Kerry: VS weten van hulp Iran aan Houthi's

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.Beeld afp

De Verenigde Staten zijn zich bewust van de hulp die door Iran wordt verschaft aan de Houthi-rebellen in Jemen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitelandse Zaken John Kerry gezegd tijdens een interview met PBS Newshour.

Redactie

De Houthi-rebellen proberen de macht in Jemen over te nemen. Ze hebben president Abed Rabbo Mansour Hadi al verdreven en scharen zich achter ex-president Ali Abdullah Saleh.

Er worden volgens de minister regelmatig voorraden ingevlogen vanuit Iran. 'Er vindt iedere week een aantal vluchten plaats', stelde Kerry. 'We volgen die vluchten.'

De VS zullen landen in het Midden-Oosten die zich door Iran bedreigd voelen te hulp schieten, aldus Kerry. 'We zijn vanzelfsprekend niet op zoek naar confrontatie, maar we zullen niet van de zijde van onze bondgenoten en vrienden wijken op het moment dat zij zich bedreigd voelen door keuzes die Iran wellicht zal maken', zei Kerry. Eerder werd bekend dat de VS hun wapenleveranties aan de Arabische coalitie hebben versneld.

Hulpverlening
De hulpverlening in Jemen is inmiddels op gang gekomen. Ongeveer driehonderd medewerkers van het internationale Rode Kruis en honderden Rode Kruisvrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan verlenen eerste hulp aan gewonden. Ook ondersteunen ze de ziekenhuizen, herstellen ze kapotgeschoten waterleidingen en delen ze hulpgoederen uit.

De afgelopen drie weken zijn bij het geweld in Jemen al zeker 560 doden gevallen. Er raakten 1768 mensen gewond, onder wie veel burgers. Nog eens ruim honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden