Kernenergie paste zo mooi in CO2-beleid, maar is het veilig?

Deelnemers klimaattop in lastig parket na ramp Fukushima

Op de tussentijdse klimaattop in Thailand verkeren klimaatonderhandelaars in een spagaat. Hoe moeten landen hun broeikasgassen terugdringen nu de plannen voor nieuw te bouwen kerncentrales worden uitgesteld? Kernenergie is misschien niet veilig, het is wel schoon. Dat wil zeggen dat er geen broeikasgassen vrijkomen.

Het is de eerste keer dat de onderhandelaars samenkomen na de klimaattop in Cancún van afgelopen december. Die werd optimistisch afgesloten met concrete afspraken (zie kader). Multilateraal overleg is mogelijk, leerde Cancún. Dat was misschien wel de grootste opluchting voor onderhandelaars en politici na de mislukte top in Kopenhagen in 2009.

De situatie is nu anders. In Bangkok heerst deze week een gelaten sfeer, meldde een deelnemer vanuit de Thaise hoofdstad. Het heeft te maken met oude tegenstellingen. Ontwikkelingslanden eisen dat industrielanden zich verbinden aan een tweede periode van het Kyoto-protocol waarin landen met elkaar hebben afgesproken broeikasgassen terug te dringen, maar de VS hebben het nooit ondertekend. Het protocol loopt begin volgend jaar af. De tijd dringt, maar industrielanden willen voorlopig niets ondertekenen zolang de VS niet meedoen en zo lang opkomende landen als China zich niet verbinden.

Op de achtergrond speelt een ander probleem. De kernramp in het Japanse Fukushima werpt een schaduw over de onderhandelingen. Met name Japan zit in een lastig parket. Kernenergie, goed voor bijna 30 procent van de elektriciteitsopwekking, is een belangrijk onderdeel van het Japanse klimaatbeleid.

De Japanse milieuminister zei deze week dat het kernongeval geen gevolgen heeft voor het CO2-plafond. Maar de kans is groot dat Japan deels gedwongen overstapt naar fossiele brandstoffen nu vier kerncentrales op non-actief staan, zo meldden klimaatonderhandelaars. Het valt te bezien of het land zoals beloofd 25 procent CO2 kan besparen in 2020 ten opzichte van 1990. Dit speelt in meer landen. Kernenergie is een belangrijk onderdeel geworden van het klimaatbeleid. Het maatschappelijk draagvlak voor kernenergie was groter dan ooit omdat een ramp lang is uitgebleven. Ook in Nederland. Het kabinet heeft goedkeuring verleend aan een nieuwe kerncentrale. De coalitie vindt het een schoon alternatief voor fossiele brandstoffen.

Door het ongeval in Japan staat kernenergie opnieuw ter discussie. Politici besluiten kerncentrales te sluiten (Duitsland), of de bouw van nieuwe centrales op de lange baan te schuiven. Dat heeft gevolgen voor het klimaatbeleid van nationale overheden.

In China stijgt de vraag naar kolen alweer. De regering kondigde vorige week aan de plannen voor nieuw te bouwen kerncentrales uit te stellen. Gisteren werd gewaarschuwd voor de milieuvervuiling als gevolg van de kolenverslaving, in een rapport geschreven in opdracht van de Chinese overheid.

De discussie over kernenergie wordt op de klimaattop niet in het openbaar gevoerd. Maar de onderhandelaars uit verschillende landen hebben van de regeringsleiders wel degelijk de opdracht meegekregen pas op de plaats te maken. Zeker als het gaat over toezeggingen over het terugdringen van broeikasgassen.

Op de tussentijdse klimaattop in Bangkok moeten de afspraken die in het Mexicaanse Cancún zijn gemaakt, verder worden uitgewerkt. Zo moeten de Kyoto-landen de CO2-uitstoot in 2020 hebben teruggebracht met 25 tot 40 procent. Ook werden in Cancún afspraken gemaakt over een zogenoemd Groenfonds. Rijke landen storten daar vanaf 2020 100 miljard dollar in. Het moet arme landen helpen de klimaatverandering op te vangen. De afspraken over het Groenfonds zijn vaag. Het is niet duidelijk of enkel overheden geld storten of dat het bedrijfsleven gaat meebetalen.

Er komt een controlemechanisme om ontbossing tegen te gaan. In Bangkok moet besproken worden of er ook een markmechanisme komt voor bossen: rijke landen geven arme landen geld zodat die hun bossen kunnen beschermen. Rijke landen krijgen daarvoor in ruil certificaten zodat ze minder hoeven doen om de eigen CO2-uitstoot terug te dringen. De klimaattop in Bangkok is een voorloper op de top in Durban (Zuid-Afrika). Daar moet een vervolg van het Kyoto-protocol definitief worden bekrachtigd.

De afspraken van Cancún

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden