Kernwapens in Nederland volgens Wikileaks

Kernexplosie (United States Department of Energy)

Er liggen Amerikaanse kernwapens in Nederland. Klokkenluiderssite Wikileaks heeft documenten gepubliceerd van de Amerikaanse diplomatieke dienst waar dat uit op te maken valt.

In een vertrouwelijk memo van de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Philip Murphy, wordt gesproken over de mogelijkheid van het terugtrekken van 'kernwapens uit Duitsland, en misschien ook uit België en Nederland'. Dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen, geldt als een publiek geheim, maar de regering weigert dat te bevestigen.

In een ander memo, dat dateert van september vorig jaar en afkomstig is van de Amerikaanse ambassade in Parijs, staat dat de Franse president Nicolas Sarkozy er bij toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) op heeft aangedrongen dat Nederland in Afghanistan zou blijven.

In weer een ander document is sprake van een onderschepte zending glasvezel en aluminium, die op weg was van Nederland naar Iran. Dat zou iets te maken hebben met de productie van massavernietigingswapens.

Wikileaks is zondag begonnen met de publicatie van ruim 250 duizend memo's. Tot en met maandagochtend zijn er vijf memo's gepubliceerd waarin Nederland wordt genoemd. Wikileaks beschikt over 3021 memo's verzonden door de Amerikaanse ambassade in Den Haag, maar die staan nog niet online.

Kernexplosie (United States Department of Energy)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden