Kernmachten ruziën over CTB-verdrag

GENEVE (Reuter, AFP) - De onderhandelingen over een alomvattend verbod op kernproeven (CTB) dreigen op een totale mislukking uit te lopen. Ook gisteren, de laatste dag waarop nog overstemming kon worden bereikt, bleef een definitieve verdragstekst uit.

De voorzitter van de conferentie, de Nederlander Jaap Ramaker, zag zich genoodzaakt de zitting met een maand te verdagen en alle delegaties een nieuwe ontwerptekst voor te leggen. Die moeten ze in hun hoofdsteden gaan bespreken. “Wij hebben tijd nodig om het verdrag te bestuderen. Het is zeker mogelijk een verdrag te sluiten om een eind te maken aan kernproeven. Daarover bestaat veel overeenstemming”, zei Ramaker gisteren optimistisch.

Maar India, een van de 'drempellanden' die op het punt staan een kernmacht te worden, heeft al aangekondigd de nu voorgelegde ontwerptekst niet te zullen aanvaarden. “Laat mij helder zijn”, sprak de Indiase ambassadrice gisteren dreigend, “wij zullen dit verdrag niet ondertekenen als er geen rekening is gehouden met onze bezwaren.”

New Delhi vindt dat de bestaande kernmachten worden bevoordeeld, omdat in het verdrag niet wordt afgesproken dat de bestaande kernwapenarsenalen binnen een bepaalde tijd moeten worden afgebouwd. Ook heeft India aangevoerd dat sommige landen in staat zullen zijn kernwapens te ontwikkelen met behulp van computersimulaties. Als India inderdaad niet ondertekent, zien andere landen, met name Groot-Brittannië, Pakistan en Rusland, eveneens geen brood meer in het verdrag.

De Verenigde Staten en China verschillen bovendien van mening over hoe de naleving van het verdrag kan worden gecontroleerd. De VS vinden dat individuele lidstaten om controle mogen vragen in een ander land, terwijl China wil dat ten minste twee derde van de 51 leden van de raad die de naleving moet gaan controleren, zich met die controle akkoord verklaren.

De Franse onderhandelaar Joelle Bourgois waarschuwde dat het verdrag nu om een politieke oplossing vraagt, wil het gered worden. Zij riep de Groep van zeven (leidende industriële landen), die in het Franse Lyon voor overleg bijeen was, op om stappen te ondernemen om de impasse te doorbreken. De G 7 sprak gisteren af een werkgroep in het leven te roepen om de mogelijke verspreiding van nucleaire wapens te bespreken.

De 61 deelnemende landen hebben 30 maanden over het CTB-verdrag onderhandeld. De delegaties zullen rapport over hun regeringsstandpunt uitbrengen wanneer de ontwapeningsconferentie op 29 juli wordt hervat. De landen moeten dan besluiten of de tekst naar de Algemene vergadering van de VN kan worden gestuurd voor ondertekening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden