Kerstdrukte op de wegen in Europa

AMSTERDAM - Tijdens de kerstdagen kan onmogelijk aan vakantiespreiding worden gedaan. De Europese wegen zullen daarom overvol zijn in de kerstvakantie, voorspelt de ANWB. Dat betekent veel files en vertragingen, vooral op de routes naar wintersportoorden.

Van een onzer verslaggeefsters

In Nederland zal alleen de avondspits op vrijdag 18 december drukker zijn dan normaal. Als knelpunten gelden de A 2 van Amsterdam richting Den Bosch, de randweg bij Eindhoven, de A 16 Rotterdam-Breda tussen Dordrecht en knooppunt Zonzeel en de A 28 Utrecht-Zwolle tussen de knooppunten Rijnsweerd en Hoevelaken.

In Duitsland verwacht de ANWB wel kerstdrukte op de wegen. Op Tweede Kerstdag is de kans op files en stapvoets rijden het grootst. Vooral de snelwegen richting het zuiden zullen dichtslibben, zoals de A 3 Frankfurt-Neurenberg, de A 8 Karlsruhe-Salzburg en de A 5 Frankfurt-Basel. Ook het verkeer rond de steden Hamburg en München zal vertraging ondervinden.

Veel Franse stedelingen vieren de kerstdagen elders. Dat betekent dat er op 24 december lange files zullen staan rond grote steden als Parijs, Lyon, Marseille en Bordeaux. Ook op wegen in en naar de Alpen heerst topdrukte. De ANWB verwacht files op de A 6 Parijs-Beaune, de N 57 Grenoble-Sisteron, de N 90 Bourg St. Maurice-Albertville en de N 91 Grenoble-Briançon.

Verder waarschuwt de ANWB voor overvolle wegen in Oostenrijk op Tweede Kerstdag. Files staan er dan vrijwel zeker tussen Kufstein en Innsbruck en tussen Tirol en Vorarlberg.

Zwisterland verwacht 23 en 27 december filevorming, vooral op de trajecten Basel-Gotthard, Basel-Martigny en op de wegen naar de wintersportoorden.

De kans dat vakantiegangers op de terugweg weer in de file komen, is kleiner, omdat de Europese scholen niet allemaal op dezelfde dag weer beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden