Kerstfilm PKN is een onzalig plan

Evenals vorig jaar zal de PKN ook dit jaar met Kerst een reclamefilm uitbrengen (Trouw, 28 november). Kennelijk een besluit van de synode dat nu met spoed ter hand genomen moet worden. Trouw vermeldt dat naar de kritiek op de film van vorig jaar geluisterd is: CDA-leider Buma zal niet meer in de film figureren en ook zal er minder oppervlakkigheid voorkomen.

Deze punten vormden bepaald niet de enige kritiek. Het ging veel dieper: moeten wij ons als kerk op het reclamepad begeven? De synode wil ons toch niet wijsmaken dat reclame een onderdeel vormt van de missionaire taak? De reclamefilm zegt impliciet iets wat jaren geleden al werd gezongen: "Zorreg dat je erbij komt..." En dan vullen we in plaats van 'de marine' nu zeker in "... bij de kerk, het is gezellig, want dat hoort immers bij Kerst."

Wat een geestelijke armoe, die we zo gaan propageren. Zo'n film met Kerst is ook emo-tv. Er wordt gezegd dat de film vorig jaar een succes was, gemeten naar het aantal bezoekers van de site Kerkzoeker, en kijk maar naar grote media-aandacht.

Is dit 'succes'? Spreken we in de kerk in marketingtermen van succes? De succes-bezwering is een gratuite bewering, niet passend bij de kerk.

Vorig jaar is ook kritisch gewezen op de totale kosten van de film. We zullen altijd verantwoord moeten omgaan met de ons toevertrouwde gelden. Mij dunkt dat de uitgaven voor de film - volgens de PKN honderdduizend euro (!) - beslist onverantwoord zijn en in geen verhouding staan tot de apostolaire en missionaire taken van de kerk. Een film die bijdraagt aan gezelligheid en oubolligheid, maar geen positieve beïnvloeding geeft van diakonale of pastorale taken. Het kan toch niet de bedoeling zijn een gezellig filmpje te maken voor onder andere mensen die maatschappelijk en persoonlijk in de kou staan!

De komende film is een kerkelijk wangedrocht, ongepast en een slag in het gezicht voor de behoeftigen onder ons. Een slecht besluit, ja een onzalig besluit dat zo snel mogelijk teruggedraaid moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden