Kerstboom populair bij Turkse gezinnen

(\N)

Door de migratiegolf in de afgelopen decennia kent Europa inmiddels miljoenen islamitische burgers. Europeanen debatteren over de toenemende invloed van de islam in hun continent. Maar wat is de culturele invloed van het Westen op islamitische landen? Een drieluik over hoe het Westen de gewone Turken verandert. Vandaag deel 1: Kerstbomen in Turkse huizen.

Vier jaar geleden, in de lente van 2004, is Armagan geboren. Vorig jaar begon hij pas echt goed te praten. En dit jaar was hij oud genoeg om zijn zin door te drijven en te zeuren om een kerstboom. Zijn vader kon niet anders dan een plastic kerstboom voor hem kopen in het grote buurtwinkelcentrum. Die heeft Armagan met veel plezier samen met zijn moeder versierd.

Nu het bijna oud en nieuw is domineren kerstbomen de stad. Ze staat in grote winkelstraten, bij de ingang van grote flats, op de pleinen in de betere buurten en de laatste jaren ook in de woonkamers. Istanbul doet op dit vlak niet onder voor een Europese stad met een grote christelijke populatie.

Terwijl zijn één jaar oude zusje op de bank in de woonkamer is ingedommeld, speelt Armagan met zijn speelgoedauto’s bij de kerstboom. Zijn moeder Zeynep Gorgu vertelt wat ze denkt over dit nieuwe fenomeen in haar huis: ,,De kinderen groeien op met Amerikaanse tekenfilms. Ze weten heel goed wie deKerstman is en dat hij cadeautjes brengt. Ze zijn gek op kerstversieringen. Alle kinderen in het oppashuis waar Armagan elke dag zit, hebben thuis een kerstboom. Dan kun je niet anders dan er ook één kopen. Ik moet wel zeggen dat het huis er gezelliger op wordt.” De vader van de kleuter leest de krant en wil niet praten over de boom in de kamer. Hij is het er eigenlijk niet mee eens dat de boom in huis is gehaald.

Bijna iedereen in Turkije is moslim. Nog niet zo lang geleden hebben de moslims het offerfeest gevierd. Het vlees van de offerdieren zit nog in de diepvriezer en kerstmis is aangebroken. Het ziet er naar uit dat veel moslims dat vlees naar binnen zullen werken bij het licht van hét kerstsymbool.

,,Het is het werk van simpele zielen die onder invloed zijn geraakt van de christelijke propaganda”, buldert Ismail Hunkar, zestig jaar en bestuurder van een flat in een van de betere wijken in Istanbul ,,Nog even en ze gaan ook Pasen vieren. Deze mensen zijn zó onwetend. Ze weten niet eens wat de betekenis is van Kerstmis en van de kerstboom.” Hunkar is tegen kerstbomen, maar ook bij de bewoners van zijn flat neemt het aantal huishoudens met kerstbomen elk jaar toe. ,,Ook nummer 17 heeft dit jaar een kerstboom gehaald”, zegt hij verslagen.

Turken kopen niet alleen kerstbomen, maar eten ook kalkoen. Het verschil met het Westen is dat dit allemaal niet met kerst gebeurt, maar met oud en nieuw. Veel Turken weten niet dat de dag waarop kerst wordt gevierd een andere is dan de laatste dag van het jaar. Ook de 73-jarige Ayse Yilmaz weet het verschil tussen kerst en oud en nieuw niet. Ze is een vrij traditionele vrouw, leeft in haar eentje nadat haar man twaalf jaar geleden is overleden. Voor de gezelligheid heeft ze een kerstboom versierd voor als haar kinderen met oud en nieuw bij haar kalkoen komen eten.

,,Ik zet dan ook de foto van mijn overleden man onder de boom. Vooral mijn kleinkinderen vinden het geweldig, die boom. Het is alsof mijn man dan ook met ons is”, vertelt Yilmaz. Ze is blij dat de dag van vereniging van het hele gezin dichterbij komt. ,,Ik weet dat sommige buren het maar raar vinden. Ik ben een goede moslim, laat daar geen misverstand over bestaan. Ik vast elk jaar, ik heb ook een schaap geofferd dit jaar. Maar Jezus is ook profeet van de moslims”, zegt zij.

Bij Armagan thuis is het al bedtijd voor kleuters, maar hij weigert naar bed te gaan: te spannend dat er bezoek is. Zijn moeder vertelt: ,,Tegenwoordig is het niet genoeg dat er een kerstboom wordt aangeschaft. De oppas van Armagan gaf haar personeel gisteren een enorme uitbrander omdat de kerstboom niet mooi genoeg versierd was. Vandaag zag het er inderdaad een stuk beter uit”, lacht ze.

(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden