Kernenergie levert geen tijd maar rommel op

Tijd kopen met kernenergie, schreef VVD-Kamerlid René Leegte (Trouw, dinsdag). Wat is zijn doel? Draagkracht creëren om toch maar een nieuwe kerncentrale neer te zetten? Omdat die tegenwoordig zo veilig, schoon, productief en goedkoop zijn? En omdat we onszelf tijd moeten gunnen om schone alternatieven te ontwikkelen? En ondertussen denken in termen van 'vooruitgang en groei met nauwelijks CO2-uitstoot'.

Met kernenergie verandert de atmosfeer dan misschien een beetje minder erg, maar we gaan wel langer door op dezelfde weg, met veel grotere gevaren (Fukushima). En dat Chinezen in twee weken net zoveel CO2-uitstoot hebben als heel Europa in een jaar is een kinderachtig argument. Het doet me aan vroeger denken: "Mama, mag ik een koekje? Karel mag het ook".

Het mislukken van Durban biedt geen kans, maar een tegenslag waar we mee om moeten gaan. Wat we nu moeten doen, is op grote schaal herbebossen en -beplanten, als een dolle verder gaan met het ontwikkelen van duurzame, of beter gezegd hernieuwbare manieren van energie opwekken en ondertussen zo weinig mogelijk energie (en tijd) verspillen.

Nieuwe vormen van 'groene energie' zijn volop in ontwikkeling. Die windmolens die volgens Leegte bijna niemand in zijn achtertuin wil, komen er wel. Dat worden mooie, stille, schone en veilige apparaten die niet misstaan in een groene omgeving. Naast zonnepanelen wordt windenergie een belangrijke speler in de energiemix. Dát wordt de energiehuishouding van over vijftig jaar; decentraal en duurzaam. Kernenergie is relatief schoon, maar de gevolgen - vele generaties opzadelen met onze rommel - zijn verre van duurzaam. Echte vooruitgang is in de eerste plaats leven in evenwicht met wat de aarde ons te bieden heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden