Review

Kerngezonde Chopin

De Duitse pianist Severin von Eckardstein won vorig jaar de eerste prijs in het Internationaal Koningin Elisabethconcours te Brussel. In de openingsmaten van een Beethoven-sonate liet hij al horen dat muzikaal begrip een grotere kunst is dan technisch volmaakt spel.

Severin von Eckardstein is deze week voor het eerst in Nederland te beluisteren, samen met het Gelders Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Gezien de superieure manier waarop hij donderdag in Theater de Agnietenhof te Tiel Chopins Eerste Pianoconcert speelde, kan veel verwacht worden van de 25-jarige Duitser, die voor volgend seizoen geprogrammeerd staat in de prestigieuze Amsterdamse meesterserie.

De Agnietenhof - ontworpen als theater - is akoestisch weinig geschikt voor concerten. Jaap van Zweden en het Gelders Orkest worstelden hoorbaar met de droge akoestiek, die in Stravinsky's Pulcinella-suite de talrijke ongelijkheden en foute noten geenszins kon verdoezelen. Von Eckardstein moest extra hard werken om in deze zaal een mooie klank te produceren. Des te knapper was het, dat de pianist desondanks zo'n grote muzikale én technische beheersing had. Evenals zijn Beethoven-uitvoering tijdens het Elisabeth-concours, vertoonde zijn Chopin-spel geen enkele opsmuk. Des te meer wist Von Eckardstein de innerlijke structuren van de compositie bloot te leggen. Daarbij was hij allerminst doof voor de klankenpracht en de rijkdom aan emoties in dit stuk, zij het dat hij die met een zekere ingehoudenheid, maar allerminst onderkoeld, verklankte. Samen met het iets te log spelende orkest wist hij een Chopin voor het voetlicht te brengen, wiens muziek niet zweverig, zoetelijk of ziekelijk is, maar kerngezond en van vlees en bloed. Iets meer humor in het hoofdthema van de finale ware wenselijk geweest, maar dit laat onverlet dat Von Eckardstein in dit debuut een nadere kennismaking afdwong.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden