Kernploeg terug bij af?

De selectie voor het Nederlands team voor het EK in Warschau bestaat uit Bakkeren-Bertens, Muller-De Wijs en Ramondt-Westra. Een opvallende keuze. Zonder enige toelichting van de STN (Stichting Topbridge Nederland) worden Jansma-Verhees buiten het team gehouden. Brink-Drijver, het opkomende paar, zit er ook niet bij. Op vragen hierover wordt niet gereageerd, op de website (www.topbridge.nl) staat geen nadere uitleg. Je gaat je afvragen wat er ophanden is.

Uit de wandelgangen heb ik al moeten vernemen dat de professionele trainingen op vrijdag zouden worden geschrapt. Het Nederlandse model is overleden, vanwege geldgebrek. Misschien wordt het tijd om schoon schip te maken?

Misschien dat Jansma-Verhees geen tijd meer hebben voor het Nederlands team. Ze zijn door hun uitstekende (internationale) resultaten uitgenodigd voor de Warren Buffet Cup, die in Ierland gespeeld wordt van 18 tot en met 21 september. Dit is te vergelijken met de Ryder Cup bij het golf. Voor deze clash tussen het oude en nieuwe continent strijden zes Europese paren tegen zes Amerikaanse. Een enorme eer dat Jansma-Verhees hierbij zitten – in het nog jonge bestaan van deze cup heeft nog nooit eerder een Nederlands paar dat gepresteerd.

Verder spelen Jansma-Verhees nog de Summer Nationals in Chicago en de Hecht top 16 in Kopenhagen – de heren hoeven zich deze zomer dus niet te vervelen.

Nog maar eens een paar mooie spellen met Jansma-Verhees in de hoofdrol. Ze komen van het open EK in Tenerife (juni 2005), waar Jansma-Verhees, Muller-De Wijs en Bakkeren-Bertens een gouden medaille in de wacht sleepten....

In de achtste finale van dat toernooi had Oranje het even moeilijk tegen team Zimmermann (een Zwitserse sponsor, die Fantoni-Nunes en Multon-Quantin gecharterd had). Op dit spel vloog Zimmermann uit de bocht (zie diagram 1).

West had beter met een negatief doublet kunnen beginnen, want nu ’verzoop’ de 4-4 in schoppen. Met 3SA wist Bertens wel raad. Na een hartenstart ging de leider kansloos drie down, 500 voor Oranje. Jansma-Verhees deden er aan de andere tafel een ’schepje’ bovenop:

Verhees vond zijn hand geen opening waard, maar kwam er na 4 wel in met een doublet (informatie)! Een gewaagde actie, die leidde tot het uitstekende contract van 4. Na een niet optimale verdediging wist Jansma 4 binnen te slepen, dus kwam bij de 500 van Bakkeren-Bertens nog eens 420.

Op dit spel was het de beurt aan Verhees om te schitteren (zie diagram 2).

Na een zwakke 1SA-opening van noord werd Verhees leider in 4. Zuid kwam uit met 10, boer en heer van noord. Noord ging van slag met schoppen. Verhees nam in de hand en speelde klaveren naar de negen voor de heer van noord, die weer niets anders kon dan passief een zwarte kleur naspelen. Verhees trok de troeven, speelde de klaveren uit (op de vierde klaveren ging een harten weg en kon noord ingooien door harten te spelen! Noord moest nu wel een rode kleur komen: harten was in de dubbele renonce en ruiten was in de vork).

Door een paar rare swings wist Zimmermann de eerst helft af te sluiten met een kleine voorsprong. Uiteindelijk bracht dit fraaie afspel van Jansma de zege (zie diagram 3).

Na een scherpe 1-opening en een 1 volgbod van noord, werd Jansma (west) leider in 3SA. Noord startte met V voor de aas van Jansma, die meteen V voorspeelde, die hield. Hierna speelde hij harten naar de tien en A en harten na voor noord. Die kwam V na voor de aas en Jansma gooide noord weer in door 10 na te spelen voor de heer van noord. Het beslissende moment. Noord heeft nog B964 en A6, in de dummy 7, 9, H9 en 96, de leider heeft nog H108 en V75. Van de zes slagen nog te gaan had Jansma er vier nodig. Wat moet noord naspelen om 3SA down te spelen?

In de praktijk speelde hij A en ruiten na, maar daarna had Jansma precies de communicatie om H, 9, schoppen naar de hand en nog V te maken voor contract. Noord had schoppen na moeten spelen. Ook dit lijkt een slag te kosten, maar de leider zit met communicatieproblemen, waardoor het net niet lukt. Hij wint de schoppen met de acht en moet ruiten spelen. Noord moet nu opstappen met A en kan nu de dummy aan slag brengen met ruiten, waarna de zuid met B8 de laatste twee klaverenslagen maakt. Jansma had dit kunnen voorkomen door niet 10 na te spelen, maar 6.

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden