Kerstboom kiezen

De ene kerstboom is de andere niet. Wie geen kunstboom wil (19 procent van de ondervraagden in een onderzoek!) kan kiezen uit Conica, Abies, Nordmann, Omorika, Blauwspar, Nobilis en Koriana, zoals de vakhandel ze noemt. De kleinste is Conica (Picea abies 'Conica'), een kegelvormige dwergconifeer in pot, die ook in kleur gespoten wordt verkocht.

Julia Voskuil

Met Abies wordt de 'gewone kerstboom' bedoeld, de fijn- of kerstspar (Picea abies) die in Europese bossen groeit. Heeft in huis snel last van ruien, en de naalden prikken. Daarom kreeg hij vanaf de jaren tachtig concurrentie van een soortgenoot uit de Kaukasus, de Nordmannspar (Picea nordmanniana). Minder rui, zachte, platte naalden maar iets duurder. Een slanke en houdbare kerstboom is de Servische spar (Picea omorika), grijsgroen door de witte strepen aan de onderkant van de naalden. Sjiek is blauwspar, (Picea pungens 'Glauca'), een blauwgrijze sierspar.

'Dennengeur' is een belangrijk element van de kerstsfeer. Hiervoor kiest u een boom of de takken van Nobilis, de edele spar (Abies procera). Of Koriana, Koreaanse spar (Abies koreana). Beide geven een harsachtige geur af bij kamertemperatuur. De Koreaanse spar draagt al jong violetkleurige kegels en is een populaire tuinconifeer.

Kerstbomen worden speciaal gekweekt; koop dus gerust een gezaagd exemplaar. Behandel deze als snijbloem: 1) Laten acclimatiseren, 2) Stukje afzagen en 3) In een houder met water plaatsen. Bomen die met afgestoken wortels alsnog in een pot zijn gepropt, hebben weinig overlevingskans.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden