Kerstconcerten

Combattimento Consort Amsterdam en Consensus Vocalis zullen onder leiding van Jan Willem de Vriend alle zes cantates van het Weihnachtsoratorium uitvoeren. De Vriend heeft als solisten Hieke Meppelink, Cecile van de Sant, Nico van der Meel en Maarten Koningsberger aan weten te trekken. Deventer, Lebuïnus Kerk: 11/12, 19.30 uur. Oldenzaal, Plechelmusbasiliek: 12/12, 19.30 uur. Amsterdam, Westerkerk: 13/12, 19.30 uur. Enschede, Muziekcentrum: 14/12, 20.00 uur (hier alleen cantates 1, 2, 4 en 5).

Koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging wijden hun traditionele kerstconcerten aan de vespers van Monteverdi. Uit de 'Mariavespers' en de 'Selva morale e spirituale' stelde Jos van Veldhoven 'Kerstvespers' samen. Solisten zijn Johannette Zomer, Ann Hallenberg, Robert Getchell, Julian Podger, Charles Daniels en Harry van der Kamp. Rotterdam, Laurenskerk: 13/12. Amsterdam, Westerkerk: 14/12. Leeuwarden, De Harmonie: 15/12. Groningen, De Oosterpoort: 16/12. Amsterdam, Concertgebouw: 17/12, 11.00 uur. Tilburg, Concertzaal: 19/12. Utrecht, Vredenburg: 20/12. Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 21/12. Haarlem, Concertgebouw: 22/12. Naarden, Grote Kerk: 23/12.

Het Nederlands Kamerkoor stelde een alternatief kerstconcert samen met werken van Bach ('Singet dem Herrn ein neues Lied'), Berio ('Cries of London') en Britten ('A Ceremony of Carols' en volksliederen voor stem en harp). Den Haag, Nieuwe kerk: 7/12. Arnhem, Musis Sacrum: 8/12. Haarlem, Concertgebouw: 20/12. Zwolle, Broerenkerk: 21/12.

Solisti di Praga, een Tsjechische kamerorkest, zal in de Dorpskerk te Voorst werken van Vivaldi, Hündel, Haydn en Schubert uitvoeren. Solisten zijn Bernadette ter Heyne (zang) en Jindrich Pazdera (viool). 9/12, 19.30 uur en 10/12, 14.00 uur.

Het wordt het gekste kerstconcert van Rotterdam beweert de organisatie van 'Carols aan de Maas'. Behalve Engelse kerstliederen wordt het kerstverhaal 'The sound of Christmas' gebracht, met behulp van zang, dans, acts en zelfs een draaiorgel. Rotterdam, Grote of Sint-Laurenskerk: 7, 8 en 9/12: 20.30 uur.

De 'Weihnachtsgeschichte' van de twintigste-eeuwse Duitse componist Hugo Distler staat centraal op het kerstconcert van de Nederlandse Cantorij. Hierin wordt de kerstgeschiedenis afgewisseld met variaties op het kerstlied 'Es ist ein Ros entsprungen'. De vocale groep van de Cantorij staat onder leiding van Maarten Kooij. Apeldoorn, Mariakerk: 9/12, 15.30 uur.

Het Toonkunstkoor Alkmaar zingt 'The Messiah' van Hündel met als solisten Ellen Schuring, Annelies Lamm, Jan van Elsacker en Pieter Hendriks. Het orkest Philharmonia Amsterdam begeleidt het koor en de leiding is in handen van Vera Groot. Alkmaar, Laurenskerk: 13/12, 20.00 uur.

Concertmuziek

Vladimir Sverdlov was de sensatie op het laatste Koningin Elisabethconcours voor piano, al was het maar omdat hij uit ontevredenheid met zijn zesde plaats de jury weigerde de hand te schudden. Deze week is hij de solist bij het Gelders Orkest. Hij speelt het tweede pianoconcert van Chopin. Verder speelt het orkest 'Noorse dansen' van Grieg en de vijfde symfonie van Sjostakovitsj. Doetinchem, Amphion: 7/12; Amsterdam, Concertgebouw: 8/12; Arnhem, Musis Sacrum: 9/12; Nijmegen, De Vereeniging: 10/12; Apeldoorn, Orpheus: 12/12; Zutphen, De Hanzehof: 13/12.

Marietta Petkova is een Bulgaarse pianiste die al lange tijd in Nederland woont. Rachmaninov is haar specialiteit en zij speelt Preludes en Etudes-Tableaux op twee concerten in Nijmegen en Amsterdam. Nijmegen, De Vereeniging: 7/12. Amsterdam, Concertgebouw: 10/12 (14.15 uur).

Ramirez. De Argentijnse componist Ariel Ramirez is op 10/12 in het Amsterdams Concertgebouw een van de musici, die zijn 'Misa Criolla' uitvoeren. Het concert vindt plaats in het kader van de Dag van de Rechten van de Mens, de opbrengst is voor Amnesty International. De 'Misa Criolla', het bekendste werk van Ramirez, geniet vooral populariteit door uitvoeringen van José Carreras en recentelijk Mercedes Sosa. Voor Ramirez (78) is de 'Misa por la Paz y la Justicia' (Mis voor Vrede en Gerechtigheid), die ook op het programma staat, zijn beste compositie. Hij schreef dit werk tijdens het generaalsregime in Argentinië, waar het lange tijd niet mocht worden uitgevoerd. De mis werd door het bewind als bedreigend ervaren, onder meer door de klaagzang van de 'huilende moeders' die op zoek zijn naar hun verdwenen kinderen. In 1997 beleefde de mis de Europese première in Nederland, waar Ramirez in 1950 korte tijd woonde. Beide missen worden uitgevoerd door het Toonkunstkoor uit Eindhoven, samen met de tenor Javier Rodriguez en het ensemble van Ariel Ramirez. Herhaling op 13/12 in Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven.

Orgel

Het koororgel in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem is gerestaureerd. Volgende week wordt het vroeg-zeventiende-eeuwse instrument, dat is gerestaureerd door de firma Verschueren Orgelbouw Heythutsen, feestelijk in gebruik genomen tijdens een orgelconcert van Gerrie Meijers. Daarna zal Bernard Bartelink zijn voor deze dag gecomponeerde 'Pezzo Festoso' spelen. Haarlem, Sint Bavo: 12/12.

Jazz

De Gene Carl Band geeft zondagmiddag één van zijn schaarse concerten in het Rotterdamse Dodorama. In de muziek die Gene Carl (piano, synthesizer) voor zijn negen-koppige band schrijft, gaan improvisatie, pop en modern klassiek hand in hand. De bezetting met violiste Mary Oliver, trombonist Joost Buis, gitariste Corrie van Binsbergen, slagwerker Michael Vatcher en (counter)tenor Scott Blick geeft enigszins aan wat de luisteraar kan verwachten. In Dodorama speelt de GCB oude stukken, nieuwe versies en premières.

Perfect Or What?, een bigband met amateurmusici en enkele profs onder leiding van de jonge bassist Egon Kracht (vast lid van het Pierre Courbois Quintet), geeft zondagmiddag in Utrecht (SJU Jazzpodium) een voorproefje van zijn nieuwe tangoproject. Een week later, zondagmiddag 17/12, wordt dat tangoproject nogmaals uitgevoerd in Haarlem (Hotel Die Raeckse). Die middag presenteert Perfect Or What? ook hun nieuwe cd, met een selectie van de beste tangonummers.

DisTronics is de overkoepelende noemer voor een festival in De Effenaar in Eindhoven waarop elektronische klanken afkomstig uit de meest uiteenlopende hoeken elkaar zondag ontmoeten in een prikkelend programma. Voor de liefhebbers zijn er optredens rond de thema's elektronica & beeld, elektronica & improvisatie, elektronica & compositie en elektronica & pop. De aftrap verrichten video-artiest Tappo Kontakt en componist/gitarist Huib Emmer om 18.30 uur met Sustems & Devices: Eldorado. Daarna zijn er optredens van het Schreck Ensemble, E-Rax en Super-Collider, terwijl het Duitse DJ-duo Vinyl & Blech tussendoor wonderlijke klanksculpturen bouwt met behulp van oude draaitafels en een elektronische trombone.

Pop

Sonic Acts is een tweedaags 'platform en laboratorium' voor jonge interdisciplinaire kunstenaars, dat op 7 en 8/12 plaatsvindt in het Amsterdamse Paradiso. Allerlei performances en acts zijn gegroepeerd rond de vier thema's 'games, pixel, arcade, en landscape'. Met medewerking van onder meer Barbera Morgenstern, Phako en Dj Serge. Precieze programma op 'www.sonicacts.com'.

K's Choice is bezig met de tournee voor het ingetogen album 'Almost happy'. 10/12 in Muziekcentrum in Enschede. In het voorprogramma staat het melodieuze Novastar van zanger-muzikant Joost Zwegers.

Kurt Wagner, voorman van de alternatieve country-pop-formatie Lambchop uit Nashville, Jim James van My Morning Jacket, en Toshack Highway, die Air met Kraftwerk mixt, staan woensdag 13/12 in Paradiso Amsterdam.

Ilse DeLange verraste twee jaar terug met het debuutalbum 'World of hurt'. Inmiddels is de Almelose bezig met de tournee rond de sfeerijkere opvolger 'Livin' on love'. Op 12/12 in Theater Carré Amsterdam.

Brainpower, Krezip en Green Lizard trekken gezamenlijk het land door. 8/12 Nighttown Rotterdam, Green Lizard, 9/12 Oosterpoort, Groningen.

Nits. 8/12 Theater de Kom in Nieuwegein, 9/12 De Slof in Beverwijk en 12/12 De Lievekamp in Oss.

Bettie Serveert speelde kort geleden in Amerika bij Live en de Counting Crows in het voorprogramma. Nu wacht op 8/12 weer de Boerderij in Zoetermeer (voorprogramma Metal Molly), en op 9/12 Atak in Enschede.

Common. 10/12 Paradiso Amsterdam.

Johan 9/12 De Roos in Deurne.

Marillion. 9 en 10 /12 Nighttown Rotterdam.

Scram C Baby. 9/12 in De Roos, Deurne.

Toploader. 10/12 Melkweg Amsterdam.

Dans

Krisztina de Châtel verkent al enige tijd expliciet de moderne wereld. Na de dynamiek van het American Football en haar onderzoek naar Lara Croft betrekt ze nu het skaten in haar nieuwste stuk. In 'Dynamix' confronteert ze de snelheid van skaters met de menselijke maat van de dans. De Châtel creëerde het stuk voor vijf dansers en twee skaters, en werkte samen met Marco Gerris (theatermaker/freestyle skater), Daniel Dekkers (videoprojecties) en Dirk Haubrich (muziek). Het toneelbeeld bestaat uit twee ronddraaiende projectieschermen, waardoor de ruimte steeds verandert. Op 7 en 8/12 (première) in Den Haag (Theater a/h Spui), 15/12 in Hoofddorp (Schouwburg De Meerse); tournee van 3/1 tot begin maart.

Het Nationale Ballet danst vanaf 14/12 tot en met 1 januari het avondvullende sprookjesballet 'Notenkraker en Muizenkoning'. Deze choreografie van Wayne Eagling en Toer van Schaik ging vier jaar geleden in première en ontmoette veel waardering. Het verhaal over Clara en haar notenkrakerspop is gesitueerd in een Amsterdams grachtenpand. Uitsluitend te zien in Het Muziektheater, Amsterdam.

Scapino gebruikt het Bachjaar om het uit 1993 daterende 'Perfect Skin' van Ed Wubbe weer op het repertoire te nemen. Het stuk, gezet op muziek van Bach, is een van de succesvolste voorstellingen van het Scapino Ballet Rotterdam. Met live begeleiding van het Perfect String Ensemble is het tot half januari op tournee. Op 7 en 8/12 in de Rotterdamse Schouwburg, 11/12 Stadsschouwburg Utrecht, 12/12 De Harmonie (Leeuwarden), 13/12 Schouwburg Tilburg.

Jeugd

5000 Vingers. Na drie voorstellingen met de Firma Rieks Swarte speelt Het RO theater dit jaar de familievoorstelling samen met Vis à Vis. In '5000 Vingers' volgen we de achtjarige Baart die in zijn droom het slachtoffer is van een ontvoering. Zijn bizarre pianoleraar Docter Terwiliker verzamelt jong muzikaal talent voor het grootste pianoconcert aller tijden. De voorstelling belooft een hilarische mix van surrealistische decors en absurde humor. Te zien: 8/12 in De Kring, Roosendaal, 13 t/m 30/12 Rotterdamse Schouwburg.

Nita Liem was geruime tijd verbonden aan jongerentheater Artisjok/Nultwintig. Inmiddels is zij voor zichzelf begonnen, maar met de voorstelling 'Hier ben ik' borduurt ze nadrukkelijk voort op haar vroegere werk. Ze werkt samen met een kern van spelers, die met haar Nultwintig verlieten. 'Hier ben ik' is het optimistische begin van een serie avontuurlijke stadsvoorstellingen van tien jonge spelers, verenigd in de groep Don't Hit Mama. Te zien op 7, 8 en 9/12 in het Melkweg Theater (Amsterdam), op 15/12 Huis aan de Werf (Utrecht), op 16/12 Muiderpoort Theater (Amsterdam).

Geknipt. In 'Kapsalon Knipscheer' leidt de schaar een eigen leven, blijken geheimen niet langer geheim en zit de kapper met de handen in het haar. Maar de klanten leunen vol vertrouwen achterover in de stoel en sluiten dromerig de ogen. Geknipt voor kinderen vanaf zes jaar, 9/12 in De Kloostertuin, Woerden, 10/12 de Krakeling, Amsterdam, 13/12 Stadsschouwburg, Eindhoven.

Samba Salad brengt swingende wereldmuziek in een theatrale setting. De samba's, rumba's, cumbia's, merengues, tango's en flamenco's geven jong en oud elastieke benen. 'Zingen zonder zijwieltjes' is een liedjesprogramma voor peuters en kleuters. Te zien 9/12 in De Schalmei, Hardegarijp, 10/12 Cultureel Centrum C-3, Soest.

Kinderportretten. Deze maand is de tentoonsteling 'Kinderen op hun mooist' nog te zien in het Frans Halsmuseum, Haarlem. De kinderportretten uit de Gouden Eeuw geven een levendig beeld van de manier waarop de gegoede burgerij het kind graag zag afgebeeld. Voor jonge bezoekers is er een speciale kindertour en op aanvraag is een educatieve rondleiding mogelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden