Kerstconcerten

's Heerenberg. Kasteel Bergh is feeëriek verlicht als in de ridderzaal het Oost-Nederlands Kamerkoor gregoriaanse en ander kerstliederen zingen. Reserveren wordt aangeraden. Vanavond, 20.00 uur.

Rotterdam. Het kamerkoor Toonkunst zingt vanavond de 'Cantate pour le temps Noël' van Frank Martin. Verder stukken van Respighi en Berio. Vanavond in de Citykerk Het Steiger te Rotterdam, 20.15.

Alkmaar. Diverse koren en musici mogen in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar op het 'open podium' kerstliederen zingen. Pieter van Dijk bespeelt het Van Hagerbeerorgel. Het open podium begint om 19.00, om 22.30 volgt de kerstnachtdienst. Vrijdag 24 december, 19.00 uur.

Cuijk. Harpiste Harmke Brouwer en organist Leon van den Brand spelen werken van Buxtehude, Bach en Franse kerstliederen in de Martinuskerk te Cuijk. Zaterdag 25 december om 14.30.

Amsterdam. De Amsterdamse Nova Schola Cantorum zingt gregoriaanse kerstvespers in de Obrechtkerk te Amsterdam. Zaterdag 25 december, 17.00.

De organisten Gustav Leonhardt en Bernard Winsemius spelen op het zeventiende-eeuwse hoofdorgel van de Nieuwe Kerk in Amsterdam werken van onder anderen Sweelinck en Bach. Zaterdag 25 december, 15.00.

Utrecht. De zangers van de Domcantorij en harpiste Wenda Vlieger brengen 'A festival of Carols' van Benjamin Britten. Zaterdag 25 december om 15.30 in de Domkerk te Utrecht.

Zestiende-eeuwse Italiaanse kerstmuziek, uitgevoerd door het Vocaal Ensemble Hortus Musicus en Reitze Smits op orgel en Mariette Holtrop op barokviool, in de Lutherse kerk in Utrecht. Zondag 26 december om 20.15.

Doesburg. Organist Jaap Zwart speelt in een verwarmde Martinikerk in Doesburg werken van Dupré, Guilmant, Willan en Zwart. Voorafgaand aan het concert kunnen de aanwezigen kerstliederen zingen. Zaterdag 25 december, 15.45.

Almere. Renée Harp zingt Bach en Oudduitse liederen, begeleid door pianist Pieter Grimbergen. Zondag 26 december om 11.00 in ACHK-De Paviljoens in Almere.

Opera

Bijbelse stukken. Stravinsky's opera 'De Bijbelse stukken' is vanaf 24 december te zien in het Muziektheater in Amsterdam. Het is een reprise van een productie van de Nederlandse Opera met Peter Sellars als regisseur en dirigent Reinbert de Leeuw voor het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble. 24, 28 en 30 december om 20.00 en 26 december om 13.30.

Suor Angelica. Vanavond om 20.15 en zaterdagmiddag om 14.45 speelt het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly werken van Puccini. Vanavond twee orkestwerken en de opera 'Suor Angelica', tijdens de Kerstmatinee, die op tv wordt uitgezonden (alleen Suor Angelica). Christina Gallardo-Domas zingt de titelrol.

Concertmuziek

Egmont. Het Orkest van het Oosten speelt onder leiding van Jaap van Zweden de complete toneelmuziek van Beethovens 'Egmont' en de vierde symfonie van Mahler. Zondag 26 december om 14.30 in het Muziekcentrum in Enschede, donderdag 30 december om 20.15 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Piano. Tweede kerstdag wordt het Amsterdamse Concertgebouw traditiegetrouw ingenomen door pianisten: Derek Han speelt om 14.15 in de grote zaal werk van Chopin, Regina Albrink speelt onder meer Debussy en Chopin. 's Avonds om 20.30 is de grote zaal voor Wibi Soerjadi met een programma van Chopin. Liszt, Schubert en Beethoven.

Op dezelfde dag in de Doelen in Rotterdam om 14.30 ook pianomuziek van Chopin, uitgevoerd door Eliane Rodrigues.

JeugdOrkest Nederland. De veertienjarige Lisa Jacobs is de soliste in het tweede vioolconcert van Wieniavsky, dat het JeugdOrkest Nederland op 30 december zal uitvoeren in het Muziekcentrum in Enschede. Verder staan op het programma werken van Tsjaikovski, Hendrik Andriessen en Prokofiev. Dirigent is Roland Kieft. Aanvang: 20.00.

Jazz

Captain Beefheart, dertig jaar geleden zorgde hij met het dubbelalbum 'Trout Mask replica' voor een revolutie die zich nog altijd laat gelden in de popavant-garde en improvisatiemuziek. In het Groninger Grand Theatre staat zijn invloed volgende week woensdag centraal op de Tropical Hot Dog Night (two flamingo's in a fruit fight). De lokale band Planet Orange speelt Beefheart-covers, gitarist David Dramm leidt de gebroeders Vermeulen en Arling in een nieuwe Magic Band en de avond wordt afgesloten door de sensationele Franse Big Band Tous Dehors.

Klap op de Vuurpijl. De 24ste Klap op de Vuurpijl, de traditionele jaarafsluiter rond het Willem Breuker Kollektief, begint maandag in het Amsterdamse Werkteater. Iedere avond tot en met de oud en nieuw-viering speelt dan het WBK en worden de intermezzi tussen de concerten verzorgd door de Dalian Beijing Opera Troupe. Verder zijn er iedere avond weer muzikale verrassingen. Maandag de Contraband, de mini-bigband van Willem van Manen, en De Ereprijs, het Gelderse equivalent van het bekende(re) Orkest De Volharding. Dinsdag is de première van Pierre Courbois' Dubbelkwintet en speelt Slagwerkgroep Den Haag. En woensdag spelen het jazzkwartet van rietblazer Michael Moore, pianist Alex Maguire, bassist Ernst Glerum en slagwerker Han Bennink, en het Amsterdams Blazers Collectief.

Stranger than Para...noia, het jaarlijkse baanbrekende muziekfestival waarmee het Tilburgse Paradox het jaar besluit, begint morgenavond met een aantal concerten rond de organisator van het festival en kersverse VPRO/Boy Edgar Prijswinnaar Paul van Kemenade. Begonnen wordt met enkele formaties, waarmee de altsaxofonist zijn nieuwe cd 'Miniatures' maakte. Daarin speelt Van Kemenade met onder anderen flamencogitarist Maurice Leenaars, trompettist Eric Vloeimans en de gebroeders Palinckx. De avond wordt afgesloten door het immer boeiende Paul van Kemenade Quintet. Zaterdag, eerste kerstdag, houdt 'Stranger than Para...noia' rust, om vanaf zondag weer los te barsten tot en met komende donderdag. Zondag zijn er concerten van het Belgisch/Nederlandse Second Movement, cellist Ernst Reijseger en New Cool Collective. Maandag spelen Loos, Mabel Gonzalez y Guitarras (uit Uruguay) en Piet Noordijk New Quintet, dinsdag het Belgische Duo Kurt van Herck/Erik Vermeulen, het Braziliaanse Duo Rosanna & Zelia en Plan Kruutntoone, en woensdag Teo Joling, het project The Netherlands Meet Spain en Marc van Vugts Big Bizar Habit.

Jeugd

Huis aan de Amstel. Tweede kerstdag begint de reprise-tournee van de familieopera 'King Arthur' van Huis aan de Amstel, Theatergroep Maccus en het Combattimento Consort Amsterdam. De uitbundig vormgegeven opera rond de strijd tussen de Britse koning Arthur en de Schot Oswald om de mooie blinde Emmelijn is in een integrale uitvoering te zien. Voor kinderen vanaf acht jaar is een inleiding op het verhaal dan ook geen overbodige luxe. Er is een webspel op de site 'www.kingarthur.nl'. Op 26 december in het Stadstheater, Zoetermeer, 29 december in de Twentse Schouwburg, Enschedé. Tournee t/m 16 januari. Informatie: 020/6229328.

Diepzee. In Theater Bellevue in Amsterdam speelt t/m 30 december dagelijks het komische diepzee-avontuur 'Fantastical Voyage'. Mimespelers Gavin Robertson en Wayne Forrestor maken een spectaculaire reis vol 'special effects' door het verdronken rijk van de krankzinnige keizer Daryus en steken Jules Verne in fantasie naar de kroon.

Schildertalent. 'De Koppoter Voorbij 1999-2000' is de tweede tentoonstelling in een reeks waarin het beeldend werk van talent in de dop te zien is.

Dit in combinatie met het jeugdwerk van bekende hedendaagse kunstenaars. In het Van Reekum Museum in Apeldoorn zijn tot eind januari tekeningen en schilderijen te zien van een tiental gedreven kinderen en kunstenaars als Joost Swarte en Loes van der Horst.

Speeldozen, speelklokken, pianola's en allerlei soorten orgels zijn nog tot 26 december in het Utrechtse museum van Speelklok tot Pierement geprogrammeerd met oud en nieuw kerstrepertoire.

Victor Frederik vertelt op 28, 29 en 30 december voor kinderen vanaf zes jaar het spannende en ontroerende verhaal 'De dame met de rode jas'. Tijdens de voorstelling komt het muzikale speelgoed uit de museumcollectie tot leven. De voorstellingen beginnen om 13.30 en 14.30 uur.

Geheimschrift. Het Scryption in Tilburg heeft een grappige speurtocht door de vaste collectie van het museum.

De collectie geeft een beeld van de schriftelijke communicatie van vroeger en nu, met kleisteentjes, braille, stenografie, geheimschrift en computers. Kinderen kunnen in de 'Top Secret Speurtocht' in een eigen geheimtaal door het museum speuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden