Kerstconcerten

Het Amsterdams Slavisch Koor brengt op vrijdagavond 17 december in de St. Gabriëlkerk samen met het Kamerkoor Oktoich liturgische kerstliederen uit de traditie van de Russisch-Orthodoxe Kerk ten gehore. Amsterdam, Deurloostraat 17.

Barocco Locco. Tijdens het kerstconcert in de Oude Kerk in Amsterdam staat muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance centraal. Het concert wordt gegeven door het ensemble Barocco Locco. 19/12, 15.00 uur.

VU-koor. Waarschijnlijk omdat er een Stabat Mater op het programma staat, spreekt het VU-koor niet over kerstconcerten maar over 'decemberconcerten'. Karol Szymanowski, Stabat Mater; Francis Poulenc, Gloria. 15/12 Nieuwe Badkapel Scheveningen, 17/12 Posthoornkerk Amsterdam.

Veluws kerstconcert. De Veluwehal in Barneveld zal op vrijdag 17 het decor zijn van het 'Exclusieve Kerstconcert'. Evenals vorig jaar verlenen vier koren hun medewerking. Aanvang 20.00 uur.

Madrigaalkoor Boekarest. Gekleed in Renaissance-kostuums zal het Madrigaalkoor Boekarest een serie concerten geven. Onder leiding van Marin Constantin zingt het koor orthodoxe Byzantijnse gezangen, Roemeense kerstliederen en Madrigalen. 18/12, Rk-kerk Goor.

Bachs Weihnachts Oratorium wordt uitgevoerd door het Toonkunstkoor Alkmaar. 19/12, Grote Sint Laurenskerk, Alkmaar. En ook door Toonkunst Arnhem op 19/12, om 14.15 uur in Musis Sacrum.

St. Bavo. Op zondag 19 zal in Haarlem het jaarlijkse kerstconcert plaatsvinden van het Kathedrale Koor St. Bavo en de meisjescantorij St. Bavo in de Kathedrale Basiliek. Uitgevoerd zullen worden onder andere het 'Machet die Tore weit' van Hammerschmidt, en 'Angelus ad Virginem', naar een bewerking van D. Willcocks.

Noordhollands Philharmonisch Orkest. Oude-muziekspecialist Jos van Veldhoven dirigeert tijdens de decemberconcerten 'Der Messias', Mozarts bewerking van Hündels 'The Messiah'. 21/12 in De Kampanje, Den Helder, 19.30 uur; 22/12 De Meerse, Hoofddorp, 19.30 uur; 23/12 Zaantheater, Zaandam, 19.30 uur; 24/12 Theater De Vest, Alkmaar; 26/12, Concertgebouw Haarlem, 14.30 uur.

The Academy of Ancient music met dirigent Paul Goodwin brengen de Messiah in de originele versie van Hündel. Zondag 19/12 in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Rotterdams Philharmonisch Orkest. De grote zaal van de Doelen is feestelijk aangekleed voor de jaarlijkse kerstprom van het Rotterdams Philharmonisch. Dat speelt populaire werken van Vivaldi tot Humperdinck. Woensdag 22/12.

Het Brabants Orkest geeft een kerstconcert met voor de pauze klassieke werken en na de pauze kerstliederen. 17/12 in het Chassé Theater in Breda, 18/12 Concertzaal Tilburg, 19/12 om 14.15 uur in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven en 20/12 om 19.00 uur in het Theater aan de Parade in Den Bosch.

Concertmuziek

Mahler. Bij een uitvoering van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zingt de tenor David Kuebler op 17 en 19/12 Mahlers liederencyclus 'Das Lied von der Erde'. Ook klinkt het aan Anne Frank opgedragen 'The shadows of time' van Henri Dutilleux. De Doelen, Rotterdam.

Hilary Hahn, de 18-jarige Amerikaanse violiste, speelt Bach, Brahms en Schubert in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Natalie Zhu begeleidt haar op de piano. Vrijdag 17/12.

Gustav Leonhardt speelt met drie Japanse musici Nederlandse en Japanse muziek van zo'n vierhonderd jaar geleden, waaronder muziek van Sweelinck. Leonhardt op klavecimbel, Yaotani op hichiriki, Shiba op ryûteki en Miyata op sho. Dinsdag 21/12 in de kleine zaal van het Concertgebouw.

Jazz

Tango. Osvaldo Pugliese, de ongekroonde koning van de oude tango, is alweer een tijdje geleden overleden. Zijn tangovuur brandt tegenwoordig door in het achtkoppige Grande Orquesta van zijn dochter Beba Pugliese. Deze pianiste is een fenomeen in haar geboorteland Argentinië. Ze is daar de eerste vrouw met een eigen tango-orkest, eigen composities en eigen arrangementen. Haar Europese tournee wordt zaterdag afgesloten met een eenmalig Nederlands optreden in het Groninger Grand Theatre.

De Avond Van De Langste Nacht, zaterdag in het Utrechtse SJU Jazzpodium, valt niet in de langste nacht, maar dat doet geen afbreuk aan de opzet van het programma: optredens tot diep in de nacht van Global Axis, het nieuwe kwartet van gitarist Paul Weiling, het duo Benjamin Rankin/Jacobien Rozemond en Haas & The Guitar Bandits. Die avond is er ook dans/zang van het Duo Wookey/De Hartog en verlenen de beeldende kunstenaars Els Rook, Monique Besten en Sean Fox hun zinnenprikkelende medewerking.

Simon Nabatov. Deel Vijf in de serie 'A portrait of Simon Nabatov' sluit zaterdag het jaar af in het Amsterdamse BIM-huis. Dinsdag viert bassist Arnold Dooyeweerd daar met een jubileum-uitvoering nog het feit dat hij daar al 25 jaar workshops geeft, maar daarna is het BIM-huis gesloten tot het Nieuwjaarsconcert op donderdag 6 januari. Het vijfde deel van het portret van Nabatov laat de Russische componist horen samen met slagwerker Han Bennink. Op het feestje van Dooyeweerd geven allerlei groepen die uit de workshops zijn voortgekomen, korte optredens.

Dans

Kirov Ballet. Kerst nadert en dus is het tijd voor Notenkrakers en andere klassieke balletten. Het beroemde Kirov Ballet uit St. Petersburg geeft van 21 december t/m 2 januari 13 voorstellingen in het Rai Theater in Amsterdam. Op het programma staan 'Het zwanenmeer' (op 21, 22, 27, 28, 29, 30/12 en 1/1), en 'De notenkraker' (23, 25 en 26/12). Tijdens de slotmiddag, om 14.00 uur, op 2 januari is er een 'Fokine Gala'. Dan worden 'Les Sylphides', 'Scheherazade' en 'De vuurvogel' gedanst. Reserveringen via de Uitlijn (0900/0191) of de Rai Theaterkassa (020/6448651).

Toverfluit. De modernste klassieker deze maand is 'De toverfluit' van Het Nationale Ballet. De herneming van dit spectaculaire ballet van Wayne Eagling en Toer van Schayk, op muziek van Mozart, is t/m 29 december te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Een deel van de voorstellingen vindt 's middags plaats.

Tatarstan. Het ballet van de Staatsopera van Tatarstan reist deze dagen door Nederland met zowel 'De notenkraker' als 'Sneeuwwitje'. Eerstgenoemd stuk is te zien in Oss (De Lievekamp, 16 en 17), Amersfoort (De Flint, 20) en IJmuiden (Stadsschouwburg, 22). 'Sneeuwwitje' toert langs Schiedam (Theater a/d Schie, 18), Haarlem (Stadsschouwburg, 19) en Stadskanaal (Theater Geert Teis, 21).

Jeugd

Ja Zuster Nee Zuster, daarmee schreven Annie M. G. Schmidt en Harry Bannink in de jaren zestig tv-geschiedenis. De titels van liedjes als 'Een stekkie van de fuchsia' en 'M'n opa' zijn al genoeg om het rusthuis van zuster Klivia en haar semi-patiënten te doen herleven. De familievoorstelling van het RO theater, met Loes Luca in de hoofdrol, doet de Boze Buurman herleven en brengt alle bekende liedjes 'live' op het toneel. Flip Broekman en Jacques Klöters schreven de theatrale remix, Pieter Kramer en Rieks Swarte tekenen voor de regie. Van 22 december t/m 9 januari in de Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 12 maart.

Roodhapje. In een vorig seizoen bracht Teneeter een verrassende versie van het sprookje Assepoester. Nu is Roodkapje beurt in een humoristische muziektheatervoorstelling van Imme Dros. In 'Roodhapje' is de wolf een romantische dromer, heeft de jager niet genoeg aan de wilde dieren en is Roodkapje door de wol geverfd. Te zien van 16 t/m 19 december in Het badhuis, Nijmegen, 22 december in Bommersheuf, Zevenaar.

Alice. Na de brand van afgelopen zomer is het Jeugdtheater Hofplein tijdelijk onder dak in het zalencentrum Monte Carlo in Rotterdam-West. Op 18 en 19 december spelen de jonge acteurs daar samen met Cox Habbema de omvangrijke kerstproductie 'Alice in Wonderland'. Regisseur Louis Lemaire vindt het verhaal over een meisje op zoek naar zichzelf in een waanzinnige wereld, zeer toepasselijk voor de situatie. Te zien t/m 20 februari.

Zwerfstenen. In Drenthe is een groots project voor alle leeftijden rond het fenomeen 'zwerfstenen' van start gegaan, 'Mysterieuze beelden uit de prehistorie in het heden'. Archeologen, wetenschappers en kunstenaars tasten nog steeds in het duister omtrent het geheim van de zwerfsteen. In het N.H.I. in Borger en het Museum Bebinghehoes in Exloo zijn exposities rond zwerfstenen te zien en langs De Flintenroute staan beelden van kunstenaars als Joost Barbiers, Petra Boshart en Tom Kalle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden