Kernenergie, Koos Andriessens obsessie of testament?

Kernenergie. Sinds men zich kan heugen staan voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar. Emoties, angst aan de ene kant en gezwaai met de rekenmachine aan de andere kant hebben een goede discussie vaak in de weg gestaan. Het onderwerp heeft de Nederlandse taal aan een nieuwe uitdrukking geholpen, de zogeheten 'Brede maatschappelijke discussie', maar tot een conclusie onder de bevolking kwam het nooit.

Voor minister Koos Andriessen van Economische Zaken het politieke toneel verlaat, zal hij nog wat onrust in de samenleving gaan brengen door Den Haag opnieuw te laten debatteren over de wenselijkheid kerncentrales een groter aandeel te laten leveren in de energievoorziening. Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders laat in Vrij Nederland duidelijk weten waar hij staat. Andriessen is, als het om kernenergie gaat, “een volslagen idioot” die zich sterk maakt vanuit “een obsessie” en daarom valt met de minister geen zinnig woord te wisselen. De pro-lobby is afgezwakt en haar kaarten zijn nog nooit zo zwak geweest als juist nu, stelt Reijnders vol vertrouwen vast.

VN vraagt zich af of die houding van de hoogleraar terecht is en voert Niek Ketting op, de directeur van de Sep, de Samenwerkende elektriciteits-produktiebedrijven. “Toen Den Uyl nog niet zolang geleden met zijn plannen voor de terugdringing van de ziektekosten kwam, stond heel Nederland op zijn kop en nu is iedereen het erover eens dat ons complete sociale stelsel aan vernieuwing toe is.” Ketting wil daarmee zeggen dat onderwerpen als de kernenergie nu eenmaal per definitie publieke weerstand oproepen in een dichtbevolkt land als Nederland.

Ketting: “Kijk naar de Betuwelijn, de TGV, de vijfde baan op Schiphol. Allemaal bezwaren en allemaal heel menselijk en begrijpelijk, maar toch worden die besluiten wel genomen. In het belang van ons allen. Misschien moet het met kernenergie ook die kant op.”

Prachtige indrukwekkende foto's in VN over het gebied tussen Nieuwpoort aan de kust van Vlaanderen tot de Frans-Zwitserse grens: het grootste slagveld uit de geschiedenis. Hier speelde zich het grootste gewapende conflict aller tijden af, en in veler ogen ook het meest zinloze: de Eerste Wereldoorlog. De foto's gaan vergezeld van teksten uit 'Velden van Weleer. Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog' van de journalisten-wetenschappers Chrisje en Kees Brants. Enkele gegevens die voor zichzelf spreken. Bij Ieper vielen in 1917 per vierkante meter veroverde grond 35 doden. Bij Artois liepen op 26 september 1915 een kleine tienduizend Britten in rijen op de Duitse machinegeweren af. In 3,5 uur tijd waren de verliezen aan Britse kant: 7861 manschappen en 385 officieren. Aan Duitse kant: nihil.

Twee van de weekbladen prijzen zich via de voorplaat aan met een voetbalverhaal, waaraan het feit dat Nederland volgende week woensdag met een gelijkspel in het Poolse Poznan een kaartje richting Amerika kan bemachtigen, niet vreemd is. Elsevier wekt nog even de indruk dat het een artikel over Dick Advocaat, de huidige trainer van Oranje, en Johan Cruijff, de mogelijke eftalleider tijdens die WK in de VS, is, maar het gaat natuurlijk gewoon over de huidige coach van Barcelona.

Het blad maakt een rondje langs een aantal leden van de selectie en meldt dat een meerderheid zich uitspreekt voor het aanblijven van Advocaat. Daaronder zijn Jan Wouters, de broers Koeman, althans naar de uitlatingen van Erwin (“Ja, Ronald denkt daar ook zo over. Zijn relatie met Cruijff is de laatste maanden toch al danig bekoeld”), Johnny Bosman, Peter van Vossen, Frank Rijkaard en Wim Kieft. Cruijffs reactie: “Hun mening interesseert me helemaal niet. Op het moment dat ik mee zou gaan, geldt slechts een weet: die van mij.”

HP/De Tijd meldt daarentegen dat de spelers 'het orakel' Cruijff als leider willen tijdens het kampioenschap en baseert die constatering op het navolgende element uit het artikel: “Veel spelers zijn van mening dat Advocaat het verdient om mee te gaan, maar zoals Jan Wouters zegt: 'De afspraak is nu eenmaal zo gemaakt. Dus dan moeten mensen niet gaan zeuren. Als je het de spelers op de man af zou vragen, kiezen ze voor Cruijff.' ” De auteur heeft kennelijk een blind vertrouwen in de beoordelingsgaven van de Bayern Munchen-crack.

Minzaam kijkt schrijver V. S. Naipaul vanaf de voorpagina van De Groene de lezer aan. Hij laat zich uit over het nieuwe Indiase bewustzijn. “Tot dusver kwamen de ideeen in India altijd van bovenaf. Wat nu gebeurt, is anders: de beweging komt van onderop. De elites moeten erop reageren.”

In HN-Magazine onder meer een discussie tussen CDA-wetenschapper Jos van Gennip en PvdA-wetenschapper Paul Kalma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden