Opinie

Kernenergie voor de PvdA nog steeds geen optie

De PvdA heeft zich al lang verdiept in kernenergie en hoeft CDA niet te kopiëren.

Moet de PvdA een voorbeeld nemen aan het CDA en de SP, en het standpunt over kernenergie herzien? Eelco Keij, secretaris van de PvdA-afdeling New York, schreef gisteren in een opiniestuk dat de PvdA ’hypocriet’ is over kernenergie en het zou moeten aandurven de discussie open te breken op basis van feiten en getallen.

Alvorens de vermeende vuile was buiten te hangen, zou hij er echter goed aan doen na te gaan wat er aan discussies bij de PvdA is geweest. De beschuldiging dat de PvdA haar standpunt over kernenergie niet op interne discussies of op feiten baseert is volledig onjuist.

In 2004 heeft een groep energiedeskundige PvdA-leden, in samenwerking met de Wiardi Beckman Stichting, een uitgebreid gedocumenteerd rapport over ’Energieopties voor de 21e eeuw’ gepubliceerd. Dit document zette niet alleen de kwestie van een gegarandeerde energievoorziening en het klimaatprobleem hoog op de agenda, maar besprak ook uitgebreid de energieopties die ons ter beschikking staan, inclusief... kernenergie.

Het project werd afgesloten met een conferentie waar meer dan 150 partijleden alsmede Wouter Bos en Diederik Samsom op afkwamen, met werkgroepen over de verschillende energieopties, inclusief... kernenergie.

In 2006 is nog een workshopserie met een brede groep experts gehouden over energie en klimaat, om het PvdA verkiezingsprogramma zo verantwoord en realistisch mogelijk te maken. Ook daarbij kwam kernenergie aan bod.

De PvdA heeft in Nederland zelfs een trend gezet in het beargumenteerd bespreken van de energieproblematiek. Niet lang nadat de PvdA met haar rapport kwam, heeft het CDA ook een partijvisie uitgebracht, die echter minder breed werd gedragen en besproken in die partij. D66 kwam niet lang daarna met een soortgelijk document en ook de VVD vond het energieprobleem ineens het bespreken waard.

Op basis van een viertal argumenten heeft de PvdA kernenergie afgewezen. Het eerste argument was dat het energie- en klimaatprobleem oplosbaar is zonder kernenergie. Het tweede argument was het ontbreken van een duurzame oplossing voor kernafval. Ook werd gezegd dat kernenergie wereldwijd het risico vergroot dat er nucleair materiaal wordt opgewerkt naar wapenklaar materiaal. Het laatste argument was de beperkte kennis over kernenergie in Nederland. Die argumenten hebben sinds 2004 niets aan geldigheid ingeboet. Diederik Samsom zou de PvdA-achterban negeren als hij ineens het CDA en de SP zou napraten.

Eelco Keij komt met cijfermateriaal dat niet klopt, zoals zijn claim dat Nederland in dertig procent van zijn elektriciteitsgebruik voorziet met kernenergie uit Frankrijk bijvoorbeeld. Uit de meest recente cijfers van het Energieonderzoek Centrum Nederland blijkt dat Nederland in 2006 22 procent van zijn elektriciteit importeerde, en dat kwam allemaal uit Duitsland en België.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden