Weblog

Kerncentrales worden zijlijncentrales

Bijna dertig jaar na de explosie van de kerncentrale in Tsjernobyl, in 1986, vordert nu de koepel die de straling van de Oekraïense centrale tegen moet houden. Beeld afp
Bijna dertig jaar na de explosie van de kerncentrale in Tsjernobyl, in 1986, vordert nu de koepel die de straling van de Oekraïense centrale tegen moet houden.Beeld afp

Kerncentrales, ooit dé belofte voor goedkope en schone energie, lijken hun mooiste jaren achter de rug te hebben. In de Europese Unie zijn ze nu nog goed voor zo'n 30 procent van de stroomvoorziening, maar die prominente rol zullen ze niet lang meer vervullen.

De kernenergiesector kampt met een groot probleem. Dat is, ondanks Fukushima, misschien niet eens de vraag of de energie wel zo schoon en veilig is als beloofd. Nee, dat is vooral die andere belofte, die van de goedkope energie.

In Engeland is de bouw van twee nieuwe centrales momenteel inzet van een 'strijd' van epische dimensies. Dat is een groot woord, maar het gaat dan ook om grote getallen.

43 miljard euro, plus?
Hinkley Point C, zoals de twee samen worden aangeduid, moet over een jaar of tien 7 procent van de Britse stroombehoefte kunnen dekken. Dat is dus heel veel CO2-arme stroom. Dat is dan ook meteen het enige positieve nieuws. Want de centrales gaan, volgens de huidige inzichten, zo'n 43 miljard euro kosten, zo heeft de Europese Commissie berekend. 'Onverwachte' kostenoverschrijdingen, zoals bij vergelijkbare centrales die nu in aanbouw zijn in Frankrijk (minstens 10 jaar bouwtijd in plaats van 4,5 jaar) en Finland (minstens 8,5 miljard euro in plaats van de begrote 3 miljard), niet meegerekend.

Engeland gunt de bouw aan het Franse staatsbedrijf EDF. Maar dat vindt de 43 miljard wat veel. Dus heeft het weten te bedingen dat de Britse overheid de helft ervan subsidieeert. En dat de overheid een afnameprijs van 11 cent per kiloWattuur garandeert, plus inflatiecorrectie voor 35 jaar. En dan nog twijfelt EDF of het de centrales wel zal bouwen.

Onbetaalbare kWh's
11 cent. Dat is twee keer de huidige prijs van een kWh geleverd door kolen- en gascentrales. Als je rekening houdt met stijgende olie-, gas- en kolenprijzen, is 11 cent misschien nog te verkopen. Maar die grondstoffen lijken over hun hoogtepunt, en dus ook hoogste prijs heen. En windmolens op land leveren nu al stroom voor zo'n 5 cent per kWh. Zonder subsidie.

Hinkley Point C zou in 2023 moeten gaan draaien, maar dat is onrealistisch 'snel'. De ontwikkelingen bij wind- en zonne-energie gaan ondertussen zo hard, dat de verwachting is dat rond 2025 stroom uit die duurzame bronnen 4 of zelfs maar 2 cent per kWh gaat kosten. Dat betekent dat de Britse belastingbetaler straks 7 tot 9 cent per kWh moet bijpassen. Met een vermogen van 3260 MegaWatt komt dat neer op 250.000 euro per uur, pakweg 6 miljoen per dag en ruim twee miljard per jaar. De consument is overduidelijk de verliezer, schrijft de Financial Times dan ook.

Weinig nieuwbouw
Zelfs als de Britse regering, EDF en enkele grote Chinese toeleveranciers het project doorzetten, zal het niemand ontgaan dat kernenergie tegenwoordig kennelijk peperduur moet zijn. Dát, samen met de zorgen over de veiligheid, is er waarschijnlijk de oorzaak van dat er amper nog kerncentrales bijkomen.

Wereldwijd zijn er weliswaar nog 72 kerncentrales in aanbouw (stand eind 2013) en dat lijkt veel, maar 39 daarvan verrijzen in twee landen: China (29) en Rusland (10). India (6), de VS (5) en Zuid-Korea (5) zijn goed voor 16 stuks. In de rest van de wereld gaat het om nog slechts 17 centrales.

Frankrijk haakt af
Het meest kernenergie-willige land, Frankrijk met zijn 58 bestaande centrales, had eind 2013 nog welgeteld één centrale in aanbouw (die dus enorme vertraging oploopt). De Fransen lijken nu eerder te denken aan sluiten dan aan nieuwbouw. Zelfs het opknappen van bestaande centrales levert al duurdere stroom op dan elektriciteit uit zon en wind. Veelzeggend wellicht: op de internationale stroombeurzen is een kWh Franse stroom al tijden duurder dan een kWh uit Duitsland, waar kerncentrales worden vervangen door wind- en zonne-energie.

De eerste commerciële kerncentrale werd in 1956 in het Engelse Sellafield in gebruik genomen. In 2005 draaiden er wereldwijd 441 nucleaire centrales. Dat aantal is daarna niet meer zo hoog geweest en eind 2013 was de stand 434. De Chinees-Russische 'boom' kan nog even voor een opleving zorgen, maar de kerncentrales lijken toch echt veroordeeld tot een rol van zijlijncentrales.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden