maakt u zich geen zorgen over zijn toenmalige collega Andrew Ridgeley; hij leeft al dertig jaar stilletjes van het geld dat de nummers van Wham nog steeds opbrengen - heerlijk op het Engelse platteland met zijn vrouw Keren Woodward, van de jaren-tachtig-meidengroep Bananarama.

George Michael (53) is sinds kort weer een beetje gelukkig. En dat is nieuws, want de afgelopen jaren bracht hij voor een belangrijk deel door in afkickklinieken en de lappenmand. Sinds enige tijd wordt hij weer gezien met Kenny Gross, zijn grote liefde die hem in 2009 verliet. Kenny schijnt een goede invloed te hebben op de tobbende zanger. Er is zelfs sprake van een nieuw album, dat komend jaar moet verschijnen.

'Last Christmas' bereikte in 1984 trouwens niet eens de nummer-1 positie in de hitlijsten, want in hetzelfde jaar kwam het minstens zo legendarische 'Do They Know It's Christmas' van Band Aid uit. Wham moest genoegen nemen met de tweede plaats, ook in Engeland. Het geld voor 'Do They Know...' ging natuurlijk naar hongerend Afrika. En nog steeds vloeien er miljoenen in het Band Aid-fonds, waarvan initiatiefnemer Bob Geldof (65) voorzitter is.

Bob werd weliswaar geridderd en heilig verklaard, maar echt gelukkig is hij niet geworden van het project. Zijn muzikale carrière kwam nooit meer goed op gang en twee jaar geleden bleek ook opeens dat de tekst van het nummer racistisch, neokoloniaal en volkomen hypocriet is, tenminste volgens jonge mensen in het Westen en Afrika die alles achteraf beter weten. Daar sta je dan met je goede gedrag. Bob laat zich gelukkig niet zo snel gek maken - zijn persoonlijke leven is zo bomvol met drama's geweest dat hij hier niet wakker van zal liggen. Momenteel voert hij een enthousiast achterhoedegevecht tegen de Brexit.

Mariah Carey (46) koos veel slimmer, namelijk niet voor een goed doel, maar lekker voor zichzelf. De zangeres weet het succes van haar energieke nummer 'All I Want for Christmas' al twintig jaar effectief uit te melken en leeft er royaal van. Alweer voor het derde jaar op rij geeft ze een reeks kerstconcerten in het Beacontheater in New York, waar 'All I Want...' natuurlijk de grote publiekstrekker is. Voor de zangeres persoonlijk is Kerst dit jaar iets minder feestelijk, want de Australische miljardair James Packer verbrak twee maanden geleden hun verloving. Tot overmaat van ramp had Mariah in aanloop naar de trouwpartij een tv-serie over haar glamoureuze leven laten opnemen, waarin ze voortdurend bruidsjurken past en de festiviteiten voorbereidt. 'Mariah's World' is momenteel te zien op een Amerikaans betaalkanaal.

De zangeres zit niet bij de pakken neer - ze heeft vaker met dit bijltje gehakt. Ze eist 50 miljoen dollar alimentatie van James, ook al waren ze nooit getrouwd. De verlovingsring van 10 miljoen houdt ze sowieso en ze heeft alweer een nieuwe man voor onder de kerstboom: de jonge danser Bryan Tanaka uit haar show.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden