Kerncentrale Borssele controleert op haarscheurtjes

De kerncentrale in Borssele Beeld anp
De kerncentrale in BorsseleBeeld anp

De kerncentrale in Borssele gaat vanaf vrijdagavond 35 dagen uit bedrijf om onder meer het reactorvat te controleren op haarscheurtjes. Dat heeft EPZ, de exploitant van de kerncentrale, laten weten.

Redactie

De controle gebeurt tijdens het jaarlijkse vervangen van splijtstofstaven. Het gaat om een extra controle naar aanleiding van haarscheurtjes die afgelopen zomer zijn geconstateerd in reactorvaten in het Belgische Doel en Tihange. Hoewel het vat in Borssele van dezelfde fabrikant komt, is het op een andere manier gemaakt en is de verwachting dat daarmee geen problemen zijn.

EPZ laat weten de testen desondanks te doen, om problemen uit te sluiten en omdat er vraag naar was. Onder meer GroenLinks maakte zich hard voor controle. Kamerlid Liesbeth van Tongeren: 'Ik hoop er op dat ze ook echt het hele vat controleren, het is wachten op de rapporten. Ik ben pas echt gelukkig als de centrale dicht gaat.''

De kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 liggen sinds de ontdekking van de haarscheurtjes stil. Een woordvoerster van Electrabel, dat de centrales exploiteert, zei deze week dat de centrales mogelijk pas in mei (Tihange) en juni (Doel) weer worden opgestart. Eind april gaan de laatste testresultaten van Doel naar de toezichthouder FANC. Daarna kan de Belgische overheid besluiten dat de centrales weer in gebruik mogen worden genomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden