Kerstactie voor Ethiopië brengt bijna twee ton op

LELYSTAD (ANP) - Een collecte in Urk en Tollebeek ten behoeve van het ontwikkelingswerk in Ethiopië en Eritrea heeft op eerste kerstdag binnen een uur bijna twee ton (199 500 gulden) opgebracht. De hulp richt zich op de visserij, landbouw, weeshuizen, scholen en ziekenhuizen. Ieder jaar houdt de organisatie een collecte op eerste kerstdag voor dit doel.

Aan de traditionele stille tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork namen zaterdagmiddag zo'n driehonderd mensen deel. De demonstranten vroegen dit jaar aandacht voor het lot van de burgers in Kosovo. Spreker was Paul Staal van Press Now, die onafhankelijke media in de Balkan ondersteunt. De stille tocht wordt sinds 1992 gehouden, op initiatief van de Appèlgroep Westerbork. Aanleiding was destijds de oorlog in het voormalig Joegoslavië. De laatste jaren is het motto van de tocht verbreed tot een actie tegen schendingen van de mensenrechten in het algemeen.

In Eindhoven liepen op kerstavond enkele duizenden mensen mee in de jaarlijkse fakkeloptocht tegen rechts-extremisme. De tocht voerde door de binnenstad. Op de Markt sprak burgemeester dr. R. Welschen de deelnemers toe. Het was voor de vijfde keer dat de optocht werd georganiseerd. Op kerstavond 1993 werd de eerste gehouden als reactie op de aanslag op Turken eerder dat jaar in het Duitse Solingen, waarbij vijf doden vielen.

De 25 uur durende muziekmarathon in de Haagse Houtrusthallen heeft 80 000 gulden opgeleverd voor het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Het ziekenhuis besteedt het geld aan de bouw van wachtkamers voor ouders en aan speelgoed voor de allerkleinsten. Het initiatief kwam van de stichting Music for Children uit Den Haag.

VVD-fractieleider en saxofonist Hans Dijkstal opende woensdagavond de marathon samen met de Haagse band The Parlour. Daarna traden nog meer Haagse bands op. Op een veiling, donderdag, kwamen attributen van bekende artiesten onder de hamer. Zo kon worden geboden op een t-shirt van Anouk, een schilderij van Barry Hay van Golden Earring en acht gesigneerde voetballen van Ado Den Haag. Ook trad Lee Towers op. De marathon duurde tot donderdagavond 12 uur. De organisatoren kregen steun van bedrijven uit het hele land, “maar vreemd genoeg niet van Haagse bedrijven”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden