Kerry hoopvol over afgestoft Arabisch vredesvoorstel

Arabische Liga presenteert plan voor besprekingen tussen Israël en Palestina

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry spreekt van 'een enorme stap' op weg naar vrede in het Midden-Oosten. Begin deze week presenteerde de Arabische Liga een vredesvoorstel in Washington. Het plan kan de besprekingen tussen Israël en Palestina, gestaakt in september 2010, nieuw leven inblazen.

De Arabische landen bieden aan om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Ze nemen hun vredesvoorstel uit 2002 (zie kader) als uitgangspunt en voegen voor Israël een expliciete concessie toe: bij het bepalen van de grenzen van Palestina accepteren ze 'landruil'. Deze versoepeling stelt Israël in staat om Joodse kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever te behouden door even grote Israëlische gebieden af te staan aan Palestina.

Tzipi Livni, als Israëlische minister van justitie belast met de Palestijnse kwestie, nam de uitgestoken hand van harte aan. "Ik ben er blij mee", zei ze. "Het is goed als de Palestijnen beseffen dat de Arabische wereld hun streven naar vrede steunt. En het Israëlische publiek moet begrijpen dat vrede met de Palestijnen ook vrede met de Arabische wereld betekent."

Maar andere Israëlische bewindslieden deden gisteren hun best om de verwachtingen te temperen. Minister van communicatie Gilad Erdan zei dat Israël weigert opnieuw te onderhandelen als het uitgangspunt blijft dat Israël de in 1967 ingenomen Palestijnse gebieden in principe moet opgeven. Premier Benjamin Netanjahoe voegde bovendien toe dat het conflict niet over grondgebied gaat, maar over de erkenning van Israël als 'staat van het Joodse volk'. Met die nauwe definitie geeft hij aan dat grote aantallen Palestijnse vluchtelingen, verdreven bij de stichting van Israël, niet op terugkeer hoeven te rekenen.

De Palestijnen halen ondertussen hun schouders op. In 2010, voor het stuklopen van de onderhandelingen, spraken ze met Israël ook al over landruil. Dus wat is er eigenlijk nieuw aan dat afgestofte Arabische voorstel? Kerry laat zich door alle scepsis niet ontmoedigen. "Dit was pas één stap, en zo volgen er meer", sprak hij monter. "We blijven gewoon doorlopen en proberen mensen terug aan tafel te krijgen, ondanks alle moeilijkheden en teleurstellingen uit het verleden."

Vredesvoorstel 2002
In 2002 boden de Arabische landen - en Iran - aan om de betrekkingen met Israël onder drie voorwaarden te normaliseren. Israël moest zich terugtrekken uit de Palestijnse gebieden die het in 1967 had bezet, er moest een Palestijnse staat komen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad en er moest een regeling komen voor de Palestijnse vluchtelingen die in 1948 bij de stichting van Israël waren verdreven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden