Kerstconcerten

Amsterdamse Bach Solisten. Met de cantate 'Jauchzet Gott in allen Landen' en Bachs derde orkestsuite beëindigt dit gezelschap het Bach-jaar. De Engelse sopraan Lynne Dawson zingt behalve in de cantate enkele aria's van Hündel. Trompettist Peter Masseurs soleert in het Concert in D voor trompet en strijkers van Telemann. Amsterdam, Concertgebouw: 22/12, Arnhem, Musis Sacrum: 23/12.

Weihnachtsoratorium. In de Domkerk te Utrecht klinken zaterdagmiddag de derde en vierde cantate uit het Weihnachtsoratorium. Behalve koor en orkest van de Domcantorij zingen Christine Jansen (sopraan), Margriet van Reisen (alt), Niek Idelenburg (tenor) en Mitchell Sandler (bas). Cantate vijf en zes volgen op 6 januari. Utrecht, Domkerk: 23/12.

Meezing-Messiah. 'Halleluja', en dat liefst lekker hard. Genoeg geoefend in de badkamer? Dan mag je zondagmiddag in de zaal van Vredenburg meezingen als het Nederlands Promenade Orkest en het koor van de Nederlandse Hündelvereniging de 'Messiah' van Hündel uitvoeren. Er zijn twee extra dirigenten om de zangers in de zaal in goede banen te leiden. En 's ochtends kan er vanaf 10.00 uur geoefend worden. 's Avonds zendt de IKON het concert uit op televisie. De opbrengst van het concert gaat naar Amnesty International. Utrecht, Vredenburg: 24/12, 14.30 uur.

Arion Ensemble. Heel anders van sfeer, en zeker van omvang, is de 'Messiah' in een uitvoering van het Arion Ensemble met een bezetting van zestien zangers en negentien instrumentalisten. Door een intieme aanpak hoopt dit ensemble de dramatische handeling weer in het middelpunt te plaatsen. Utrecht, Augustinuskerk: 22/12 (19.30 uur).

Piano. Tweede Kerstdag is traditiegetrouw pianodag. Eliane Rodrigues speelt Chopin in De Doelen in Rotterdam (14.30 uur), Regina Albrink is te horen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam in werken van Beethoven, Schumann, Gottschalk en Chopin (14.15 uur). Wibi Soerjadi huurt voor zijn 'Kerst Gala' de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Hij speelt werken van zijn favoriete componisten Liszt en Chopin. 26/12, 20.30 uur.

Jean Guillou, de zeventigjarige Franse grootmeester op het orgel, sluit zijn wereldtoernee af met een optreden in de Rotterdamse Grote of Sint-Laurenskerk. Guillou speelt werken van Bach, Daquin, Dandrieu en Vierne en improviseert op kerstthema's. Rotterdam, Laurenskerk: 26/12.

Kerst met Mahler. Zowel in Enschede als in Arnhem wordt de Kersttijd gevuld met muziek van Mahler. Het Gelders Orkest voert sinds de komst van chefdirigent Lawrence Renes alle Mahlersymfonieën uit in chronologische volgorde. Deze kerst is de beurt aan de Derde Symfonie. Soliste is de mezzo Jard van Nes. Arnhem, Musis Sacrum: 22/12 (20.15 uur) en 26/12, (14.15 uur); Nijmegen, De Vereeniging: 24/12, (14.15 uur).

In Enschede zijn Jaap van Zweden en het Orkest van het Oosten nu toe aan de vijfde symfonie. Van Willem Mengelberg, die bij het Concertgebouworkest veel werken van zijn vriend Mahler introduceerde, speelt het orkest 'Radierungen von Rembrandt'. Zwolle, Nw. Buitensociëteit: 21/12; Enschede, Muziekcentrum: 23/12 (20.00 uur) en 26/12 (14.30 uur); Rotterdam, De Doelen: 29/12 (19.30 uur).

Puccini. Kerst bij het Concertgebouworkest betekent sinds drie jaar 'Puccini'. Dit jaar wordt onder leiding van Riccardo Chailly de laatste opera van Puccini's 'Trittico' uitgevoerd: 'Gianni Schicchi', een van de weinig komische opera's van het begin van deze eeuw. Deze eenakter wordt vooraf gegaan door orkestmuziek van Giuseppe Martucci. Amsterdam, Concertgebouw: 21/12 (20.15 uur) en 25/12 (14.45 uur).

Concertmuziek

Rietkwintet Calefax bewerkte in zijn vijftienjarig bestaan al talloze werken voor zichzelf. Nieuw zijn 'Op een overwoekerd pad', het pianowerk van Leos Janácek en 'Visions Fugitives' van Sergej Prokofjev, eveneens oorspronkelijk voor piano. Amsterdam, Waalse kerk: 22/12.

Paul Komen. Beethoven op fortepiano is populair onder pianisten. Behalve Ronald Brautigam reist pianist Paul Komen dit jaar rond met de Beethovensonates. Vrijdag speelt hij onder andere de sonate 'Pathetique'. Amsterdam, Concertgebouw: 22/12.

Jazz

Stranger Than Para...noia, het roemruchte festival in het Tilburgse Paradox waarmee het jazzjaar al jaren wordt afgesloten met een programma waarin moderne improvisatiemuziek hand in hand gaat met spannende proeven uit de keuken van de wereldmuziek en avantpop, gaat zondag, Kerstavond, van start met een soloconcert van trombonist Joost Buis, en optredens door de achtkoppige zanggroep Jazzed To The Max en het Paul van Kemenade Kwintet. Na een dagje rust (ook in Tilburg wordt Kerst gevierd), vervolgt het festival dinsdag, Tweede Kerstdag, met een Carte Blanche-opdracht aan het jonge Tilburgse saxofoontalent Guido Nijs en concerten door het flamencotrio El Periquin en van de kersverse VPRO/Boy Edgarprijswinnaar Sean Bergin met zijn MOB. Woensdag geeft de 75-jarige pianist Mal Waldron een duoconcert met saxofonist David Murray en presenteert Bert Palinckx zijn project Radio Songs. Daarin worden hitgevoelige radioliedjes be- en verwerkt.

Music: World Series, een van de leukste en spannendste concertseries in het Utrechtse SJU Jazzpodium, stelt concerten samen op basis van prikkelende vragen. Vanavond is dat de vraag 'is jazz opgewassen tegen improvisatie op z'n Aziatisch, Afrikaans of Balkans? En is, omgekeerd, het moois dat deze tradities te bieden hebben bestand tegen een deconstructivistische bestorming?' Vanavond proberen zangeres Monika Akihary (met 'Above The Clouds, Among The Roots' maakster van een van de mooiste jazz-cd's van het jaar), accordeonist/pianist Pieter Jan Cramer, cellist Emile Visser, sopraansaxofonist Henk Spies en slagwerker Roberto Haliffi daarop een antwoord te formuleren.

Ver Uit De Maat Festival biedt zondag vanaf drie uur 's middags in het Rotterdamse Dodorama een muzikaal nadrukkelijk onevenwichtig programma met de leukste groepen uit de impro/avantpop/elektronica-hoek uit het hele land en daarbuiten. Daartussen Plan Kruutntoone, Coolhaven, Johnny Distance & The Wasp Riders (Schotland), Lackmoes, MSBR (Japan), Two Decks And A Voice en Toy Bizarre (Frankrijk).

Pop

Buddy. 'The Buddy Holly story' is een musical over de korte, maar invloedrijke carrière van de Amerikaanse muzikant Charles Hardin Holley, die in 1957 het gebaande pad van de rock 'n roll verliet om hits te gaan scoren met 'That'll be the day' en 'Peggy Sue'. Op 3 februari 1959 kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk. 22 t/m 24/12 in Gouda, 28 t/m 30 in Middelburg. Meer info: 'www.buddyholly.nl'.

Bettie Serveert leverde dit jaar het door John Parish geproduceerde album 'Private Suit' af. Op 21/12 staat de band in Paradiso Amsterdam.

Krezip, Green Lizard en Brainpower trekken samen door het land. 22/12 in Tivoli, 28/12 Podium in Hardenberg.

Band zonder Banaan, 21/12 Kobus in Zeeland, 22/12 De Aap in Breezand, 23/12 R17 in Grootebroek, 25/12 De Zwaan in Heeswijk, 26/12 De Radstake in Varsseveld, 27/12 Meddle in Oud-Ade.

Speedy J. 23/12 Club Risk in Utrecht, 30/12 Innercity Rai Amsterdam.

Innercity is het grootschalige dance-gebeuren dat op 30/12 plaatvindt in de Amsterdamse Rai. Performances van onder meer Angelo, Dj Jean, Marco V, Remy.

Ilse DeLange tourt nog altijd door Nederland met haar album 'Livin' on love'. 23 en 24/12 in de Oosterpoort Groningen.

Zuco 103 laat op 28/12 in de Amsterdamse Melkweg horen waarom deze band met zijn Braziliaanse dance-geluid winnaar is geworden van de Heineken Crossover Awards 2000, een stimuleringsprijs voor jong talent. Tevens treden de andere genomineerden Spy-Fi en Roog & Rose the Next Level op.

Tröckener Kecks, alweer twintig jaar bij elkaar, komen met hun kerstshow, waarin ze naast het eigen repertoire een aantal kerstnummers brengen. 26/12 in Paradiso Amsterdam.

Dans

Introdans organiseert op 23, 26 en 27/12 in de Schouwburg Arnhem het jaarlijkse Gala. Onder de noemer 'Solisten stralen als sterren' is een programma samengesteld met uitsluiten soli en pas de deux van Hans van Manen, Nils Christe en Jiri Kylian. De balletten worden gedanst door leden van Ballett Zürich, Nye Carte Blanche en Introdans. Verder danst Vincent Sekwati Mantsoe zijn veelgeprezen solo 'Gula', waarin hij, heel Afrikaans, tot Vogel transformeert. Op 28/12 organiseert Introdans het tweejaarlijkse benefiet-gala; de opbrengst gaat deze keer naar de stichting Toverbal, die kinderen uit asielzoekerscentra een 'artistieke vluchthaven' biedt.

Het Nationale Ballet danst t/m 1 januari het avondvullende sprookjesballet 'Notenkraker en Muizenkoning'. Deze choreografie van Wayne Eagling en Toer van Schaik ging vier jaar geleden in première en ontmoette veel waardering. Het verhaal over Clara en haar notenkrakerspop is gesitueerd in een Amsterdams grachtenpand. Uitsluitend te zien in Het Muziektheater, Amsterdam.

Tangomania. Het derde winterfestival 'Tangomania' vindt op 27 t/m 30 december plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Drie dansparen uit Buenos Aires en twee uit Europa verzorgen workshops en verzorgen optredens: Norberto Esbrez & Luiza Paes, Fernando Galera & Vilma Vega, Graciela Gonzalez & Luis Bruni, Bennie Bartels & Alicja Ziolko, Jur Heijnen & Marijke de Vries. Op 28/12 is er een show in Marcanti Plaza. Info: 020/6751440 of 'www.xs4all.nl/zandunga/'.

Sneeuwwitje komt dit jaar ook uit Tatarstan. Het Ballet van de Staatsopera uit dat land toert met deze klassieker en met 'De Notenkraker' tot begin januari door Nederland. 'De Notenkraker' 22/12 in Lelystad (Theater Agora), 23/12 Venlo (De Maaspoort). 'Sneeuwwitje' 26/12 in de Goudse Schouwburg, 27/12 Schouwburg Middelburg.

Jeugd

Jeugdmusical. In 'Honderd-en-een Dalmatiërs' heeft Gruella Du Vel haar zinnen gezet op een jas van zwart-gevlekt hondenbond. Het nest jonge hondjes van Pongo en Pepita is dan ook geen moment veilig voor de modekoningin. Stichting Jeugdmusical Amsterdam speelt de voorstelling, net als 'Sjakie en de chocoladefabriek', weer met een cast van kinderen en volwassen acteurs. Te zien: 23/12 in het Munttheater, Weert, 27/12 Isala theater, Capelle a/d IJssel,29 en 30/12 Lucent Danstheater, Den Haag.

Familie. Met de antwoorden op de meest onzinnige vragen, maakten 24 leerlingen van de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland de familievoorstelling 'En dat je dan'. Grote en kleine gebeurtenissen krijgen een plek in een humoristische collage van muziek, dans en animatiefilms. 23, 24 en 27 t/m 30/12 in de Goudse Schouwburg, Gouda.

Piraten. Scheepvaartmuseum Amsterdam zoekt Piraten voor het grote VOC-schip dat voor het museum in het IJ ligt. Kandidaten kunnen in de leer bij een oude zeerot die hen leert vechten, zingen en op zeemansbenen te lopen. Ook treedt een verteller op met avonturenverhalen over kloeke zeehelden als Michiel de Ruyter en Piet Heijn. Tijdens de kerstvakantie, van 23/12 t/m 6/1.

Tekeningen. Wat is het verschil tussen een kindertekening en een kunstwerk? De expositie 'Dat kan mijn kind ook', in het Universiteitsmuseum Utrecht, zet tekeningen van kinderen naast het werk van beeldend kunstenaars als Carel Willink en Henk Peeters. Net als in de tentoonstelling 'Het kind in Cobra', Cobra Museum Amstelveen, is de link tussen de spontaniteit van kinderen en moderne kunst de inspiratiebron. Beide musea organiseren workshops voor jong publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden